Dostupni linkovi

Da li Vlada simulira podršku za LGBT prava?


Protest LGBT organizacija u Podgorici
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:16 0:00

Protest LGBT organizacija u Podgorici

Iako je LGBT pitanje u Crnoj Gori već duže vrijeme jedno od rijetkih zbog kojeg zvanična Podgorica iz Brisela redovno dobija pluseve, to bi, kako sada stvari stoje uskoro moglo da se promijeni. Naime, domaće LGBT organizacije nezadovoljne su zbog toga što država ne primjenjuje sopstvenu strategiju za unaprjeđenje kvaliteta života seksualnih manjina zbog čega oni u relanom životu i dalje trpe diksriminaciju i zbog čega su izloženi brojnim rizicima i problemima.

Zato su na današnjem protestu ispred zgrade crnogorske Vlade od države zatražili da konačno sa riječi pređe na djela.

Implementirajte ili odustanite, poruka je sa jednog od transparenata koje su aktivisti LGBT populacije nosili na protestu ispred zgrade Vlade Crne Gore kao izraz nezadovoljstva načinom na koji Vlada provodi Strategiju za unapređenje kvaliteta života LGBT osoba u Crnoj Gori, usvojenu još9. maja 2013. godine.

Uz pojačano prisustvo policije koja je obezbjeđivala skup 10 ak LGBT aktivista poručili da su je neprihvatljivo da implementacija Vladine LGBT politike stagnira i da nema očekivanih rezultata.

Oni kažu da je LGBT zajednica prepuštena sama sebi i prinuđena je da se sama nosi sa teškoćama, izazovima i opstrukcijama.

Pravite se svi skupa, sa manje ili više pristojnosti, ko da nas nema ili bi bilo bolje da nas nema. Ponašate se kao da smo nužno zlo integrativnog procesa i demokratizacije i predmet smo distance i podsmijavanja na poslu, na ulici, u kafiću. Pojedine parlamentarne stranke je strah i stid, zbog unutrašnej stabilnosti i političke štete, pretočene u glasovima, da javnost i članstvo obavijeste kada se susretnu i razgovaraju sa predstavnicima LGBT zajednice“, kaže Stevan Milivojević iz LGBT foruma Progres

LGBT organizacije i njihovi predstavnici poručuju da je strategije danas postala samo mrtvo slovo na papiru i da gotovo sve državne institucije ili ignorišu ili čak odbijaju da primijene ono što je predviđeno tim dokumentom.

Kako kaže Stevan Milivojević, nije samo taj zid ćutanja problem nego i zastarjeli udžbenici u kojima se homoseksualnost i dalje definiše ili kao bolest ili kao devijantno ponašanje

„Kada vi predložite inicijativu oko koje je konsultovana cijela LGBT zajednica i koja se slaže sa tom inicijativom i smatra da treba da bude odrađena, vi naiđete na zid od pojedinih resornih ministarstava koja su zadužena za implementaciju iz te oblasti u strategiji. Tada mi ne možemo ništa. Mi možemo da kritikujemo, da dajemo sugestije, da budemo konstruktivni. No, kada mi imamo diskriminatorne udžbenike u školama o čemu onda da pričamo? O kakvoj implementaciji, o kakvoj bezbjednosti? Ja ne mogu da vjerujem da mi u 21. Vijeku imamo udžbenike koji homoseksualnost klasifikuju kao bolest, kao devijantno ponašanje. Onda i ne čudi da imamo toliko mladih koji kamenuju povorku i napadaju LGBT populaciju.“

Na kritike iz LGBT sektora odgovorio je nacionalni koordinator za implementaciju LGBT politike Jovan Kojičić, koji je saopštio da se vladina politika u oblasti unapređenja ljudskih prava ranjivih grupa provodi u punom kapacitetu, navodeći da je poslednjih nekoliko godina Crna Gora postigla značajne rezultate u toj oblasti.

„Tako da ne mislim da nas treba opominjati da radimo ono što već činimo ili je u procesu rada, niti mislim da se meni kao nacionalnom koordinatoru na taj način pomaže da budem efikasniji i fokusiram se na suštinu i zahtjeve koji stoje pred svima nama“, poručio je Kojičić.

On je dodao da je Vlada zakonski podržala troškove promjene pola pod okriljem zdravstvenog osiguranja što je zaživjelo u praksi, u saradnji sa LGBT zajednicom, vodećim međunarodnim ekspertima i Evropskom komisijom radi na pripremi modela registrovanog partnerstva za istopolne zajednice i dobija kontinuiranu podršku od LGBT zajednice i relevantnih međunarodnih adresa.

Kada se sa normativnog nivoa pređe na realan život i svakodnevicu jedne LGBT osobe onda stvari postaju još gore, kaže za RSE Nikola, koji je na protest kao i LGBT aktivisti doša vezanih ruku.

To je nekome simbolika a nama svakodnevica, kaže Nikola:

„Pogledajte koliko ovdje ima policije i to samo zato što je nas 7 došlo da pročita neki govor od nekoliko minuta. To samo govori da mi u ovoj zemlji ne možemo da uradimo ništa bez policije koja treba da nas štiti i da nas dodatno osigurava. Sam dolazak ovdje i šetnja ulicom do ovog mjesta bio je propraćen ružnim dovikivanjem i dobacivanjem. Ironično da kažem da je zabavno biti LGBT osoba u Crnoj Gori. To je taj osjećaj neslobode koji imaš i kada izađeš u grad ili odeš na piće. Uvijek imaš strah da neko može da te napadne sa leđa.“

LGBT aktivisti primjećuju da je povorka ponosa moguća samo u Podgorici ali da istovremeno nije moguće prošetati ulicama Budve, Berana, Nikšića, Bara. Prvi put su pomenuli da pojedini gradonačelnici , naročito prvi čovjek Nikšića diksriminišu lokalne LGBT inicijative i grupe.

Javni protest LGBT aktivista organizovali su LGBT Forum Progres, Socijalni Centar i Institut za LGBT turizam.

XS
SM
MD
LG