Dostupni linkovi

Da li će Srbi podržati Vujanovića ili Lekića?


Miodrag Lekić
Miodrag Lekić
Kakav će biti odnos srpske nacionalne zajednice u Crnoj Gori prema predsjedničkim kandidatima?

U ovom trenutku glasači koji dominantno glasaju partije sa srpskim predznakom mogu da biraju između Miodraga Lekića koga podržava Nova srpska demokratija, parlamentarna stranka koja predstavlja Srbe u Crnoj Gori i Filipa Vujanovića koji je prethodnih godina pozitivno ocjenjivan i od glasača vlasti i glasača opozicije.

Postoji i varijanta da srpske političke partije i nevladine organizacije postignu dogovor i istaknu sopstvenog kandidata. To je ideja i predlog Srpskog nacionalnog savjeta čiji je predsjednik Momčilo Vuksanović, koji smatra da bi zajednički kandidat doprinio homogenizaciji Srba u Crnoj Gori u trenutku kada postoje sukobi među organizacijama te nacionalne zajednice.

"Predlažemo da posvađane srpske političke partije i srpske NVO i ta čitava struktura srpske organizacije u Crnoj Gori pronađu najbolje rješenje. Po nama, najbolje rješenje da pronađu zajedničkgo kandidata koji bi istinski bio zajednički kandidat i koga bi podržale sve političke strukture i sve parlamentarne i vanparlamentarne partije i NVO i sprske institucije i istaknuti pojedinci. Mislimo da je veoma neodgovrno od političkih predstavnika srpskog naroda, onih najjačih partija koje dominatno glasa srpsko biračko tijelo, da bježe od odgovornosti da se sami pojave u budu konkurencija na predsjedničkim izborima", kaže Vuksanović.

Sukobi koji postoje među srpskim organizacijama nisu izazvani samo iznutra, već se međusobna netrpeljivost, prema mišljenju Srpskog nacionalnog savjeta, emituje i iz susjedstva posebno posjetama najviših zvaničnika Srbije Crnoj Gori.

Zvaničnici Srbije pokazuju da svoje sunarodnike u CrnojGori tretiraju kao političke i koalicione partnere, saopštila je Dubravka Rogošić iz Srpskog nacionalnog savjeta:

"Dok je, po njima, zvanična Srbija izjavama Borisa Tadića podržavala isključivo Socijalističku narodnu partiju i neke NVO sa žutim zastavicama, Srbija naprednjaka Tomislava Nikolića jasno je poručila da je u posebnim odnosima sa Novom srpskom demokratijom i Demokratskom partijom socijalista. To pokazuje da Srbija nema jasno definisanu politiku prema Srbima u Crnoj Gori što za posljedicu ima stvaranje međusobne zavisti i konkurencije i netrpeljivosti između najjačih političkih partija koje dominantno glasa srpsko biračko tijelo", navodi Dubravka Rogošić.

Srbi su jedina opozicija

Srbe u Crnoj Gori okupljaju i manje vanparlamentarne političke organizacije, kao što su Srpska lista i Narodna stranka. Iz ovih stranaka je nedavno saopšteno da najvjerovatnije neće imati svog predsjedničkog kandidata, a da Srpska lista neće bezuslovno podržati bilo čiju kandidaturu, a jedan od uslova je proporcionalna zastupljenost Srba u državnim i lokalnim institucijama. Narodna stranka se zalaže da opozicija ima jednog kandidata.

Da li postoji mogućnost da se dio glasova Srba prelije i na stranu kandidata Demokratske partije socijalista Filipa Vujanovića koji se dobro kotira u opozicionom biračkom tijelu među kojima su i Srbi, pitali smo Momčila Vuksanovića koji smatra da će Srbi podržati kandidata opozicije

"Kao što vam je poznato, jedina opozicija u Crnoj Gori su Srbi i to ne od skoro nego još od samog izdvajanja Crne Gore iz zajednice sa Srbijom. Onda je potpuno logično da, ako se ne pojavi neki kandidat srpske nacionalne zajednice, da će najveći broj Srba u Crnoj Gori glasati opozicionog kandidata. Bjanko podršku Srpski nacionalni savjet neće dati nikome", kaže Vuksanović.

Ocjenjujući dosadašnji rad Filipa Vujanovića, Vuksanović kaže da i pored primjedbi smatra da je Vujanović bolje obavljao posao nego da je na čelu države bio neko drugi iz vladajućih struktura. A kada je riječ o Miodragu Lekiću, za Vuksanovića je još uvjek nejasan:

"Gospodin Lekić se nikada nije izjasnio šta to u ovom trenutku znači status srpskog naroda u Crnoj Gori i kakav bi status srpski narod imao u Crnoj Gori ukoliko bi on bio izabran za predsjednika Crne Gore. Definitivno, predsjednik Vujanović je odrađivao taj posao na način kako je to radio i mi na to imamo neke primjedbe ali svakako možda je bolje radio nego što bi bilo ko drugi iz vlasti kada je riječ o srpskoj nacionalnoj zajednici u Crnoj Gori", smatra Vuksanović.

U Novoj srpskoj demokratiji vjeruju da će njihovog kandidata Miodraga Lekića podržati svi građani bez obzira na nacionalnu pripadnost. Portparol Jovan Vučurović smatra da neće doći do prelivanja glasova Vujanoviću:

"Vujanovića ne treba smatrati odvojenim od Đukanovića. Sve što je radio vođa DPS-a Vujanović je podržavao, od raznih malverzacija tokom 90-ih do raznih privatizacija uništenja kompletne ekonomije, do saradnje sa organizovanim kriminalom. Nijesmo za sve ove godine čuli da je Vujanović ijednim svojim potezom učinio nešto da sa pozicije predsjednika Crne Gore spriječi uništavanje države. Da stvar bude još gora, on je direktno učestvovao i u Đukanovićevom raspirivanju podjela u Crnoj Gori, naravno kao najobičniji pion svog šefa. Njegovo povremeno miješanje u identitetska pitanja je samo u službi Đukanovićevog projekta a ne njegov iskreni stav", tvrdi Vučurović.
XS
SM
MD
LG