Dostupni linkovi

Da li je država spremna da riješi ubistvo Duška Jovanovića?


Duško Jovanović
Duško Jovanović
Devet godina od ubistva osnivača, suvlasnika, direktora i glavnog urednika podgorickog lista "Dan" Duška Jovanovića, institucije u Crnoj Gori pokušavaju da uvjere javnost kako su posvećene rješavanju tog zločina. No, ono čega nema jesu odgovori na pitanja ko je i zašto naručio ubistvo?

Ni nakon najnovijih kontrolnih saslušanja povodom tog slučaja u crnogorskom parlamentu, porodica Jovanović, dio opozicije, NVO sektora ne očekuju da će istina izaći na vidjelo jer kako kažu to nekome u državi ne bi odgovaralo.

Nekoliko sati su predstavnici Odbora za bezbjednost i odbranu saslušavali čelnike Agencije za nacionalnu bezbjednost, policije i državnog tužilaštva ali je priča ostala na gotovo ofucanoj sentenci kako su institucije posvećene rasvjetljavanju ubistva Duška Jovanovića.

Ponovio ju je i predsjednik odbora Mevludin Nuhodžić dodajući da je za zaključke sjednice glasalo sedam poslanika, dok je pet bilo protiv. No, prema Nuhodžićevim riječima, na sjednici su se čule ohrabrujuće poruke predstavnika tri institucije.

“Suština je da ovaj slučaj nije zatvoren, da nadležne službe i nadležni organi, bar mi smo takav utisak stekli pokazuju punu posvećenost ovom slučaju, da sa punom ozbiljnošću i sa svim svojim kapacitetima rade na rasvetljavanju ovog krivičnog djela.”

Nebojša Medojević
Nebojša Medojević
Nebojša Medojević iz Demokratskog fronta, rekao je da nije zadovoljan izvještajem ANB-a i ocijenio da je između te institucije i Odbora došlo do „prekida komunikacije“.

“Naravno da oni znaju mnogo više, naravno da je to politička odluka u vrhu ovoga režima da se o ovom osjetljivom pitanju koje ima političke konotoacije odbor ne informiše na odgovarajući način.”

Da li su insitucije sistema posvećene ili ne, da li ima ili nema političke volje da ubistvo Duška Jovanovića bude razriješeno do kraja, sve su to pitanja na koja još od 2004 kada je Jovanović ubijen do danas nema odgovora. Na to sve vrijeme ukazuje i porodica Jovanović.

Brat ubijenog Duška Jovanovića, Miodrag kaže da porodica ima dokaze i značajne informacije o ubistvu ali da ih institucije ignorišu kao što je bio slučaj i u ponedjeljak kada niko od porodice Jovanović nije prisustvovao sjednici skupštinskog odbora.

Miodrag Jovanović ne očekuje da ova vlast jednog dana jasno saopštio ko je i zašto ubio Duška Jovanovića, a to mu kako kaže pokazuje i rezultat kojim su članovi odbora juče u skupštini izglasali zaključke. Nema istine dok ne dođe do promjene vlasti, kategoričan je brat ubijenog Duška Jovanović.

,,Sedam prema pet dovoljno govori da je država mogla više, ali nije htjela. Kada znamo da je predsjednik vlade treći dan nakon ubistva znao kako je ubijen, zašto je ubijen, ko su nalogodavci, valjda je onda svakome jasno da je on taj koji to sprječava da istina koju on i koju ja znam da izađe na vidjelo dana. Znači, kada sedam prema pet bude pet prema sedam, onda ćemo imati čemu da se nadamo.”

Ni zamjenik glavnog i odgovornog urednika lista “Dan” Nikola Marković ne očekuje nikakve značajne pomake u pravcu rasvjetljavanja ubistva Duška Jovanovića.

“Ja niti vjerujem unjihovu posvećenost , niti u njihovu sposobnost i želju da to ubistvo razriješe. Tragično je i za nas kao Duškove najbliže saradnike i prijatelje ali prije svega i za društvo da mi nakon devet godina od ubistva govorimo sada o namjeri državnih organa da urade nešto u rasvjetljavanju tog ubistva.”

Damir Mandić
Damir Mandić
Za ubistvo Duška Jovanovića, kao saučesnik, ranije je na 30 godina zatvora osuđen podgoričanin Damir Mandić. On je prvobitno bio oslobođjen odlukom Višeg suda u Podgorici, ali je Apelacioni sud Crne Gore ukinuo tu oslobađajuću presudu i zatražio ponavljanje sudskog postupka. Zatim se sam Mandić žalio Apelacionom sudu, pa je kazna od 30 godina smanjena na 19 godina zatvora.

Motiv ubistva još nije utvrđen i slučaj Jovanovića se pominje u svim izvještajima međunarodnih organizacija o stanju medijskih sloboda u Crnoj Gori, kao obaveza državnih organa da u potpunosti rasvijetle to ubistvo.

Ubistvo Jovanovića se, u domaćim ocjenama i inostranim izvještajima, najčešće navodi kao glavni dokaz da u Crnoj Gori nema medijskih sloboda.

Da li bi taj međunarodni pritisak, između ostalih i Brisela mogao da primora institucije da razriješe ubistvo, pitali smo Miodraga Jovanovića:

“Oni ni po cijenu ulaska u EU neće do kraja otkriti sve, i ne samo otkriti nego samo objaviti ono što znaju.”

Jovanović je ubijen 27. maja 2004. godine oko ponoći, tek što je izašao iz prostorija lista "Dan". Ubistvo je, prema presudi Višeg suda u Podgorici, izvedeno s umišljajem, nakon duže pripreme.

Dio opozicionih političara i predstavnika nevladinog sektora tvrde da je ubistvo Jovanovića političke prirode i da je on bio žrtva "sprege vlasti i organizovanog kriminala".
XS
SM
MD
LG