Dostupni linkovi

Da li je Crna Gora spremna za prvu Paradu ponosa?


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija
Nakon što je NVO Queer Montenegro najavila održavanje prve Povorke LGBT osoba za 27. oktobar u Podgorici, ključno pitanje oko kojeg postoje različita mišljenja je da li ima uslova da se Povorka održi u punom kapacitetu, uz podršku države, policije i drugih institucija koje treba da garantuju bezbjednost tog skupa visokog rizika. I do sada je bilo pokušaja da u Crnoj Gori bude održana prva povorka ali je posljednji iz maja 2011. propao zbog nedostatka političke volje i nedovoljnih bezbjednosnih garancija.

Crna Gora je država u kojoj preko dvije trećine stanovništva smatra da je homoseksualnost bolest, u kojoj je za sada samo jedan pripadnik LGBT populacije javno progovorio o svojoj orijentaciji dok ostali i dalje moraju da žive dvostruki život zbog straha da će ih porodica, rođaci i prijatelji odbaciti.

Da li je u takvoj atmosferi ima uslova za organizaciju i održavanje Povorke, pitali smo Danijela Kalezića, predstavnika Queer Montenegro, organizacije koja je najavila održavanje prvog crnogorskog prajda za 27 oktobar ove godine

"Apsolutno ima uslova. Podrška postoji a to je pokazao i jučerašnji dan kada je podrška stigla i od policije, i od institucije Ombudsmana i od Ministarstva za ljudska i manjinska prava kao i od velikog broja kolega i koleginica iz Crne Gore, velikog broja LGBT osoba takođe. Stigla je i podrška od gospodina Jelka Kacina i naravno velika je podrška stigla od kolega iz regiona. Dakle, definitivno imamo veliku podršku za organizaciju Prajda, a naravno da ne bi smo ušli u cijelu priču da nijesmo imali dobre procjene da postoje uslovi za održavanje Prajda", kaže Kalezić.

Održavanje Povorke ponosa u Podgorici doprinijelo bi otvaranju pregovaračkog poglavlja 23 – Pravosuđe i temeljna prava, ocijenio je izvjestilac Evropskog parlamenta za zapadni Balkan Jelko Kacin.

Kacin je za agenciju MINA kazao da bi organizovanje povorke značilo da je Crna Gora postala osjetljivija prema seksualnim manjinama i napomenuo da je pravo na drugačiju seksualnu orjentaciju jedno od temeljnih ljudskih prava.

On je najavio da će biti u Podgorici i podržati organizaciju povorke ukoliko do toga dođe.

Nakon najave o održavanju prvog Prajda u Crnoj Gori iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava saopštili su da podržavaju pravo na slobodno okupljanje, a prema najavljenoj Paradi ponosa će se odnijeti sa osjećajem pune ozbiljnosti i senzibilnosti, poručeno je iz tog Vladinog resora.

Ključno pitanje bezbjednosti

Institucija Ombudsmana podržava sve aktivnosti koje će dovesti do unaprijeđenja poštovanja ljudskih prava i sloboda LGBT osoba u Crnoj Gori i očekuje da će policija obezbijediti sigurnost učesnika Povorke ponosa, kazala je zamjenica Ombudsmana Marijana Laković:

"To su uvijek događaji od velikog rizika, naročito u sredinama gdje ranije nijesu organizovani tako da ne dovodimo u smunju da će policija blagovremeno preduzimati preventivne mjere u cilju sprječavanja eventualnog nasilja i diskriminacija na samoj manifestaciji", naglašava Marijana Laković.

Uprava policije će preduzeti potrebne mjere i radnje kako bi najavljeno održavanje Povorke ponosa proteklo bezbjedno, najavljeno je iz te institucije.

Upravo je pitanje bezbjednosti učesnika Povorke ključna jer je i prvi pokušaj LGBT Foruma progres da prije dvije godine organizuje taj događaj propao zbog nedovoljnih bezbjednosnih garancija države.

Iz Queer Montenegro, novog organizatora prve crnogorske povorke, kažu da je odgovornost za eventualno nasilje na ulicama Podgorice 27. oktobra na onima koji eventualno budu doveli do nemilih scena.

"Što se tiče eventualnog nasilja, mada ga ja ne očekujem jer smatram da će policija adekvatno uraditi svoj posao i da ima kapaciteta da zaštiti sve učesnike i učesnice Povorke Ponosa, situacija je slijedeća – ako neko vrši nasilje nad nekim taj krši zakon i tu je neupitno ko može biti optužen za bilo kakve nerede. Dakle, za sve potencijalne nerede će biti krivi nasilnici. Nikako LGBT osobe ne mogu da snose bilo kakvu odgovornost za izazivanje bilo kojeg nasilja ili netrpeljivosti jer će 27. oktobra LGBT osobe izaći na ulicu da se bore za svoja ljudska prava."

Nijesu svi blagonaklono dočekali najavu jesenjeg prajda... U LGBT Forumu Progres ocijenili su da su najave o održavanju prve Parade ponosa u Crnoj Gori nekorektne i nekolegijalne. Kako ističu iz ove organizacije, uslova za organizaciju Parade ponosa za sada nema.

Još, međutim, nema odgovora te organizacije koji to uslovi za održavanje Prajda još nijesu ispunjeni i zašto.

U opoziciji ne spore pravo seksualnim manjinama na okupljanje i šetnju ulicama Podgorice, ali, kako za Antenu M kaže Novica Stanić iz NOVE, još se nijesu stekli uslovi za to.

"Bojim se da se nijesu stekli uslovi jer Crna Gora u ovom trenutku ima mnogo prečih stvari i poslova koje treba završavati. Što se tiče gej populacije, mislim da im niko ne smije uskratiti sva prava kao i drugima ali mislim da to demonstriranje neće poboljšati imidž ni stanje u Crnoj Gori", navodi Stanić.

Prvi pokušaj organizovanja Povorke u maju 2001. godine propao je jer i pored deklarativne spremnosti vlasti da podrži taj skup na zahtjev LGBT Foruma Progres niko od ministara ili potpredsjednika nije jasno saopštio da će se pojaviti i zajedno sa LGBT osobama prošetati podgoričkim ulicama.

Odsustvo jasne političke volje i nedovoljne bezbjednosne garancije bile su glavni razlog neodržavanja Povorke prije dvije godine, a da li će ona biti održana ove godine, ostaje da sačekamo do 27 . oktobra za kada je i zakazana.
XS
SM
MD
LG