Dostupni linkovi

Da li je DF spreman za dijalog o prevazilaženju krize


Podgorica, 15. 11. 2015.
Podgorica, 15. 11. 2015.

Iako su Podgoričani sa zebnjom iščekivali nedjeljno veče, protest dijela opozicije iz Demokratskog fronta, za razliku od prethodnog okupljanja, završen je u miru i bez incidenata. Umjesto slika nereda odaslata je simbolična slika „živog lanca“ koji su demonstranti formirali oko najvažnijih državnih instituciija aludirajući i na njihovu 'zarobljenost od strane vladajućih partija'. Skup je završen ponavljanjem zahtjeva DF-a za formiranjem prelazne vlade, koja bi pripremila i organizovala izbore koji bi u konačnom bili nesporni za sve učesnike izborne utakmice. Kakve se pouke mogu izvući nakon protesta i da li će DF prihvatiti obnovljen poziv predsjednika Skupštine Ranka Krivokapića o otpočinjanju dijaloga svih parlamantarnih partija o uslovima za izlazak iz političe krize.

Za razliku od protesta Demokratskog fronta (DF) 24. oktobra koji je okončan napadom dijela demonstranata na kordon policije ispred zgrade državne Skupštine i intervencijom Specijalnih policijskih snaga po okolnim podgoričkim ulicama, sinoć održana protestna šetnja završena je u miru, bez scena bilo kakvog nasilja. U odnosu na proteste DF-a 24. oktobra, kada se i prema službenim policijskim izvorima okupilo nekoliko hiljada demonstranata, centralni podgorički Trg Republike u nedjelju uveče nije bio popunjen, ali u DF-a okupljanje doživljavaju kao „veličanstven skup“ koji ih učvršćuje u stavu da istraju u zahtjevu za formiranjem tehničke vlade. Funkcioner DF-a Milutin Djukanović:

„Konstatacija da je sinoć bilo manje ljudi nego 24. oktobra je jedna, u suštini, neprimjerena i zlonamjerna teza jer sinoć se nije radilo o pripremi velikog protesta. Jednostavno se radilo o jednoj akciji kojom smo željeli da pokažemo i masovnost i organizovanost i disciplinu i, u krajnjem, da pokažemo da smo ozbiljna organizacija i da smo mi ti koji zaista želimo mirnim i nenasilnim načinom da se borimo za promjene u Crnoj Gori“.

A na pitanje kakve su šanse da otpočnu dijalog u Skupštini kako je to najavio predsjednik Skupština Ranko Krivokapić, odgovara:

Sinoć je jasno saopšteno – spremni smo jedino da razgovaramo o prelaznoj vladi.“

Politički anlaitičar Ivan Vuković kao glavnu pouku sa sinoć održanog skupa konstatuje to što je skup protekao mirno i u tom smislu „pozdravlja“ pozitivnu promjenu. On smatra da je otpočinjanje političkog dijaloga nužno bez obzira, kako kaže, na do sada rezolutan stav DF-a o tome. Vuković smatra „da će DF morati“ da se uključi u dijalog:

„Ja vjerujem da u onom momentu kad ostale opozicione partije prelome i prihvate poziv Predsjednika Parlamenta da se vrate u državne institucije i kada krene pomenuti dijalog da će i lideri DF-a slijediti njihov primjer jer, ponavljam, ne vidim da imaju političku alternativu u tom smislu.“

U međuvremenu, predsjednik državnog parlamenta i lider manje članice vladajuće koalicije Socijaldemokratske partije (SDP) Ranko Krivokapić privodi kraju konsultacije sa partijskim i predstavnicima dijela NVO sektora u Crnoj Gori koje poziva na početak dijaloga do kraja novembra o uslovima za održavanje izbora po novom zakonodavstvu, na kojima insistiraju i u Evropskoj komisiji (EK). Dok su u DF to u startu odbili, poruke da su spremni za razgovore sa svima u opoziciji sinoć su sa izborne skupštine stigle od DEMOS-a Miodraga Lekića:

„Zato naša ruka ostaje otvorena za ravnopravnu saradnju sa svim drugim opozicionim snagama koje se bore za pravnu, reformisanu, modernu, socijalnu, kulturnu državu-za Crnu Goru“.

Podsjetimo, Ranko Krivokapić je dogovor o uslovima za održavanje izbora po novim zakonima, na kojima ne bi bilo zluopotrebe državnih resursa u partijske svrhe i čiji bi rezultatati bili nesporni za sve učesnike izborne utakmice označio kao državni prioritet, nakon pozivnice Crnoj Gori za članstvo u NATO. Lider SDP-a više puta je podvukao da je aktuelna vlada “tehnička” i da vladajuća koalicija sa DPS-om suštinski ne funkcioniše jer je njen predsjednik Milo Đukanović odbio da smijeni dva ministra koja su napustila SDP, što je Krivokapić okvalifikovao „političkom korpucijom na državnom nivou“ .

Hoće li poslije zategnutih političkih odnosa u vladajućoj koaliciji DPS-SDP ali i među opozicijom doći do suštinskog dijaloga i dogovora u koji bi mogao da se uključi i DF – analitičar Ivan Vuković:

„Ne vidim drugi način za političko djelovanje ozbiljnih političkih aktera u narednom periodu. Tako da očekujem da će se najveći dio opozicije, moguće i DF, u punom kapacitetu vratiti u Parlament početkom decembra i da će tamo otpočeti dijalog“, smatra Ivan Vuković.

XS
SM
MD
LG