Dostupni linkovi

Da li je anketiranje Podgoričana nastavak afere “Snimak”


foto: cdm.me
foto: cdm.me
Poslanica Demokratskog fronta Branka Bošnjak optužila je upravu Glavnog grada da nezakonito anketira Podgoričane o njihovom ekonomsko-socijalnom stanju, kako bi uticala na njih kao na birače, što su u Upravi Podgorice odbacili kao besmislene optužbe. Sve se to dešava uoči proljećnih izbora u Glavnom gradu, za koje se smatra da će bitno uticati na političke prilike na državnom nivou i na odnose u vladajućoj koaliciji.

Akcija podgoričke Uprave pod nazivom “Evidentiramo – rješavamo” počela je još u junu i, kako je objašnjeno na sajtu Glavnog grada, cilj je da na osnovu informacija koje prikupe od građana da poboljšaju rad gradskih službi u oblasti socijalnog staranja, poreske politike, komunalne infrastrukture i urbanizma.

Anketiranje će biti nastavljeno u narednih nekoliko mjeseci, tokom kojih će preko stotinu službenika gradske uprave i preduzeća obići svako podgoričko domaćinstvo. No, sve to za odbornicu Branku Bošnjak iz Demokratskog Fronta više liči na pokušaj uticaja na birače uoči proljećnih izbora, pošto akcijom lično rukovodi zamjenik gradonačelnika Vladan Vučeljić, koji je šef gradskog odbora vladajuće DPS-a.

"To nas sve navodi na sumnju da je sve ovo u stvari pokušaj legalizovanja 'Snimka', odnosno da se pokušava da se u političke svrhe vidi kakav je status građana pa onda onim što smo i u 'Snimku' čuli – socijalnom pomoći, ucjenama, legalizovanjem objekata i na razne druge načine pokušaju kupiti birači da daju podršku DPS-u", kaže Branka Bošnjak.

Njene optužbe kao besmislene u izjavi za Radio Slobodna Evropa kategorično odbacuje Vladan Vučeljić:

"Nikakve veze sa bilo kojom željom za stvaranje bilo kakvog političkog benefita i nikakve suprotnosti sa bilo kojim zakonskim aktom ove države. Upravo je cilj ove aktivnosti da se ostvari benefit za građane Podgorice kroz podizanje nivoa kvaliteta života u svim segmentima", kaže Vučeljić.

U podgoričkom SDP-u, međutim, dijele stavove Branke Bošnjak kako je aktuelna anketa priprema za kampanju uoči proljećnih izbora u Glavnom gradu.

"To mi jedino liči na to da bi oni zapravo imali pravu informaciju koji su to problemi građana a onda ih kroz kampanju pridobijati za sebe. Svakako da će ovo biti tema kojom ćemo se u narednom periodu pozabaviti malo ozbiljnije", navodi odbornik Jovan Đurišić.

Đurišićev kolega, nezavisni odbornik u podgoričkoj Skupštini, advokat Nebojša Batrićević, primećuje da Skupština Glavnog grada nije donijela nikakvu odluku u tom pravcu i da anketiranje građana nema uporište u bilo kom zakonu.

"Mislim da je potpuno bespredmetna i besmislena činjenica da funkcioneri iz službe glavnog grada treba da idu do svakog građanina i da kupe informacije po sistemu kome što treba, koji su problemi i šta oni misle jer se upravo građani tim povodom opredjeljuju na izborima. Mislim da je neprimjeren jedan takav način i pokušaj DPS-a, ma koliko ni htjeli to da uobliče u brigu aktuelne vlasti prema građanima. Smatram da je to izokola pa na mala vrata pokušaj i priprema DPS za predstojeće izbore i kao neka produžena afera Snimak u novom ruhu", kaže Batrićević.

Vladan Vučeljić, međutim, ističe kako Gradska uprava o anketi nije bila dužna da obavijesti odbornike u lokalnom parlamentu . Odbacuje optužbe i da su građani obavezni da daju dogovore na upit anketara, a pod prijetnjom poreske inspekcije:

"Svaka anketa pa i ova se zasniva na dobrovoljnosti davanja podataka. Ono što me raduje je zaista mali broj ljudi koji odbijaju da daju podatke anketarima na terenu. Ono na što se odnosi eventualna sankcija ako se poreski inspektor pojavi na terenu kod bilo kog građanina, građanin je u obavezi da tom uniformisanom i legitimisanom licu da tražene podatke. To nema veze sa anketarima niti su anketari ovlašćeni da mogu provoditi bilo koju aktivnost u tom smjeru", tvrdi Vučeljić.

"Ja i očekujem od njih da pokušaju da se opravdaju ali to rade vrlo nemušti. Vi znate da su naši građani inače do te mjere osiromašeni i do te mjere uplašeni da sam sigurna da oni igraju na tu kartu. Veoma mali je broj građana koji slobodno razmišljaju i koji imaju građansku hrabrost da odbiju da daju te podatke ukoliko ne žele", konstatuje, međutim, Branka Bošnjak.
XS
SM
MD
LG