Dostupni linkovi

Da li se Mira Marković i Bogoljub Karić vraćaju u Srbiju


Mira Marković, foto iz 2000. godine
Mira Marković, foto iz 2000. godine
U jeku pregovora naprednjaka i socijalista o formiranju nove vlade nagoveštava se i da bi u Srbiju mogli da se vrate Mirjana Marković, supruga pokojnog Slobodana Miloševića i biznismen Bogoljub Karić. Dok neki ocenjuju da se u Srbiji stvara politička klima u kojoj bi tako nešto bilo moguće iz stranaka koje bi trebalo da formiraju Vladu poručuju da su to izmišljotine.

Miloševićeva udovica koja je po mnogima, svoj brutalni i hladni karakter skrivala iza naivnog imidža najprepoznatljivijeg po cvetu u kosi, mogla bi da se nakon promene vlasti u Srbiji vrati u domovinu iz ruskog egzila, u koji je pobegla neposredno pre nego što je ubijen premijer Zoran Đinđić.

Dok nekima to izgleda kao mogućnost ako se formira vlada socijalista i naprednjaka, ljudi koji su bili na vlasti 90-ih, Dragan Hadži Antić, nekadašnji direktor Politike i blizak prijatelj Mirjane Marković kaže da su takve priče gluposti.

“Naravno da ona želi da se vrati a ovo su sve čiste medijske spekulacije. Ja joj savetujem da se ne vraća jer ne bi bila bezbedna ovde. Inače te priče o njenom povratku se uvek pojave s vremena na vreme, ili u predizbornim kampanjama ili evo sada kod promene vlasti. Ja lično ne verujem, sumnjam da je to realno”, kaže Hadži Antić.

Priče o njenom povratku podgrejavane su iz dela SPS od kako su se socijalsiti pre četiri godine vratili na vlast. Jedan od potpredsednika SPS Milutin Mrkonjić poručuje da će učiniti sve što je u njegovoj moći da omogući povratak Mire Marković i Marka Miloševića u zemlju jer brigu za porodicu Slobodana Miloševića oseća kao svoju moralnu obavezu prema prijatelju kome je to, kaže, i obećao.

Još jedan nekadašnji blizak čovek porodici i ministar u Miloševićevoj vladi Bogoljub Karić je u egzilu od kako je pobegao iz zemlje 2005. jer je osumnjičen da je kao vlasnik “Mobtela” oštetio državu za više od 40 miliona eura.

Njegova partija Pokret Snaga Srbije danas je koalicioni partner naprednjaka, pojedini članovi ove porodice postali su poslanici. Ipak, Dragomir Karić, zamenik predsednika stranke kaže da se Bogoljub ne vraća u Srbiju.

Bogoljub Karić tokom predizborne kampanje u Srbiji, 2006.
Bogoljub Karić tokom predizborne kampanje u Srbiji, 2006.
“Čovek radi u Iraku, priprema ogroman posao za 20 hiljada radnika i ne pada mu na pamet nikakav dolazak”, kaže Karić.

Na pitanje da li očekuju od novih vlasti aboliciju za Bogoljuba Karića kaže da nikada to ne bi prihvatili.

“Mi nismo kriminalci, niti bi to prihvatio predsednik Nikolić, nikada. Mi verujemo u sud, verujemo u predsednika Nikolića, verujemo u stranku sa kojom smo u koaliciji, verujemo u gospodina Vučića, mi nemamo razloga da nikakvu aboliciju tražimo. To bi bilo sramotno i ponižavajuće za nas”, tvrdi Dragomir Karić.

“Samo ćemo poštovati ono što naš zakon traži, po našem zakonu moguće je i video linkom dati izjavu”, kaže Dragomir Karić na pitanje da li će se njegov brat sada odazvati sudskom pozivu.

Podrška Nikolića

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić, koji je u izbornoj kampanji obećavao da će „po dolasku na vlast omogućiti Bogoljubu Kariću davanje izjave pred sudom” ovih dana u jednom intervjuu na pitanje da li će Kariću omogućiti obraćenje sudu video linkom kaže da to ne može on da učini već Vlada.

“Ja mislim da mu treba omogućiti zato što očekujem da to što nije smelo od njega da se čuje da bi možda pogodilo neke ljude koji su bili na vlasti. Ja nemam šta da krijem iz svojih odnosa sa Bogoljubom Karićem”, rekao je Nikolić.

Ivan Stambolić i Slobodan Milošević 1987. , foto:Arhiv Jugoslavije
Ivan Stambolić i Slobodan Milošević 1987. , foto:Arhiv Jugoslavije
Policija je sa Mirjanom Marković, koja je imala veliki uticaj na Miloševića, želela da obavi informativni razgovor u vezi sa njenom mogućom umešanošću u otmicu i ubistvo Ivana Stambolića, a pominjala se i u vezi sa istragom o ubistvu novinara Slavka Ćuruvije.

Ipak, ona se sudski teretila za nedozvoljeno posredovanje u vezi sa nezakonitom dodelom stanova Vlade što je septembra 2010. s obzirom da je pretila zastarelost prekvalifikovano u zloupotrebu službenog položaja podstrekavanjem.

Protiv Mirjane Marković i njenog sina Marka Miloševića pred Specijalnim sudom u toku je i istražni postupak zbog sumnje da su vođe kriminalne grupe koja se bavila švercom cigareta. Ona je povodom tog procesa našem radiju 2007. o eventualnom povratku u zemlju rekla da je profesor Univerziteta a ne švercer cigareta.

“Gde da dođem, tu gde me čekaju sa tim švercom, mislim stvarno sramota, kako im nije neprijatno. Došla bih rado, verujete mi, došla bih, strašno čeznem da se vratim”, rekla je ona.

Nikolićev naslednik na čelu Srpske mapredne stranke Aleksandar Vučić, nije hteo da komentariše navode o povratku Mire Marković i Bogoljuba Karića rekavši samo da su to medijske spekulacije i izmišljotine.

Iz Predsedništva Srbije je rečeno da predsednik države nema nameru da se meša u ingerencije sudova, ali da će se svojim autoritetom postarati da se procesi vode po pravdi i zakonu, što je, kako su naveli, malo puta viđeno tokom prethodnih nekoliko godina.

U Srbiji ništa nije nemoguće, ali priča o povratku Markovićeve i Karića je bacanje prašine u oči i zakulisne radnje iza kojih se može kriti nešto drugo, kaže spisateljica i kolumnista Ljiljana Jokić Kaspar.

“To ne može da se desi zato što ni sve ovo što je sada postavljeno politički nije dovoljno sigurno a kamoli da se oni vrate i da bude neka atmosfera iz 90-ih. Čini mi se da Mira Marković nema nameru da se vrati bar za sada dok situacija za nju ne bude potpuno čista jer može da se dogodi da se iz nekih poverljivih dokumenata izvadi, a ja pretpostavljam da to postoji, neke mutne radnje, ne ono naivno davanje stana nekoj dadilji, nego neke ozbiljnije stvari, šverc cigareta, razna ubistva, naručivanje ubistava”, ocenjuje Jokić Kaspar.
XS
SM
MD
LG