Dostupni linkovi

Da li je Berishina inicijativa predizborni adut


Sali Berisha
Sali Berisha
Autor: Menada Zaimi

Izjava albanskog premijera Sali Berishe o pripremi nacrta zakona na osnovu kojeg bi se svim etničkim Albancima gde se god nalaizli omogućilo dobijanje državljanstva, izazvala je komentare o motivima ovog predloga.

Premijer Albanije je rekao da takav predlog nije izneo u izborne svrhe, pošto je namera da se on pokrene tek nakon parlamentarnih izbora sledeće godine.

Ali bez obzira na to, albanski analitičar Artur Zheji kaže da bi bilo veoma naivno da se misli da takav predlog nije namenjen izborima. On dodaje da je dokazana činjenica da nacionalističke orjentisane stranke privlače glasove populizmom.

„Senzibilnost Albanaca u odnosu na nacionalni osećaj, identitet, teritoriju i istoriju nacije je povećana. Politička klasa je obavezna da odgovori takvom senzibilitetu. Sali Berisha nije mogao ostaviti po strani percepciju i odraz ovakve vrste osetljivosti kod Albanaca“, kazao je Zheji.

On dodaje i da predsednikov predlog dolazi u vreme kad su sazreli geopolitički uslovi u regionu za iznošenje mišljenja, ali i pokreta sa nacionalističkim tezama. Tako nešto tiho podržava i međunarodna zajednica, koja traži da se pojednostavi suživot na Balkanu, smatra Zhejl.

„Balkan i dalje ostaje najveći region u Jugoistočnoj Evropi sa puno nerešenih suštinskih problema. Imamo slučaj Bosne i Hercegovine, koji uključuje Srbiju, muslimane i Hrvate, slučaj multietničke Makedonije, te dve albanske države. Tako da su svi ovi slučajevi, umesto da su pojednostavljeni nakon svih ovih ratova, mnogo komplikovaniji“, kaže albanski analitičar Zheji, dodajući da je glavna geopolitička teza međunarodne zajednice da se svi narodi grupišu na osnovu etničke pripadnosti, obzirom da se napori na gradnji multietničnosti nisu pokazali uspešnim.

Analitičar Aleksanar Çipa, međutim, smatra da EU ne podržava nacionalističke opcije za Balkan.

„Inicijative koje u sebi sadrže nacionalističku semantiku u današnje vreme izazivaju probleme, naročito albancima i to u odnosu sa evropskom realnošću. Očigledne su tvrdnje u Briselu da su nacionalne integracije uvek u sklopu evropskih integracija“, ocenjuje Çipa.

Još uvek je nesigurno kada će otpočeti rad na izradi ovog zakona. Berisha je naglasio da se u slučaju Kosova i kosovskih Albanaca trebaju odrediti novi standardi, u saradnji sa kosovskim vlastima.
XS
SM
MD
LG