Dostupni linkovi

Da li su Rusi dobrodošli u Skupštinu zbog KAP-a


Podgorički Kombinat aluminijuma - ilustracija
Podgorički Kombinat aluminijuma - ilustracija
Predsjednik odbora direktora podgoričkog Kombinata aluminijuma Aleksej Kuznjecov, koji KAP-om rukovodi u ime vlasnika njegove matične kompanije, ruskog oligarha Olega Deripaske, želi da se obrati poslanicima da bi im "u otvorenom razgovoru predočio šta se desilo sa KAP-om i šta treba učiniti da bi se on sačuvao".

Inicijativa je došla pošto je Skupština već naložila Vladi da raskine ugovor sa ovim "partnerom", koji godinama poslovanje temelji na zaduživanju građana Crne Gore, pa je sada nastao politički spor - da li uopšte postoji osnov za ulazak Rusa u zgradu parlamenta.

Kuznjecov je, prije nekoliko dana predsjedniku Skupštine Crne Gore Ranku Krivokapiću predložio da organizuje nastup predstavnika ruske kompanije koja gazduje KAP-om pred poslanicima kako bi im "objasnili svoje stavove i razmotrili mogućnost dogovora".

Skupština je, međutim, prethodno, usvojivši odluku Vlade o preuzimanju duga KAP-a prema Deutsche banci od 22 miliona eura, usvojila i više zaključaka od kojih je jedan bio da "Skupština zadužuje Vladu da raskine saradnju sa ruskim partnerom i preuzme kontrolu u KAP-u".

Mogućnost da se Kuznjecov ili neko od njegovih nadređenih pojavi i govori na plenarnoj sjednici pred svim poslanicima skoro da je jednodušno odbačena, ali se sada vodi javna polemika o eventualnom učešću predstavnika Centralno-evropske aluminijumske kompanije ruskog oligarha Olega Deripaske, koja gazduje KAP-om već skoro sedam godina, pred nekim od skupštinskih radnih tijela.

Predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić je saopštio da su zaključci parlamenta povodom štete koju je vlasnik KAP-a nanio Crnoj Gori jasni i da je Skupština iskazala konačan stav, ali i dodao da će pitanje KAP-a i dalje biti predmet interesovanja skupštinskih radnih tijela koja će sama razmotriti da li žele prisustvo Alekseja Kuznjecova ili ne.

Predsjednik opozicione Nove srpske demokratije koji predsjedava i skupštinskom Komisijom za kontrolu privatizacije Andrija Mandić, u međuvremenu je, za ponedjeljak zakazao sjednicu na koju je pozvao i predstavnika ruskog investitora.

Poslanik Socijaldemokratske partije Damir Šehović smatra da Kuznjecovu treba uskratiti pozivnicu za parlament jer za to, prije svega, postoje suštinski razlozi.

"Jedan od temeljnih zaključaka na bazi kojeg su koncipirani svi ostali polazi od činjenice da je jednostavno Skupština obavezala vladu da na najjednostavniji način raskine saradnju sa ruskim partnerom, budući da se on svojim dosadašnjim aktivnostima pokazao kao loš partner koji nije poštovao ključne ugovorne obaveze i time je na taj način na to pitanje stavljena tačka. Tako da ja ne vidim tu potrebu da bilo ko od poslanika u parlamentu razgovara sa predstavnicima ruskog investitora", ističe Šehović.

Mandić: Korupcija ili neznanje

Lider Nove srpske demokratije i predsjednik Komisije za kontrolu privatizacije Andrija Mandić se slaže sa konstatacijom u vezi kraja aranžmana sa Rusima, ali to ne vidi kao prepreku za Komisiju.
Andrija Mandić
Andrija Mandić

"Istina je da je skupština stavila tačku na dosadašnju priču u KAP, ali to ne znači da treba automatski da se prekine posao Komisije za kontrolu postupka privatizacije i da utvrdimo istinu ko je korumpiran prilikom kupovanja KAP-a i kome su to Rusi dali 300 miliona, ako već gospodin Kuznjecov hoće da kaže, ne vidim razloga zašto bi neko iz skupštine ili vlade pokrivao eventualnog učesnika tog posla ili, ako već nije korupcija u pitanju da saznamo ko je ta neznalica koja je zaključila tako štetan ugovor po državu Crnu Goru, da su nam Rusi naplatili 300 miliona eura kroz ugovore o poravnanju i doveli nas u poziciju da sjutra izgubimo novi spor pred međunarodnim sudom, kako to najavljuje Kuznjecov", rekao je Mandić.

Damir Šehović smatra da ne postoji mogućnost za pojavljivanje Kuznjecova u parlamentu, bilo da se radi o plenumu, Mandićevoj Komisiji ili Odboru za ekonomiju jer, pored suštinskih, postoje i formalni razlozi.

"Kada je riječ o odboru onda ćete vi tamo jasno vidjeti koja je procedura predviđena poslovnikom i koje su poslovničke mogućnosti za njegovo dovođenje na konsultativno saslušanje. Vidjećete da se u toj normi ne može prepoznati prostor za konsultativno saslušanje nekoga ko je u ovom slučaju predstavnik ruskog investitora u KAP. Kada je riječ o Komisiji za postupak procesa privatizacije ta komisija funkcioniše bez poslovnika i uputno bi bilo da se konačno krene u pravcu donošenja poslovnika u kojem bi se regulisalo ovo pravo pozivanje investitora na razgovor sa parlamentarcima", kazao je Šehović.

Mandić smatra da upravo za pozivanje predstavnika ruskog investitora postoje suštinski razlozi i to, kako naglašava, uz puno poštovanje svih formalnosti.

"Ne vidim razloga da gospodin Kuznjecov ne dođe i ne kaže svoju priču. Toga samo mogu da se plaše oni koji su korumpirani i koji su imali neke poslove sa Rusima, a da ti poslovi nijesu bili predviđeni ugovorom o privatizaciji KAP-a. Drugo, mi imamo i poslovničku mogućnost, jer mi koristimo poslovnik skupštine u kojem postoje precizirani načini rada u radnim skupštinskim tijelima, jer je skupštinska komisija samo jedno od radnih tijela skupštine, tako da mi koristimo taj poslovnik", kaže Mandić.
XS
SM
MD
LG