Dostupni linkovi

Uljarević: Teško povratiti povjerenje u izborni proces


Daliborka Uljarević
Daliborka Uljarević

Za Daliborku Uljarević iz Centra za građansko obrazovanje cijela priča o potpisivanju Sporazuma o održavanju fer i slobodnih izbora je pokazala nejedinstvo opozicije i radikalizovala odnose unutar tog bloka.

Ona u intervjuu za RSE kaže da, ipak, očekuje da će doći do smirivanja tenzija i da će opozicija na izbore izaći sa pozicija u Vladi sa kojih će moći da spriječi moguće zloupotrebe tog procesa.

RSE: Kako Vama djeluje opozicioni pristup i dolazak u parlament na ovu važnu raspravu sada već u tri kolone. Imamo jedan dio koji je za potpisivanje Sporazuma, jedan koji je protiv, i treći, mislim na Socijalističku narodnu partiju (SNP) koja načelno podržava potpisivanje Sporazuma, ali pod svojim uslovima?

Uljarević: Nije to posve neočekivano. Naime, od početka ovog procesa i pogotovo nakon oktobarskih protesta jasno je da će Demokratski front (DF) ići na sve opcije krajnje radikalizacije svog političkog izraza kao predizborne platforme za koju su se opredijelili. To uključuje odbijanje dijaloga kao modela prevazilaženja političke krize i postavljanje opozicionog totema ispred Skupštine, odnosno proglašavanje sebe kao jedine prave opozicije.

Jedino iznenađenje jeste SNP jer, i pored brojnih promjena u pristupu SNP-a, njihova konačna odluka je takva da oni ni u kojoj varijanti iz nje ne mogu izaći kao pobjednici, ma šta Milo Đukanović odlučio prilikom koncipiranja konačnog sastava buduće Vlade koja uključuje opozicione predstavnike.

Takođe, ona SNP stavlja u poziciju u kojoj ovoj partiji više niko neće vjerovati jer pokazuje da nije spremna za dogovor koji je u širem interesu i koji uvažava realnost, a svakako šteti i ovim političkim partijama koje su iznijele najveći teret u pregovorima i koje sada treba da uđu u Vladu, sa ili bez SNP-a.

RSE: Da li će čitava ova situacija sa potpisivanjem Sporazuma radikalizovati odnose unutar same opozicije?

Uljarević: Mislim da ne, jer smo mi već došli do faze u kojoj su oni radikalizovani do krajnje mjere. Mislim da u nekoj perspektivi mi treba da očekujemo snižavanje tenzija među onima koji mogu još uvijek da nađu zajednički jezik.

RSE: Ako sve bude dogovoreno oko lex specialisa, Sporazuma i ostavke predsjednika Skupštine da li će to i u kojoj mjeri zaista povratiti povjerenje u izborni proces?

Uljarević: Ja ne bih rekla da se povjerenje lako vraća, posebno kada je riječ o sistemima višedecenijskih zloupotreba kao što je to slučaj sa Crnom Gorom. Ali, od nečega se moće početi i zato je iznimno važan bio dijalog vlasti i onog dijela opozicije koja se odlučila na ovaj prilično rizičan, netipičan i za crnogorske prilike još uvijek nepopularan pristup rješavanja problema.

Ovdje je važno da se pokaže jedan drugačiji pristup, da se odrede srednjoročni prioriteti i na nekoliko pažljivo odabranih primjera pokaže da se izborni proces u određenoj mjeri može iskontrolisati kao i da vlast može imati jedno pristojno lice.

XS
SM
MD
LG