Dostupni linkovi

Da li Kosovo klizi u prevremene izbore


Skupština Kosova
Skupština Kosova
Predsednik Skupštine Kosova, Jakup Krasniqi, sazvao je za utorak sastanak sa predsednicima parlamentarnih komisija na kojem će se diskutovati o tome da li se tokom izborne kampanje mogu održavati skupštinske sednice ili ne. Do ove inicijative je došlo posle niza neuspelih sednica zbog nedostatka kvoruma u sali.

Opozicija smatra da je to mnogo veći problem od izborne kampanje i upozorava da se radi o krizi koja može prouzrokovati vanredne parlamentarne izbore.

Predsedništvo Skupštine Kosova pozvalo je političke partije da do utorka odluče da li se sednice Skupštine mogu održavati dok traje kampanja za lokalne izbore.

Neuspešno održavanje poslednjih skupštinskih sednica nateralo je predsednika ove institucije, Jakupa Krasniqija da sazove sastanak sa predsednicima parlamentarnih komisija od kojih će se zatražiti mišljenje o nastavku rada Skupštine ili o eventualnoj pauzi.
Jakup Krasniqi
Jakup Krasniqi

“Sastaćemo se a potom ćemo sazvati sednicu za 24. oktobar. Ali, trenutno imamo zastoj ne samo sa sednicama, već i u radu parlamentarni komisija”, kazao je Krasniqi.

Problem rada Skupštine izgleda da je veći od izborne kampanje. Partije iz opozicije smatraju da se radi o institucionalnoj krizi koja bi mogla dovesti i do vanrednih parlamentarnih izbora na proleće.

Poslanik Ismet Beqiri, predsednik najveće parlamentarne opozicione grupe, Demokratskog saveza Kosova, pojašnjava da se rad u Skupštini može nastaviti samo ukoliko Demokratska partija Kosova prihvati formiranje istražne komisije u vezi prodaje 75 odsto akcija Pošte i Telekomunikacija Kosova.

U suprotnom, blokada rada Skupštine će se smatrati kao poslednica nedostatka saradnje između koalicionih partija. To može dovesti do vanrednih izbora, naglasio je Beqiri.

“Ne odbacuje se mogućnost da dođe do blokade rada Skupštine, ne od nas već od koalicionih partnera. Znamo da bi redovni parlamentarni izbori trebalo da se održe sledeće godine, ali, kako stvari stoje, ne postoji šansa da će ova vlada izdržati ceo ovaj mandat. Tako da se očekuju i prevremeni izbori”, navodi Beqiri.

Šef parlamentarne grupe Demokratske partije Kosova, Adem Grabovci očekuje da će Skupština ponovo početi sa radom kad se završi izborna kampanja, odnosno nakon 1. novembra.

Po njemu, angažovanje poslanika na terenu utiče i na rad Skupštine, dok najave opozicije o prevremenim izborima ne smatra ni malo ozbiljnim, verujući da koalicija ima dovoljan broj glasova u Skupštini za rad do kraja mandata.

“Pri završetku kampanje poslanici će se vratiti radu u Skupštini. A drugi razlog je i taj da zbog velikih troškova ne možemo priuštiti izbore svakih 5-6 meseci”, kazao je on.

Na osnovu ustavnog mandata, sledeći parlamentarni izbori bi trebalo da se održe krajem 2014.
XS
SM
MD
LG