Dostupni linkovi

Da li je platforma SDP prihvatljiva DPS-u?


Podgorica
Podgorica
Predsjedništvo Socijaldemokratske partije bez koje, nakon nedavno održanih lokalnih izbora, ni vladajući DPS ni opozicija ne mogu formirati vlast u glavnom gradu, u ponedjeljak uveče je usvojilo platformu za pregovore, koju će prvo usaglasiti sa koalicionim partnerom - Pozitivnom Crnom Gorom. Nakon sjednice je saopšteno da će ključni kriterijum za formiranje lokalnih vlasti biti vladavina prava.

Ključni SDP-ov kriterijum za eventualno formiranje nove lokalne vlasti u glavnom gradu - insistiranje na vladavini prava, na osnovu medijskih informacija iz, navodno, samog SDP-a podrazumijeva zahtjev za poništenje ugovora o kupoprodaji podgoričkog Kombinata aluminijuma i odluka odlazećeg gradonačelnika Podgorice Miomira Mugoše koje su u vezi sa razmjenom zemljišta Glavnog grada i KAP-a i proglašenje biznis zone.

"Ja sam razumio da mi pretendujemo da formiramo koaliciju koja će se baviti budućim razvojem grada, a ne sud, a ponajmanje prijeki politički sud", rekao je premijer Milo Djukanović komentarišući SDP-ove uslove.

“Svaka nova vlast, radeći na budućem razvoju, se suočava sa onim što su učinci prethodne vlasti. Gdje god se dođe do nečega što bi moglo upućivati na nezakonito ponašanje, odgovorna vlast će se prema tome odgovorno ponijeti. Bila bi krajnje pogrešna percepcija vjerovati da se formira vlast koja će se baviti preispitivanjem prošlosti, jer Demokratska partija socijalista DPS nema takvu ambiciju.”

Daliborka Uljarević
Daliborka Uljarević
"Ako je platforma Socijaldemokratske partije zaista cjelovita u obimu koji je medijski, nezvanično prezentovan, ona je svakako ohrabrujuća sa stanovišta mogućnosti promjena u glavnom gradu, a možda i šire jer otvara prostor za komunikaciju sa opozicijom na ravnopravnoj nozi, a istovremeno sužava manevarski prostor vladajućoj Demokratskoj partiji socijalista u pokušajima da SDP vrati u stari koalicioni okvir u Podgorici", rekla je za naš program politička analitičarka, Daliborka Uljarević koja ističe da treba očekivati da ključni kriterijumi za DPS ne budu prihvatljivi, nakon čega bi bilo logično da se socijaldemokrate okrenu opoziciji:

“Mislim da je ta polazna osnova koju predlaže SDP korektna a da li će DPS pristati na to je pitanje koliko je zapravo spremna ustupaka da napravi da bi zadržala Podgoricu. Nema ničeg prirodnijeg nego da nova vlast preispita rad i djelovanje prethodne vlasti i da eventualno utvrđuje odgovornost za ono što su bile nepravilnosti koje se mogu pojaviti. Ukoliko DPS izbjegava a mislim da je za očekivati da će DPS to pokušati da izbjegne onda je logično da se SDP okrene ka opoziciji.“

"Ranije smo već rekli da će DF sačekati usaglašenu platformu koalicije Socijaldemokratske partije i Pozitivne Crne Gore", rekao je za naš program funkcioner opozicionog Demokratskog fronta, Goran Danilović jer ne želi da komentariše razne verzije: prave i one koje to nijesu:

“Meni je vrlo drago da se razmišlja u pravcu da na lokalnom nivou razmišljamo o vladavini prava i o tome ko, gdje, kada i kako i u kom obimu je u skladu sa zakonom ili mimo zakona vršio vlast. Vjerujem da je to dobar osnov za pregovaranje.“

Na SDP-ovoj listi, navodno je i zahtjev da se preispitaju i sporni poslovi grada sa privatnim preduzećem Carine, a to se odnosi na jednu od najvrelijih afera sa kojima je povezan Miomir Mugoša. Slučaj je proistekao iz njegove odluke da 15 hiljada kvadratnih metara gradskog zemljišta u podgoričkom naselju Stari aerodrom, umjesto za 13 i po, proda za svega dva i po miliona eura i to čovjeku koji važi za njegovog bliskog prijatelja i saradnika, a smatra se i da Mugoša lično u, formalno Popovićevom biznisu, ima svoj udio.

"Najgori mogući razvoj dogadjaja bi bio da socijaldemokrate i DPS naprave načelan dogovor da se osnovni princip - vladavina prava podrži, a svi konkretni slučajevi prepuste institucijama sistema", kaže direktorica Centra za gradjansko obrazovanje, Daliborka Uljarević:

“Mislim da to nije moguće ukoliko SDP zaista jeste privržena ostvarivanju principa vladavine prava jer je i sama SDP imala prilike, počevši od afere Snimak do mnogih drugih slučajeva privatizacije da vidi kako se završavaju oni slučajevi koji ostanu na vrlo slabašnim leđima naših institucija posebno oni koje bi trebalo da procesuira tužilaštvo koje ej poptuno anestezirano u crnogorskim uslovima. Tako da ukoliko SDP ne uspije da napravi vrlo konkretne dogovore onda će biti jasno da je čitava platforma trebala samo da zamaže oči opoziciji.“

Zanimljiv detalj sa jučerašnjeg usvajanja SDP-ove platforme je, bar prema nezvaničnim informacijama, da je isticanjem vladavine prava kao ključnog kriterijuma za buduće pregovore o formiranju lokalne vlasti u Podgorici odbačen predlog da podrška NATO integraciji bude direktan uslov čime se zadržava relaksiran odnos SDP-a i prosrpskih partija: Nove srpske demokratije i Socijalističke narodne partije.

Goran Danilović, funkcioner Nove srpske demokratije koja je okosnica opozicione koalicije Demokratski front.

“Vidim da postoje različite polazne osnove jedne su ohrabrujuće a druge su manje ohrabrujuće.Iz korektnosti prema potencijalnim pregovaračima sačekaćemo da sve to dobije jedinstvenu formu.“
XS
SM
MD
LG