Dostupni linkovi

"DAM" most ka afirmaciji kosovskih muzičara


Ilustracija
Ilustracija
Kosovski muzički umetnici teško dospevaju na poznate evropske i svetske škole, ali i na muzičke scene van zemlje, ocenjuju predstavnici ove zajednice koji pripadaju mlađoj generaciji muzičara.

Oni ističu da iako ima par takvih slučajeva, to su pojedinci, a ne grupe - i to iz niza razloga.

Muzikolog Rreze Kryeziu, profesorka na Fakultetu umetnosti Univerziteta u Prištini, ističe da su studenti muzičke umetnosti, ali i umetnici iz ove oblasti, blokirani zbog nedostatka institucionalne pažnje, ali i zbog finansijskih mogućnosti.

“Njihova jedina mogućnost je Albanija ili Makedonija, gde inače većina studenata nastavlja svoje studije zbog nedostatka odgovarajućih kadrova ovde”, kaže ona.

Slično razmišlja i Dardan Selimaj, menadžer Filharmonije Kosova. On dodaje da deo krivice što kosovskih muzičara gotovo da nema u Evropi i u svetu uopšte snose i organizatori muzičke scene na Kosovu.

„Ovo je možda rezultat slabe organizacije unutar naše scene. Uvek smo očekivali da nas institucije koje upravljaju muzičkim scenama u različitim zemljama pozovu na festivale. Ali, čekajući na poziv, došli smo tu gde smo danas“, kaže Selimaj, dodajući da su muzičari prepusteni sami sebi.

Zbog toga se krajem meseca, po sedmi put, organizuje međunarodni festival muzičara pod nazivom „DAM“.

Selimaj, inače i direktor Festivala "DAM", kaže da je ovaj festival sada već tradicija, ali i da istovremeno donosi novine, što će se desiti i ove godine.

„Ove godine smo pokušali da dovedemo i nekoliko ansambla sa kojima bi sarađivali i naši muzičari tokom koncerata. Ukoliko se ovo pokaže kao uspešno, to im možda može otvoriti put da budu pozvani na koncerte ovih ansambala u te zemlje“, kaže Selimaj.

Rreze Kryeziu, koja je i direktor programa "DAM"-a, kaže da će ove godine na festivalu učestvovati ansambli iz Nemačke, Francuske, Velike Britanije, Italije, Makedonije, Hrvatske, Albanije i drugih zemalja.

Inače osim koncerata stranih autora, biće predstavljena i dela albanskih autora.

Festival "DAM" počinje 30. marta i trajaće do 12. aprila.
XS
SM
MD
LG