Dostupni linkovi

Dačićevi potezi duvaju u Vučićeva jedra


Aleksandar Vučić i Ivica Dačić
Aleksandar Vučić i Ivica Dačić
„Ovakva kakva je Srbija neće ući u Evropsku uniju, iako je pred njenim vratima. Potrebne su promene“, rekao je Ivica Dačić, predsednik Socijalističke partije na sednici Glavnog odbora stranke. Opet jedna od izjava koje pokazuju zaokret u pozitivnim stavovima premijera, koji je uspeo iz Vlade da isključi Mlađana Dinkića. Jedni su to doživeli kao potez kojim je nadigrao Vučića, drugi pak tvrde da bez Aleksandra Vučića on to nikako ne bi smeo da učini. Kako god bilo nije time posebno ojačao svoju poziciju.

Pozivajući se na reči reči bivšeg kancelara Nemačke Gerharda Šredera, nekadašnjeg predsednika SAD Džona Kenedija i proroka Muhameda premijer Ivica Dačić kaže da je Srbiji potrebna perestrojka ako se želi da se ide napred.

"Neću da budem premijer i da Srbiju vodim unazad", rekao je Dačić.

Problem na tom ili možda bolje reći svom putu Dačić je očito video u Mlađanu Dinkiću, lideru URS-a i njegovim resorima. Reći će da je promene u ekonomskoj i finansijskoj sferi predložio jer su važne za budućnost Srbije. Ima onih koji će mu odgovoriti da je isključenje Dinkića iz Vlade bilo važno za njegovu premijersku poziciju, ali možda čak i više za obezbedjivanje podrške u stranci za odlazak dvojice njihovih ministara iz vlade, koji su ujedno i stranački potpredsednici. Kada je to već sve iza njega objašnjava da su promenjene političke okolnosti i da postoji potreba da Dinkić ne vodi resor finansija.

"Bilo bi previše ambicizono kad bih rekao da je to bila samo moja želja, i dao bih sebi prevelik značaj, ali nemam nameru da polemišem, niti da vodim rat. Ono što je Dinkić tražio, ne bi mu niko dao", rekao je Dačić ostavljajući prostora za tumačenje njegovog poteza kada je uslovio učešće socijalista u vladi isključivanjem Dinkića.

Iz odluke da URS i Mlađan Dinkić napuste Vladu dobili su dovoljno i Ivica Dačić i Aleksandar Vučić, ocenjuje politički analitičar Dejan Vuk Stanković. Vučić će u novoj strukturi vlade verovatno dobiti jača ministarstva, a Dačić, iako nije jak kao što je bio na početku formiranja koalicije, jeste dovoljno da politički može da zadrži uticaj.

„Vučić je dobio dovoljno da potvrdi svoju inicijativu na političkoj sceni i da usput promeni odnos snaga unutar same vlade. Što se Dačića tiče, on je uradio ono što nije politički popularno, smenio je Dinkića, ali je to za njegov opstanak u vladi bilo nužno. Ono što Dačića u tim odnosima treba da brine verovatno jeste da je Vučić pokazao da može vrlo postupno da pojačava svoj uticaj a da istovremeno njemu prepušta vruć krompir otvorenih političkih obračuna“, kaže Stanković.

Ni Dačić ni Vučić nisu propuštali priliku da spomenu da su se oko Dinkićevog odlaska iz Vlade njihovi stavovi razilazili. No, ipak je upitno da li je Dačić izveo toliko vešt politički manevar i naterao Vučića i naprednjake da odigraju po njegovom stavljajući ih pred izbor: ili bez Dinkića ili izbori. Tim pre što je predsednik Srbije Tomislav Nikolić pre zvanične odluke svoje nekadašnje Srpske napredne stranke već saopštio da on misli da nije vreme za izbore. Da li se onda može očekivati da će premijer, koji je u senci prvog potpredsednika, kada su u pitanju i politička snaga i moć, postati snažnija politička figura?

Komentator Duško Bogdanović ne veruje u tako nešto. Kaže da mu je teško da poveruje da je reč o isključivo i eksluzivno Dačićevoj odluci o isključivanju URS-a, a još teže da poveruje da je Vučić bio protiv takve odluke.

„To je još jedan poen na Vučićev konto. Uostalom ako danas izlistate novine gotovo je nemoguće ne videti Vučića na naslovnim stranama i posle još u nekoliko tekstova sa nekoliko fotografija. Dačić će još jedno vreme moći eventualno kod naivnijih stanovnika Srbije da gura neku svoju priču o moći, a imam utisak da je to njemu neophodno i za unutrašnju upotrebu u sopstvenoj stranci, da što pre prođe kroz ove rekonstrukcije odnosno ostavke, kroz ova plakanja, ridanja, kukanja“, kaže Bogdanović.

I dok je Dačić nakon više nedelja natezanja prelomio da se odrekne dvojice svojih ministara Milutina Mrkonjića i Žarka Obradovića sam za sada ne pokazuje ni da razmatra mogućnost da se povuče sa mesta minstra unutrašnjih poslova kao što je prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić učinio kada je odlučio da se odrekne resora odbrane. Dačić se nije obazirao ni na signale koje su mu pojedini naprednjaci slali da to treba da učini.

U situaciji kada Srpska napredna stranka danas ima četiri puta veću podršku u javnom mnenju od socijalista da li će ono što je Dačić ove nedelje izveo sa prekompozicijom vlasti, gde god to bilo kreirano, uspeti da promeni neke stvari unutar same vlade. Kolumnista Duško Bogdanović nema dilemu.

„Imam utisak da će biti ono narodno `i ovce i novci`. Dakle, da će jednostavno vlada sada kao dvojac nastaviti da funkcioniše a da će u smislu ključnih odluka redosled biti Vučić-Dačić”, zaključuje Bogdanović.
XS
SM
MD
LG