Dostupni linkovi

Da li ima pirata na Dunavu


Remorker na Dunavu, rumunski rejon
Remorker na Dunavu, rumunski rejon
Piše: novinar RFE/RL Eugen Tomiuc (Priredila Biljana Jovićević)

Napad na ukrajinsku barku koji se prošlog mjeseca dogodio u rumunskom rejonu Dunava izazavao je diplomatske turbulencije između Bukurešta i Kijeva, dodatno raspirujući medijske izvještaje o mogućim piratskim napadima na drugoj po veličini evropskoj rijeci.

Vukući se u koloni jedan za drugim tegljačem koji je ispuštao kolutove dima, konvoj barki kreće polako naprijed Dunavom, negdje ka jugoistočnoj Rumuniji. Iako je zima, protekle je godinu bilo malo snijega i kiše, pa je vodostoj nizak. Remorker pristaje, i usidrava barke, uz oblake pare preko prostrane rijeke. Neki od njih puni su rude ili ugljena i čekaju svoj red. A neki od njih su pristali tačno uz obalu, čuvani samo sa nekoliko članova posade.

Scena se ponavlja dnevno u rumunskom dijelu Dunava, a riječ je o brodovima koji pripadaju različitim državama, budući da je Dunav jedna od ključnih evropskih transportnih ruta.

Ukrajinski tegljač, konvoj, izveo je sličnu vježbu tog 4. januara, a što se dogodilo poslije toga još je pod istragom vlasti u Rumuniji.
"Mi ne kažemo da su to pirati, to su kriminalci koji su napali brodove, uključujući ovaj ukrajinski", kaže za RSE portparol Ministarstva vanjskih poslova Ukrajine Oleksandar Dikusarov.

Ukrajinski vlasnik kompanije (Dunavska brodska kompanija) objavio je da je jedan od tegljača - UDP-1724 – izolovan od ostatka konvoja, nakon što se na njega ukrcala grupa noževima dobro naoružanih muškaraca koji su izvršili pljačku. Komapnija je saopštila da su napadači ukrali novac, gorivo, alkohol i cigarete, a prijetili su i da će baciti kapetana sa broda. Oni su otišli, ali ne prije nego što su odnijeli sa sobom nekoliko namotaja konopa. Ni jedan član posade nije povrijeđen ili napadnut.

Ovim je povodom kompanija uložila žalbu Riječnoj policiji Rumunije, navodeći da su bili žrtve „piratskog napada“ uz dodatni protest ukrajinskog Ministrastva vanjskih poslova, rumunskom amabasadoru u Kijevu.

Za RSE, portparol ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova Oleksandar Dikusarov o „ piratskom“ je incidentu rekao:

"Mi smo potvrdili te činjenice. Potvrdili ono što se dogodilo 4. janura u incidentu. Mi ne kažemo da su to pirati, to su kriminalci koji su napali brodove, uključujući ovaj ukrajinski. Ukrali su 100 metra užadi za vuču. Prvo smo to javili našoj ambasadi u Bukureštu, da konatktira tamošnje vlasti i traži objašnjenje za incident u kojem je učestvovao i brod iz Ukrajine na Dunavu. Uvjerili su nas da je istraga u toku, očekujemo dalje odgovore."

Posao prerastao u nasilje

Doris Mirčea, portparolka Ministarstva vanjskih poslova Rumunije, rekla nam je da je zvanična žalba Ukrajine predata ambasadi Rumunije u Kijevu, 26.januara i da je istraga započela.

"Zahtjev je proslijeđen Ministarstvu unutrašnjih poslova Rumunije, koje je nadležno za ovu vrstu istraga.Ambasada Rumunije u Kijevu informisla je ukrajinske kolege u ministarstvu vanjskih poslova o tome u kojem se pravcu razvija istraga o napadu na ukrajinski transportni tegljač u dijelu Dunava koji kontroliše Rumunija", kaže Mirčea.
Uz sve težu ekonomsku situaciju koja je ribarima ispraznila džepove, krijumčarenje metalnog otpada jedna je od najcjenjenih roba.

Mirčea je rekla da je ovo prva zvanična žalba, dok je Ministarstvo unutrašnjih poslova u Bukureštu u e- mailu našem Radiju navelo da prije ovoga nije zabilježen ni jedan sličan incident, uprkos izvještajima medija u Bugarskoj i Ukrajini o „rumunskim piratima koji napadaju i pljačakaju transportne brodove“.

Postavlja se pitanje da li „dunavski pirati“ zaista postoje, ako se tu pravi paralela sa onim somalijskim, naoružanim do zuba koji zahtijavaju milione dolara otkupnine.
Odgovor je: Ne onda ne postoje!

U izvještaju medija često se navodi da je sa ovih transportnih brodova zapravo ukraden i prodat njihov utovar, a onda se za to sasvim prikladno optuže “pirati.”

Jedan zvaničnik blizak istrazi, pod uslovom da ostane anoniman, rekao je za RFE/RL, da tu nije riječ o piratstvu već o sitnom krijumčarenju koje se obavlja uz rijeku. A ponekad, kako je dodao, posao „krene po zlu“ i rezulat toga je nasilje.

Ribari na Dunavu
Ribari na Dunavu
Ribari iz improvizovanih rumunskih sela duž Dunava ponekad uskoče na prolazeće teretnjake da kupe ili razmijene robu. Uz sve težu ekonomsku situaciju koja je ribarima ispraznila džepove, krijumčarenje metalnog otpada jedna je od najcjenjenih roba.

Kupuju je jeftino od mornara, a onda prodaju na rumunskom tržištu za lijep profit. I mornari takođe ponešto zarade potkradajući zapravo sopstveni transport na brodu.

U većini slučajeva, takva razmjena je zapečaćena rijekama votke ili domaće takozvane „mjesečine“ ili „samagona“, kako nazivaju taj alkohol većinski etnički-Ruski ribari koji nastanjuju rumunska sela uz rijeku Dunav. Ponekad, tako dođe do užarene atmosfere, koja dovede i do nasilja.

To se najvjerovatnije i dogodilo tog spornog 4.januara.Ukrajinski tegljač vjerovatno je svratio na mjesto koje nije bilo pod supervizijom rumunske policije, u namjeri da obave „mali posao“ sa ribarima, etničkim Rusima, poznatim pod imenom „ lipovans“, (oni koji čekaju uz obalu).

Ribari naravno gotovo uvjek nose noževe, što je ključno oruđe za njihovu trgovinu.

Posao je očigledno negdje zapeo i u razmjeni argumenta prerastao u nasilje. Tačni detalji onoga što se dogodilo, u svakom slučaju sad se provjeravaju.

Pomenuti neimenovani rumunski zvaničnik je dodao, da zbog kadrovskih rezova, u prosjeku tri policajca moraju pokriti 50-kilometara prostora kojim se proteže Dunav – čime se povećavaju mogućnosti za krađu.U svakom slučaju, ako se brodovi drže službene rute biće pod nadzorom rumunskih riječnih vlasti. To će rezultirati sa manje dobiti, ali više sigurnosti, za posade brodova.
XS
SM
MD
LG