Dostupni linkovi

Da li će dug KAP-a i za struju platiti građani Crne Gore


Kombinat aluminijuma Podgorica
Kombinat aluminijuma Podgorica
Podgorički Kombinat aluminijuma ulazi u sve dublji finansijski mrak, ali ukoliko se nešto ne preduzme, zbog isključenja struje uslijed neplaćenih računa, može ga zadesiti i onaj pravi, potpuni mrak.

Ukoliko Vlada uskoro ne nadje novog partnera za Kombinat aluminijuma Podgorica, koji bi preuzeo dug fabrike od oko 50 milliona eura za električnu energiju, njen partner u Elektroprivredi bi ubrzo mogao tražiti da država taj dug KAP-a preuzme i dodatno optereti građane koji već otplaćuju 180 miliona eura kredita koji je Centralno-evropska aluminijumska kompanija ruskog oligarha Olega Deripaske podigla u ime Kombinata ali ga nije vratila, što joj je inače omogućila crnogorska Vlada pristajući da joj bude žirant.

"Ja danas nijesam u Podgorici i ne mogu ništa da vam kažem o tome", rekao nam je predstavnik države u bordu direktora Kombinata Nebojša Dožić.

RSE: Ukoliko je postavljen takav ultimatum koliko će za KAP predstavljati problem da nađe rješenje da ne dođe do ukidanja struje?

Dožić: Rješenje je dolazak novog investitora i to je cjelokupno rješenje. Bez toga će teško moći da plate to.

RSE: Kakvi su izgledi da kombinat dobije novog investitora?

Dožić: Ja se nadam da su dobri.

Juri Moisejev
Juri Moisejev
Za nezvaničnu medijsku informaciju da će Elektroprivreda tražiti da država preuzme dug za struju u ovoj kompaniji je našem radiju rečeno da nije tačna, za razliku od vijesti koju objavljuju Dnevne novine da je Elektroprivreda izvršnom direktoru KAP-a Juriju Moisejevu poslala zahtjev da će u potpunosti obustaviti snabdijevanje fabrike strujom, ukoliko se cjelokupan dug od 50 miliona ne uplati do polovine mjeseca.

"To je tačno", kažu u Elektroprivredi.

Odgovor na pitanje - kako će KAP platiti, ne samo dug od 50 miliona, već i svaku sljedeću fakturu od oko četiri miliona eura - potražili smo u Ministarstvu ekonomije.

"Poznato je javnosti da su dugovi za električnu energiju jedan od najvećih problema i koji najviše opterećuju KAP. U rješavanju tog pitanja Vlada Crne Gore razmišlja u više pravaca kao što je restrukturiranje duga, pretvaranje duga u akcijski kapital i drugo. Što se tiče mjesečnih faktura, javnost je takođe upoznata da KAP i Elektroprivreda razgovaraju u tom smjeru i da su napravljeni određeni pomaci", kaže portparolka Draženka Bećirović.

Nesnalaženje i neznanje


U Okvirnom sporazumu između EPCG, KAP-a i Vlade navodi se da EPCG može prekinuti snabdijevanje podgoričkom gigantu tokom ove godine ukoliko ta fabrika ne bude plaćala ispostavljene fakture za utrošenu električnu energiju.

Međutim, procjenjuje se da je malo vjerovatno da će do toga i doći jer se, navodno, očekuje da će se do početka oktobra naći neko rješenje, kako bi se izbjeglo gašenje fabrike i "kupilo" vrijeme do dolaska novog investitora.

"Dugove su napravili glavni akcionari KAP-a: ruska Centralno-evropska aluminijumska kompanija i crnogorska Vlada pa oni treba i da odluče o izmirenju računa ali i konačnoj sudbini Kombinata", kaže predsjednik Sindikata KAP-a Rade Krivokapić.

"Mi smo donijeli odluku da smo dovoljno radili posao koji je trebalo da radi menadžement KAP-a i koji je trebalo da radi Vlada Crne Gore. Ne smijemo zaboraviti da su akcionari u KAP-u CEAC i Vlada Crne Gore tako da su oni napravili te dugove i zato se njima treba obratiti i mislim da oni treba da donesu odluku hoće li to uplatiti i kada će to uplatiti. Takođe treba, ako će da donesu odluku da ugase KAP, da odgovore da li to znači da se Crna Gora odriče aluminijske industrije, da se odričemo 40 posto izvoza? Tu odluku treba da donese neko iz vrha države", navodi Krivokapić.

"Mnogo je nesnalaženja i neznanja", rekao je Krivokapić odgovarajući na pitanje - da li je, imajući u vidu sve okolnosti, realno očekivati da KAP opstane:

"Ako ljudi koji odlučuju, ne samo o KAP u nego i o čitavoj Crnoj Gori, ekonomiji, finansijama, dođu na vlast bez fakulteta, bez minulog rada i iskustva, ja onda ne očekujem ništa da će dobro napraviti ne samo za kombinat nego i za Crnu Goru. Ako mi strahujemo za naša radna mjesta nadam se i da će strahovati za svoja radna mjesta i oni koji vode ovu državu. Ako ostanemo mi bez posla nadam se da će i oni ostati bez posla jer su oni krivi za to što će se KAP ugasiti."
XS
SM
MD
LG