Dostupni linkovi

Da li će Đukanović platiti političku cijenu KAP-a?


Kombinat aluminijuma Podgorica
Kombinat aluminijuma Podgorica
Podgorički Kombinat aluminijuma je problem koji Crnu Goru, iz dana u dan, košta sve više, a u javnosti vlada ubjedjenje da će finansijsku cijenu Vladinog ortakluka sa ruskim investitorom na kraju platiti gradjani.

Medjutim, da li će, zbog politike koja Crnu Goru i njene gradjane gura u finansijsku propast, a od nedavno i medjunarodnu kompromitaciju, odredjenu cijenu platiti i premijer i lider vladajućeg DPS-a Milo Djukanović?

Kakav god da bude dalji scenario u vezi sa podgoričkim Kombinatom aluminijuma, Crnu Goru čekaju teške posljedice koje proizlaze iz problematičnog privatizacionog aranžmana koji je crnogorska Vlada sklopila sa ruskim investitorom koji nekoliko godina gazduje KAP-om.

Iako je najavljivan kao spasilac ruski oligarh Oleg Deripaska je od ulaska u KAP upravljao po jednostavnom principu: uložiti što manje, a izvući što više novca, a za takvu politiku je imao velikodušnu podršku Vlade koja mu je bila žirant za kredite, pa 170 miliona računajući i kamate, pošto Rusi neće, sada moraju da vraćaju gradjani Crne Gore. Ukupni dugovi KAP-a odavno premašili 350 miliona, a samo se za struju duguje sedamdesetak. Povrh svega, Crna Gora se našla i pod prijetnjom Brisela da će biti isključena iz medjunarodne elektro-energetske mreže zato što je KAP-u omogućeno da krade struju iz inostranstva.

Iako je Crnogorski elektroprenosni sistem prijetio da će, ukoliko do 13. juna ne nadje novog dobavljača struje, KAP biti automatski biti isključen, skupa politika dobija nove nastavke, pa se sada pominje uključivanje državnog Montenegrobonusa, a sve miriše i na nov ugovor o isporuci struje koja će opet značiti ispostavljanje cijene gradjanima.

U dijelu političke javnosti se učvršćuje ubjedjenje da će premijer i lider vladajuće Demokratske partije socijalista Milo Djukanović morati da plati političku cijenu.

Nebojša Medojević
Nebojša Medojević
Funkcioner Demokratskog fronta Nebojša Medojević smatra da će mu crveni karton biti ispostavljen zbog krupne "greške u koracima".

“Platiće sada visoku cijenu jer je ušao u hazardersku, opasnu igru sa velikim silama, obećavajući Vašingtonu i Briselu da će Crnu Goru uvesti u NATO a sa druge strane u Moskvi govoriti da on u stvari neće u NATO, skupo će koštati i njega i DPS, na žalost i državu Crnu Goru. Mislim da je ovaj put Đukanović prešao liniju i sada imamo tu situaciju da nećemo dobiti poziv za učlanjenje u NATO na samitu 2014. godine a prvi slijedeći je 2016. godine. Sa druge strane, očigledno je da je ponašanje menadžmenta KAP-a u stvari oštra poruka Rusije i tvrdim odavno da je Deripaksa samo eksponente državne politike Rusije i očigledno je da je Đukanović napravio neke teške greške, pokušao je da prevari ruski establišment”.

Gradjanima Crne Gore se neprestano nameću nova poreska opterećenja, a nakon taksi na mobilne telefone, strujomere i kablovske risivere i povećanja poreza na zarade, sada se priprema i povećanje PDV-a koje će sigurno generisati skok cijena i tako dodatno sniziti ionako nizak životni standard većine gradjana. Glavni uzročnik pražnjenja državne kase koja se onda puni zavlačenjem ruke u džepove gradjana je KAP, a funkcioner opozicione Pozitivne Crne Gore, Goran Djurović smatra da su Djukanović i njegova DPS već počeli da plaćaju cijenu svoje politike.

“Prosto se osjeća u vazduhu da Đukanović gubi konce u svom načinu vođenja države a i partije i to se vidi, kako na lokalu tako i na državnom nivou da se kruni snaga i moć nekada jake DPS . Ovo je test za premijera Đukanovića, mislim u prvom redu da je test u smislu da li će moći sačuvati svoj uticaj u državi i u DPS a i njegov uticaj i veze sa evropskim zavničnicima”.

Test i za manje članice vladajuće koalicije

Goran Djurović smatra da će posljedice slučaja KAP, pored iskušenja za Djukanovićevu DPS, biti i važan test za manju članicu vladajuće koalicije, Socijaldemokratsku partiju koja se već duže protivi ovom dijelu Vladine poltike ali za sada odbija da sruši Vladu.

U medjuvremenu, ovim slučajem će se, kroz kontrolno saslušanje, baviti skupštinski Odbor za ekonomiju, ali na listi pozvanih neće biti nikog osim vrhovnog državnog tužioca. Inicijator saslušanja, funkcioner Demokratskog fronta Nebojša Medojević kaže da se sve zna: i ko je krao i šta je krao i koliko je krao.

"Potrebno je samo da VDT pokrene istragu", kaže Medojević koji i sam priznaje da ne vjeruje da će se to i desiti.

Od kontrolnog saslušanja ne očekuje ništa ni generalni sekretar Unije slobodnih sindikata Srdja Keković koji ne vjeruje ni da će Djukanović i njegova partija biti "politički kažnjeni".

“Vidim da na nivou tih političkih odluka uvijek ima određenu većinu a na drugoj strani vidim da su se zapošljeni na nivou KAP-a pomirili sa činjenicom da će nekih 800 zapošljenih otići i da definitivno KAP ukoliko ostane ostaće sa nekih 400 do 500 zaposlenih. Ne vidim da je ova situacija sa ponašanjem većinskog vlasnika u KAP i izigravanjem ne samo kupoprodajnog ugovora i ne samo obaveza prema nama nego i prema EU ostavila neki trag na našoj političkoj sceni”.
XS
SM
MD
LG