Dostupni linkovi

Da li će Brisel "prevariti" Srbiju


Zastava EU i zemalja članica
Zastava EU i zemalja članica
Poslednjih dana postaje sve jasnije da je veliki znak pitanja da li će Srbija, kako je očekivala, dobiti krajem ovog meseca datum za početak pregovora sa Evropskom unijom. Tim povodom šef delegacije EU za Srbiju Vensan Dežer i premijer Srbije Ivica Dačić razmenili su polemički intonirane poruke. Dežer je nagovestio zeleno svetlo umesto datuma, a Dačić je čak izjavio da bi u tom slučaju bio ugrožen Briselski sporazum sa Kosovom. Kakve posledice može imati izostanak datuma na unutrašnjoj sceni Srbije, u kakvu će poziciju doći vlast koja je napravila značajne ustupke u pregovorima sa Prištinom, očekujući obećani uzvratni potez Brisela?

Šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer izjavio je u ponedeljak da je veoma važno da se pregovori EU i Srbije otvore, ali da u tom pravcu ima još dosta toga da se uradi, istakavši da razume i premijera Srbije Ivicu Dačića i vladu koji očekuju da Srbija dobije datum u junu.

Kada se sve što je neophodno uradi, kako je dodao, Srbija će dobiti zeleno svetlo.
Ivica Dačić
Ivica Dačić

„Jasno je da je najvažniji korak otvaranje pregovora, to je ono što su direktno Ketrin Ešton i Evropska komisija predložili, tako da se nadam da ćemo pregovore otvoriti. I onda će dalje stvari slediti i to će biti odlučeno kada se svi okupimo za jednim stolom. Međutim, ima dosta koraka koje treba preduzeti, kada to bude učinjeno i kada budemo imali zeleno svetlo, preći ćemo na sledeći nivo", rekao je Dežer.

Prethodno je na Dežerevu izjavu da Beograd neće krajem juna dobiti datum već zeleno svetlo za početak pregovora jer za to neće imati saglasnost Berlina, reagovao, prilično ljutito, premijer Ivica Dačić.

„To zeleno svetlo - nismo mi saobraćajci. Interesuje nas pozitivna odluka Saveta EU, ako to ne dobijemo mislim da smo prevareni", kaže on.

Dačićeva ministarka Suzana Grubješić, uoči puta u Nemačku dovela je u pitanje verodostojnost Dežerove procene koja se, kaže ona, zasniva na pisanju medija.

Ako je suditi po Užičanima sa kojima je razgovarala Novka Ilić, zeleno svetlo bez datuma, neće biti iznenađenje. Evo kako to oni razumeju:

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:27 0:00
Direktan link

Između primene i izbora

Sonju Biserko
iz Helsinškog odbora za ljudska prava ne bi čudio uzdržan stav Nemačke, jer je ona otpočetka vezivala evropski put Srbije za primenu sporazuma. Ona kaže, povodom premijerove poruke da bi bio ugrožen Briselski sporazum, da vlast nema kud nego da požuri sa primenom dogovorenog.
Sonja Biserko
Sonja Biserko

„Oni misle da su uradili dovoljno što su to potpisali. A oni su im još od početka rekli da je plan impelementacije jako važan. Po meni, ako ne dobiju datum, a moguće je da se tako desi, moraće da urade nešto ozbiljnije u pogledu implementacije. I sad oni prete. Oni nemaju izbora, oni nemaju kud. Oni moraju to da urade,“ kaže Biseko.

Srđan Bogosavljević direktor Ipsos Stratedžik marketinga, za razliku od Sonje Biserko smatra da bi zaista mogla biti ugrožena primena sporazuma, da je vlast založila svoj autoritet da bi pokrenula i javno mnjenje u pravcu prihvatanja rešavanja kosovskog pitanja očekujući dobijanje datuma za pregovore.

„Za vlast će biti veoma teško da sada ono što su obećali i mislili da su ispunili sve što treba, i po svemu ispunili u najvećoj meri, biće vrlo teško da objasne sada tu novu situaciju. Dakle, moraće na neki način da prebace krivicu na EU, a to može potpuno da menja dinamiku evropskih integracija u Srbiji. Dakle, može da dođe i do odustajanja od sporazuma, ne zato što neko to želi, već naprosto neće moći da se sprovede, jer je ceo autoritet dat zato da bi se dobio datum. Ako se ne dobije, onda to lako može da sklizne u suprotnom pravcu i moguće da onda dođe do novih izbora“, ocenjuje Bogosavljević.

Oliver Ivanović, bivši državni sekretar za Kosovo je zabrinut za sled događaja ako Srbija ne dobije datum, jer ako dodje do vanrednih izbora, onda neće imati ko da pregovara i primena će biti usporena. To bi bilo jako loše, kaže Ivanović.

Podsetimo, RSE je prva prošle nedelje javila da će Srbija najverovatnije dobiti samo zeleno svetlo, ne i datum pregovora. Zatim je šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer potvrdio da Brisel neće odlučivati o datumu, već o “zelenom svetlu za pregovore”.

Agencija Beta javlja da nemačka vlada namerava da predloži da se načelno odluči da otpočnu pristupni pregovori EU sa Srbijom 2014. godine. Tačan datum trebalo bi odrediti potom, u zavisnosti od napretka u sprovođenju sporazuma Beograda i Prištine, da bude utvrđen u decembru. Ovaj stav će navodno biti prenet i potpredsednici Vlade Srbije zaduženoj za evropske integracije Suzani Grubješić kada se u utorak bude u Berlinu srela sa predstavnicima nemačkog parlamenta i zvaničnicima ministarstva inostranih poslova i savezne vlade. Tada će možda sve biti sasvim izvesno i možda će se više znati kakve poteze namerava da učini Vlada.
XS
SM
MD
LG