Dostupni linkovi

Da li će se u Briselu sresti Vučić i Mustafa


Sedište EU u Briselu
Sedište EU u Briselu

U Briselu 27. januara popodne očekuju ponovni susret premijera Srbije i Kosova, Aleksandra Vučića i Ise Mustafe. Ukoliko kosovski premijer dođe u Brisel, s obzirom na njegove ranije najave da neće pojaviti dok se ne postigne vizna liberalizacija za kosovske građane, biće to drugi susret između Vučića i njega od postizanja briselskog sporazuma 25. avgusta. Zbog političke krize na Kosovu i predstojećih izbora u Srbiji može doći do usporavanja briselskog dijaloga, ali Beograd svakako neće dozvolilti da od međunarodne zajednice bude prepoznat kao strana koja ometa dijalog sa Prištinom, ocenjuju sagovornici RSE.

Uz telekomunikacije, slobodu kretanja, priznavanje univerzitetskih diploma, formiranje Zajednice srpskih oština biće u žiži razgovora dveju strana tokom predstojećeg briselskog susreta, očekuje Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose.

“Sigurno je da će to biti ozbiljni politički razgovori, pre svega o ritmu formiranja Zajednice srpskih opština, koju je Beograd politički stavio u svoje prioritete. Sigurno je da će Beograd očekivati da se po tom pitanju napravi neki značajan pomak, u smislu neke uredbe Vlade Kosova za mesec- dva, jednostavno i zbog izbora u Srbiji. Ako bi se još nešto praktično dogovorilo, mene ne bi iznenadilo da to bude neki sporazum o obnovi železničkog i avio saobraćaja između Beograda i Prištine”, očekuje Janjić.

Dobro je ako se briselski susret dvojice premijera uopšte i dogodi, s obzirom na stvorenu političku atmosferu na Kosovu i u Srbiji koja je bila prepuna skepticizma, najava, pa čak i zahteva kosovske opozicije da se prekinu briselski pregovori, a takvih zahteva bilo je i u Srbiji u desnom delu političkog spektra, povodom presude Oliveru Ivanoviću, ukazuje Janjić i dodaje da, iako može zvučati paradoksalno, Srbija upravo iz tih razloga može biti motivisana da dijalog čak i unapredi.

“Tu se stvorila jedna platforma s koje nastupaju svi oni koji su protiv evropskih integracija, a i oni koji su protiv Vučića, pošto je ovde već počela predizborna atmosfera. Sad oni imaju materijal i koriste priču o Oliveru Ivanoviću za jednu izuzetnu politizaciju, koja, naravno, otežava dijalog jer se sve to svodi na priču - prekinite razgovore sa Evropskom unijom, ona je nesposobna, EULEX je antisrpski. Međutim, to, s druge strane, može i da unapredi dijalog jer odgovarati na takvu atmosferu zapaljivim izjavama samo je dolivanje ulja na vatru onih koji su protiv dijaloga, a Vučić i Srbija ne žele da izađu iz dijaloga”, argumentuje Dušan Janjić.

A o jačanju glasova, koji i presudu Ivanoviću i sve druge povode nastoje da zloupotrebe za svoju antievropsku agendu, svedoči i otvoreno pismo takozvanog Patriotskog bloka KiM premijeru Aleksandru Vučiću, u kojem stoji da su podigli optužnicu protiv njega i šefa diplomatije Ivice Dačića zbog pripreme “dela protiv ustavnog uređenja Srbije”. Potpisnici pisma, iza kojeg stoje kosovki odbor Demokratske stranke Srbije, poket Dveri, nekakvo Društvo srpsko-slovenske solidarnosti, optužuju Vučića da “učestvuje “u uspostavljanju vlasti ‘nezavisne države Kosovo’”. Optužuju ga i da u Briselu nije umeo da pregovara i da će, ako i bude formirana, Zajednica srpskih opština “biti još jedna institucija tzv. ‘nezavisne države Kosovo’”.

Otuda je dobra vest da Beograd, sudeći bar prema izjavama sa vrha izvršne vlasti, želi da nastavi briselski dijalog. Međutim, zbog političke krize na Kosovu, ali i predstojećih izbora u Srbiji, ocenjuje Aleksandra Joksimović, direktorka Centra za spoljnu politiku, ne treba očekivati značajnije prodore u prvoj polovini godine.

“Čini se da će Beograd insistirati na implementaciji sporazuma o Zajednici srpskih opština, da će kosovska strana odugovlačiti u vezi sa tim procesom, upravo imajući u vidu unutrašnje političku krizu, a postoje uz to i nekakve ideje da se možda mogu desiti i vanredni izbori na Kosovu. Prema tome, u prvoj polovini godine ne treba očekivati da će se pregovori nastaviti onom dinamikom koja bi se mogla očekivati da se izborni procesi ne dešavaju, ali, sa druge strane, ne treba očekivati ni da će se pregovarački procec prekinuti, s obzirom da postoji mnogo važnih tema koje su uz pregovarački proces vezane. Dakle, za Srbiju nema napretka u pregovorima sa EU bez nastavka dijaloga sa Kosovom, tako da će Beograd sasvim sigurno insistirati na temama koje su od interesa za srpsku stranu, ali neće dozvoliti da u očima međunarodne zajednice bude prepoznat kao odgovoran za odugovlačenje procesa”, uverena je Aleksandra Joksimović.

XS
SM
MD
LG