Dostupni linkovi

Dačić neće da se junači oko fusnote za Kosovo


Premijer Srbije Ivica Dačić
Premijer Srbije Ivica Dačić
Stolice srpskih zvaničnika na regionalnim skupovima na kojima učestvuju i predstavnici Prištine više neće biti prazne jer je insistiranju na famoznoj fusnoti na tabli sa nazivom Kosovo sa zvezdicom, po svoj prilici, došao kraj. Novoformirana vlada Srbije donela je u vezi sa tim neočekivano pragmatičnu odluku, koja će nesumnjivo koristiti i Srbiji i regionu, ocenjuje se i u Evropskoj uniji i u Beogradu.

Iz Evropske unije poručuju da je odluka Vlade o učešću na regionalnim skupovima sa Kosovom posle dužeg vremena prva dobra vest iz Beograda, javlja briselski dopisnik Radija Slobodna Evropa Rikard Jozwiak:

„Evropska unija je vrlo zadovoljna odlukom Beograda o odustajanju od fusnote na tabli sa oznakom Kosovo sa zvezdicom. To je bilo upravo ono što je i želela. Mnogi evropski zvaničnici sa kojima sam razgovarao bili su veoma razočarani što Srbija po ovom pitanju u poslednjih šest meseci ništa nije uradila. Dakle, ovo je prva pozitivna vest koja je nakon dugo vremena stigla u Evropsku uniju, čiji fukcioneri se raduju što će sutra u Briselu primiti premijera Ivicu Dačića i čuti njegove stavove, posebno kad je reč o nastavku i unapređenju dijaloga Beograd-Priština. Dakle, u očima Brisela ovo je veoma pozitivan korak”, javlja Jozwiak.

Nova instrukcija srpske vlade, kako se navodi u njenom saopštenju, obezbeđuje asimetrično predstavljanje Kosova, ali je njome predviđeno da na tabli na kojoj je ispisano ’Kosovo *’ (Kosovo sa zvezdicom) ne mora stajati i tekst fusnote, s obzirom na to da će biti naveden, najmanje pri prvom pominjanju, u svakom pojedinačnom dokumentu.
Ilustracija
Ilustracija

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da je Srbija postigla svoj cilj jer će Kosovo na međunarodnim skupovima biti predstavljeno drugačije od ostalih država i da se nova Vlada "neće, poput prethodne, heroisati" oko pitanja fusnote, a prihvatati carinske svedoke na prelazima. Dačić je naglasio da je odluka njegovog kabineta zapravo ono što je u Briselu već bilo dogovoreno.

“Ovde se nije desilo ništa novo – to je jednostavno primena onoga što je već dogovoreno. Za Srbiju je suštinsko pitanje da Kosovo bude drugačije predstavljeno u odnosu na druge zemlje i na samu Srbiju – i to je ispunjeno. Da li će se fusnota nalaziti na tabli ili u dokumentima – mislim da je suštinski manje važno pitanje od toga da li je Kosovo predstavljeno na drugi način u odnosu na sve druge međunarodno priznate države”, rekao je srpski premijer.

Ekonomska i politička cena

Ovo je dobra vest kako za Srbiju i njene građane, tako i za ceo region, komentariše za Radio Slobodna Evropa instrukciju vlade Srbije Tatjana Papić, profesorka Pravnog fakulteta Univerziteta “Union”. Naša sagovornica podseća da je za dosadašnji nesporazum u vezi sa ovim pitanjem bio odgovoran Beograd.

“Ja ću vas podsetiti da je Srbija, tumačeći na svoj način briselski sporazum, insistirala da tekst fusnote ima da stoji na tabli na kojoj je ispisano ,Kosovo *’. Međutim, mora se reći da iz samog briselskog sporazuma ne proizilazi da je mesto te fusnote bilo na tabli sa imenom Kosovo. Dakle, ono što je Srbija ovom novom instrukcijom uradila jeste da je prihvatila uobičajeno tumačenje briselskog sporazuma i omogućila sebi da se u okviru svojih ograničenja, koja su postavljena time da neće priznati Kosovo, racionalno i ponaša u međunarodnim odnosima. Naime, Srbija je stalno insistirala da Kosovo ima da bude asimetrično predstavljeno u odnosu na ostale zemlje, što je zvezdicom uz ime Kosovo i obezbeđeno, tako da taj tekst fusnote kome je, prema usvojenoj instrukciji, mesto u određenim dokumentima, predstavlja zapravo jedan dobar pomak. Naime, samoisključivanjem koje smo do sada praktikovali ništa dobro nismo doneli ni sebi ni regionu“, ocenjuje Tatjana Papić.

Po zemlju bi bilo bolje da je ovakvu odluku donela još u mandatu prethodne vlade, ocenjuje za RSE bivši ambasador Srbije u Nemačkoj Ognjen Pribićević, koji, takođe, smatra da će ovakvim racionalnim rešenjem za koje se opredelila nova vlast Srbija samo profitirati.
Ognjen Pribićević, foto: Medija centar Beograd
Ognjen Pribićević, foto: Medija centar Beograd

“Mislim da je šteta što tu odluku nije donela prethodna vlada, i to iz više razloga. Prvi razlog je što je za Srbiju vrlo važno da učestvuje na međunarodnim skupovima, pri čemu to da li će Kosovo biti pozvano ili ne uopšte ne zavisi od Srbije; to zavisi isključivo od domaćina koji organizuju te skupove, a oni će svakako, kao što su i do sada činili, pozivati Kosovo – naravno, pod uticajem Evropske unije, odnosno, vodeći sila Zapada. Drugo, mislim da će ovakvom odlukom vlada u Beogradu svakako odobrovoljiti Zapad – pre svega mislim na Berlin i Vašington – učinivši nešto do čega je njima stalo, a što Srbiju ne košta previše”, kaže Pribićević i dodaje da u dokumentima o regionalnom predstavljanju Kosova koje je i sam video, ne stoji gde će biti fusnota.

To što je stolica Srbije na mnogim međunarodnim i regionalnim forumima ostajala prazna zbog famoznog problema zvezdice i funsote uz naziv Kosova, imalo je i svoju ekonomsku, a ne samo političku cenu. U tom kontekstu pominjala se i brojka od tri miliona evra koje je zemlja izgubila bojkotovanjem nedavnog regionalnog foruma u Beču, kada su se izdvajala sredstva za projekte iz Programa investicionog okvira za zapadni Balkan.

Otuda Saša Đogović, saradnik Instituta za tržišna istraživanja, za Radio Slobodna Evropa kaže da Srbija, čija ekonomija je dotakla dno, ne sme sebi dozvoliti da i dalje gubi zbog politikantske proizvodnje prepreka.

“Bilo kakve administrativne prepreke koje se dodatno usložnjavaju politikantstvom i zabašurivanjem prave slike stanja u zemlji i okruženju privredu dovodimo privredu u još nepovoljniji položaj jer se gube mogućnosti da se eventualno dođe do nekih sredstava ili investicionih projekata koji bi, u saradnji sa drugim zemljama u okruženju, a pri tom ne narušavajući spoljnu politiku Srbije ili, konkretnije, ono što je dogovoreno u vezi sa Kosovom, pomoglo da ostvarimo određeni boljitak”, ocenjuje Saša Đogović.
XS
SM
MD
LG