Dostupni linkovi

Dačić i Gruevski: Srbija i Makedonija posvećene EU i saradnji


Nikola Gruevski i Ivica Dačić prilikom jednog od susreta
Nikola Gruevski i Ivica Dačić prilikom jednog od susreta
Evropske integracije i ekonomija, teme su koje su u ponedeljak dominirale prvom zajedničkom sednicom članova vlada Srbije i Makedonije. Premijer Srbije Ivica Dačić, rekao je da se sa makedonskim kolegom Nikolom Gruevskim saglasio da je na tim poljima neophodna saradnja.

Dva premijera zajedno su ocenila da su Makedonija i Srbija ispunile sve kriterijume za početak pregovora sa Evropskom unijom.

„Smatramo da su i Makedonija i Srbija ispunile sve kriterijume za početak pregovora o članstvu u EU. Smatramo da još više treba da unapredimo ekonomsku saradnju. Takođe i da unapredimo naše odnose u svim drugim sferama – u oblasti infrastrukturnog povezivanja, dovršetak Koridora 10, izgradnja kraka Južnog toka ka Makedoniji, povezivanja u oblasti energetike...“, rekao je Dačić

Premijer Makedonije Nikola Gruevski rekao je da se zemlje u regionu suočavaju sa uslovima koji nisu bili postavljeni drugim zemljama u procesu evrointegracija.

„To međutim ne sme da nas obeshrabri i demotivište. Naprotiv, posvećeno radimo na procesu pomirenja i zatvaranju otvorenih pitanja od značaja za čitav region, zasnovano na principima međunarodnog prava i dobrosusedske saradnje. U tom kontekstu, uspešna regionalna saradnja, još jedna je potvrda posvećenosti republika Makedonije i Srbije za evropeizaciju i razvoj našeg regiona“, rekao je Gruevski.

Na skupu je, međutim, bilo primetno odsustvo članova makedonske vlade iz redova Demokratske unije za integraciju, koja okuplja Albance, a koji čine gotovo trećinu makedonske vlade. Kako je objašnjeno, razlog su ranije planirane obaveze.

Dva premijera su najavila da će zajedničke sednice vlada Srbije i Makedonije biti održavane svake godine, naizmenično u Beogradu i Skoplju.
XS
SM
MD
LG