Dostupni linkovi

Da li DPS ponovo kupuje glasove?


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija
Prošlogodišnja afera "snimak", sada je samo jedna od epizoda čitavog serijala koji, ukoliko su audio zapisi objavljeni u medijima autentični, nedvosmisleno govori o glasu birača koji vladajuća DPS tretira kao robu i čijom kupovinom jednostavno, a protivno stvarnoj volji gradjana, obezbjedjuje opstanak na vlasti.

"Ako si ti dobar prema nama, dobri smo i mi prema tebi", riječi su koje je mladi aktivista vladajuće Demokratske partije socijalista uputio mladiću koji mu je u snimljenom i objavljenom telefonskom razgovoru za koji se tvrdi da je autentičan, tražio novac u zamjenu za glasove na predstojećim lokalnim izborima:
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:37 0:00
Direktan link


Audio zapis koji je objavio dnevnik "Dan", je zapravo snimak telefonskog razgovora aktiviste podmlatka DPS-a Sutomore, Stefana Steševića koji na poziv anonimnog mladića obećava da će mu partija platiti po 50 eura za svaki glas koji obezbijedi DPS-u.

Ovaj slučaj je samo najnovija epizoda u nizu optužbi dijela nevladinog sektora i opozicije da vladajuće partije, u predizbornom periodu, zloupotrebljavaju državne resurse da bi uticali na biračko tijelo.

Medjutim, opozicija se prethodnih godina ovim problemom stidljivo bavila, sve do afere "snimak" koja je nastala nakon objavljivanja audio snimaka sa sjednica organa vladajuće Demokratske partije socijalista na kojima je otvoreno govoreno o korišćenju državnih resursa u stranačke svrhe, odnosno, zapošljavanju i dodjeli kredita radi pridobijanja glasača.

Nakon izbijanja skandala, predstavnici medjunarodne zajednice su snažno sugerisali da se cio slučaj mora do kraja rasvijetliti. Tužilaštvo, kao i obično, nije našlo osnova za gonjenje, a ni parlamentarna istraga, tokom koje su saslušani najviši funkcioneri DPS-a, uključujući i njenog šefa, Mila Djukanovića, nije dala konkretne rezultate jer je zbog jednakog broja glasova vlasti i opozicije u Odboru usvojen samo tehnički izvještaj. Tako je, za DPS, sve prošlo bez ikakvih posljedica.

Goran Danilović
Goran Danilović
“Afera snimak ipak nije prošla bez posljedica i to Đukanović dobro zna. Čeka se rasplet, čeka se sudsko pravni epilog, insistira se na tome i od strane međunarodne zajednice i od najjačeg opozicionog subjekta Demokratskog fronta. Ako to Đukanoviću nije jasno do sada onda se grdno prevario i definitivno to neće proći tako. Ovo su samo kapi koje odavno na svaku stranu prelivaju čašu. Ovi izbori su, naravno, kao i svi do sada pod vrlo sumnjivim okolnostima, pod pritiscima koje na žalost ne može da reguliše ni jedan izborni zakon. I na ovim izborima se rade nedopustive stvari ali ja vjerujem da je ljudima zaista dosta više ovog poniženja i ucjena i ove korumpirane klike na vlasti da se prosto nadam da to neće ovoga puta biti dovoljno, sve to iz arsenala ucjene i potpukpljivanja koji koristi DPS ”, kaže funkcioner opozicionog Demokratskog fronta, Goran Danilović.

Iz opštinskog odbora Demokratske partije socijalista u Šavniku su se, u medjuvremenu, čule žalbe na provokatore, pa su obavijestili javnost da im se izvjestan broj gradjana obratio sa informacijom da su ih sa neregistrovanih brojeva, pozivale osobe koje su im, predstavljajući se kao aktivisti DPS-a, nudile novac, što je šavnički DPS ocijenio kao "prljavi pokušaj zloupotrebe".

Medjutim, pljevaljskom DPS-u nije smetalo da na izbornu listu stavi dvije osobe koje su optužene upravo za kupovinu glasova na posljednjim parlamentarnim izborima 2012.

Predsjednik SO Pljevlja koji je na tu funkciju izabran iz redova odbornika (na državnom nivou opozicione) Nove srpske demokratije, Božidar Bajić.

“Oni jesu nevini sve dok se ne dokaže suprotno ali su činjenice neumoljive i ishod bi u svakoj pravnoj državi bio onakakav kakav bi morao da bude a to je da su radili posao koji je nedozvoljen, zabranjen i sankcionisan. Međutim, imajući vjerovatno u vidu da institucije sistema dvije decenije ne rade onako kako bi morale i trebale raditi imaju u vidu činjenicu da će svi oni koji su radili to što nijesu smjeli, kupovali lične karte biti unaprijed vjerovatno oslobođeni. Koliko je u ovom trenutku iritirajuće za glasačko tijelo i koliko će oni dobiti ili izgubiti to je već problem te partije.””
XS
SM
MD
LG