Dostupni linkovi

Da li će Crna Gora podržati učlanjenje Kosova u UNESCO?


Nakon što je Kosovo zatražilo prijem u UNESCO u regionu već počinju licitiranja o tome kako će države regiona da se izjasne o tome budući da su odnosi Srbije i Kosova i dalje opterećeni brojnim otvorenim političkim pitanjima što se na različite načine reflektuje i na odnos eu cijelom regionu.

Kako će se prema zahtjevu Kosova odrediti Crna Gora i da li se ukoliko njen odgovor bude pozitivan mogu očekivati tenzije na relaciji Beograd Podgorica?

Za sada nije poznato kako će se Crna Gora odrediti prema zahtjevu Kosova. Izvor iz MVP je RSE kazao da će o tom pitanju zauzeti stav u susret sjednici koja je zakazana za 3. oktobar.

Za bivšeg ambasadora Crne Gore u Hrvatskoj Branka Lukovca izvjesno je da Crna Gora neće skretati sa dosadašnje politike u odnosu na Kosovo, a to kako kaže za RSE znači da će najvjerovatnije podržati članstvo susjedne države u UNESCO:

„Jedini logičan stav i odnos Crne Gore prema toj inicijativi Kosova, budući da je ona priznala nezavisnost Kosova, jeste da podrži tu inicijativu i da ukoliko bude glasanje na generalnoj konferenciji UN da glasa za prijem Kosova u članstvo UNESCO.“

Podrška Crne Gore članstvu Kosova u UNESCO je izvjesna i u poslaničkom klubu Albanskih partija očekuju pozitivan odgovor zvanične Podgorice. Genci Nimanbegu u izjavi za RSE kaže da je takvo očekivanje logično nakon odluke o priznanju Kosova koju je Crna Gora donijela prije 7 godina:

„Kosovo je u tom momentu bilo priznato od Hrvatske, Albanije i Turske a Makedonija i Crna Gora su istog dana priznale Kosovo kao državu i sigurno da će s obzirom na politiku koju vode vlade Crne Gore i Kosova doći do toga da Crna Gora podrži članstvo Kosva u UNESCO. “

Pitanje kako će Crna Gora glasati povodom zahtjeva Kosova za prijem u UNESCO nije samo pitanje procedure već i polike, naročito u okolnostima kada susjedna Srbija i dalje ne priznaje državu Kosovo.

Ukoliko Crna Gora podrži Kosovo to će podići tenzije sa Beogradom ali na kratko saglasni su naši sagovornici.

„Već duže vremena se pod okriljem EU vode pregovori između Srbije i Kosova i oni uključuju i ono što je prihvaćeno sa obje strane da jedna strana drugoj neće smetati na njenom napredku ka EU integracijama.To znači da je Srbija implicitno priznaje da Kosovo ima svoj put prema integracijama ka EU. Mislim da je to realnost koja će prije ili kasnije biti prihvaćena od svih a znamo da je većina članica UN danas prihvatila nezavisnost Kosova“, ističe Branko Lukovac.

„Tenzije su moguće ali će one biti kratkog daha. Sigurno da postoje ekonomski i politički odnosi koje imaju Crna Gora i Srbija teren na kojem Srbija može da vrši pritisak i da to radi ali mislim da će se te tenzije vremenom smiriti“, očekuje Genci Nimanbegu iz kluba poslanika Albanskih partija.

Crna Gora je u oktobru 2008. priznala nezavisno Kosovo što je dovelo do podizanja političkih tenzija na relaciji Beograd Podgorica ali i u samoj Crnoj Gori pa je u novembru iste godine došlo do protesta na kojima je bilo i nereda i nasilja.

U novijoj istoriji odnosa Crne Gore i Kosova svakako je veoma važno i nedavno poptisivanje sporazuma o razgraničenju između dvije države, u Beču. Zamjenik ministra inostranih poslova Republike Kosovo Petrit Selimi ocijenio je da je sporazum o razgraničenju zalog za budućnost i u funkciji promovisanja evropskog puta kojim idu Crna Gora i Kosovo.

Sporazum o granici između Crne Gore i Kosova nedavno je tokom razgovora sa kosovskom ambasadorkom u SAD Fljorom Čitaku pozdravio i američki predsjednik Barak Obama.

XS
SM
MD
LG