Dostupni linkovi

Da li će se se vladajuća koalicija raspasti?


Članice vladajuće koalicije u Crnoj Gori sve češće se mimoilaze, a najnovije neslaganje je u vezi sa vladinim predlogom rebalansa budžeta kojim se traži da, pored 100 miliona za isplatu KAP-ovih dugova za koje je Vlada bila žirant, uđe još 60 miliona eura za plaćanje struje koju je potrošio Kombinat. Da li koalicija počinje da posustaje pod teretnom neslaganja i da li se bliži njen konačni raspad koji bi vodio vanrednim parlamentarnim izborima?

"Očekujem da će vladajuća Demokratska partija socijalista, ako sa manjom partnerkom, Socijaldemokratskom partijom ne može da postigne kompromis, povući sporan dio prijedloga rebalansa ili nas, u suprotnom, vjerovatno očekuju vanredni parlamentarni izbori", rekao je za naš program politički analitičar Zlatko Vujović.

Komentarišući informacije koje govore da je skupštinska rasprava na traženje DPS-a sa 17. jula pomjerena na kraj mjeseca, te da SDP, navodno, ne pristaje ni na predloženo kompromisno rješenje, Vujović je rekao da je "vladajuća koalicija očigledno u dubokoj krizi i da dešavanja u vezi sa rebalnsom budžeta vjerovatno predstavljaju najveći test za njeno održanje".

"Ono što se može vidjeti jeste da je dubina jaza toliko velika da je jednostavno teško očekivati da je moguće da se postigne neki kompromis.To znači da će očigledno, ukoliko kao opcija važi opstanak vlasti, jedna opcija morati da popusti. S obzirom na lošu situaciju kada govorimo o trenutku za raspisivanje novih parlamentarnih izbora teško je da će vladajuća DPS biti spremna na to, jednostavno jer se država nalazi u najtežem trenutku u posljednjih 5 do 6 godina", ocjenuje Vujović.

Prema medijskim informacijama, posljednji pokušaj vladajuće Demokratske partije socijalista da koalicionog partnera, Socijaldemokratsku partiju privoli na kompromis nije uspio.

Dnevnik Vijesti je objavio da je DPS predložio da se, za SDP sporan dio prijedloga rebalansa koji predviđa da struju vrijednu 60 miliona eura koju je potrošio Kombinat aluminijuma plate građani, zamijeni srednjim rješenjem prema kom bi se za Elektroprivredu iz državne kase izdvojilo polovina te sume kroz oprost poreskog duga.

Zakucavanje

Na pitanje - da li je odlaganje skupštinske rasprave rezultat procjepa u kom se DPS našla stisnuta između nemogućnosti da obezbijedi većinu za predloženi rebalans i odbijanja premijera Mila Đukanovića da odustane od prijedloga, dodatno zakucavši poziciju svoje partije izjavom da Skupština može da izglasa nepovjerenje Vladi ukoliko joj ne odgovara njena politika - odgovara funkcioner opozicione Socijalističke narodne partije, Obrad Gojković:

"U politici zakucavanje vrlo često nije preporučljivo ali vjerovatno da se radilo o procjeni premijera da je SDP pokazao znake slabosti izglasavanjem zakona o PDV-u i da je top bila njegova procjena da na ovaj način želi da potpuno marginalizuje koalicionog partnera baš tim zakucavanjem. Ja mislim da će on znatno morati da revidira svoje izjave i da pokuša da nađe zajednički jezik sa manjim koalicionim partnerom koji mu je izađšao u susret oko zakona o PDV-u gdje je SDP dobila negativne poene u javnosti. Mislim da je ovo zakucavanje dio taktike premijera, pokušaj da slomi SDP i da je marginalizuje u političkom smislu. Ne vjerujem da će mu to uspjeti i moraće da revidira te svoje stavove jer je u javnosti evidentan pad povjerenja javnosti u vladajuću DPS", tvrdi Gojković.

Politički direktor DPS-a Tarzan Milošević je za državnu TV rekao da misli da SDP ne razmišlja u pravcu rušenja Vlade, te da zasad isključuje mogućnost izbora:

"Cijenimo stav gospodina Krivokapića i stav SDP ali istvoremeno smo znali da zajedno prevaziđemo i da rješavamo mnogo krupnije probleme. Siguran sam da će tako biti i ovoga puta i da ćemo naći rješenje koje će biti u interesu građana Crne Gore", rekao je Milošević.

Neslaganja oko rebalansa samo su nastavak prethodnih razmimoilaženja koalicionih partnera koje je počelo prije nekoliko godina, protivljenjem SDP-a namjeri Đukanovićeve DPS da se privatizuje Elektroprivreda, a koje je ovih dana, nakon neslaganja oko KAP-a, kulminiralo odbijanjem Socijaldemokrata da podrže vladin predlog rebalansa budžeta.

Da li koalicija počinje da posustaje pod teretnom neslaganja i da li se bliži njen konačni raspad koji bi vodio vanrednim parlamentarnim izborima?

"Toliki je teret problema koji su pred ovom državom i pred koalicijom da se tu ne može više naći zajednički jezik i da to ne može nastaviti dalje tako. Javnost se uvijek fokusira na ono što je medijski eksponirano ali ogroman broj drugih stvari utiče na odnose koalicionih partnera. Sigurno da je ovaj trenutak sada kulminacija tih problema u njihovim odnosima i to može da rezultira padom vlade i novim izborima", zaključuje Obrad Gojković iz SNP-a.
XS
SM
MD
LG