Dostupni linkovi

Radojka iz Nikšića čuva jorgandžijski zanat od zaborava


Radojka Blagojević
Radojka Blagojević
Šezdesetšestogodišnja Radojka Blagojević iz Nikšića pet decenija čuva stari jorgandžijski zanat od zaborava. Vuneni ručno rađeni dušeci i jorgani ponovo su na cijeni ali su mladi ljudi nezainteresovani za ovaj posao od koga se, kaže Radojka, moze lijepo živjeti.

Radojka je ova tradicionalni zanat naučila od bake i do danas ništa nije promijenila. Mašinska izrada jednog jorgana traje u prosjeku, između sat i po do dva. Kada je riječ o ručnom šivenju procedura je mnogo duža, jer jednom jorganu od najkvlitetnije vune, majstor mora da posveti između osam i devet sati.

Radojka: Vuna se najprije opere u vreloj vodi, pa isperem, pa onda u mašinu, stavim omekšivač da miriše. Dosta puta sašijem i ti gotovi odmah prođu.

RSE: Znači očešljali ste i oprali vunu, pripremili je i šta onda?

Radojka: Treba mi nekoliko sati, pet šest sati, polako. Ranije dok sam bila mlada ja sam to za čas, ali sad više godine i ramena bole.

RSE: Gdje nabavljate platno za jorgane i dušeke?

Radojka: U Danilovgradu, a vune ima koliko hoćeš. Narod vunu baca, vele goni vunu da je ne bacim.

RSE: Ovako urađene prostirke i pokrivači mogu da traju do pola vijeka. Šta je teže dušek ili jorgan?

Radojka: Teži je jorgan. Po sredini treba dupli štep i ukrasi. Ja kad sašijem obični, a sašila sam i ljepši. Kad su žene vidjele, sad manje više šijem sa ukrasima. Hoće da kad stavi jorgan da provjetri da se vidi da je fin.

RSE: Kako se održavaju, obzirom da znam da moljac napada vunu?

Radojka: Ima da se kupi lavanda, a neko stavlja pero od oraha. Ja provjetravam na žici i nikakvih problema nemam. Može vuna da se prečešlja, opere, ili se kupi ista vuna i novi jorgan.

RSE: Otvaranje tržišta i dolaskom jeftine kineske robe krajem devedesetih godina izgubilo se interesovanje za tradicionalno rađene jorgane i dušeke. Danas su oni ponovo na cijeni ali šegrta i majstora nema, pa jorgandžijski zanat polako izumire.

Radojka: Neće da radi. Može bogami super od tog posla, da se živi. Posla imam preko glave.

RSE: Da li je neko tražio da ga obučite? Kažu da nema posla za mlade ljude.

Radojka: Ma jok. Evo moja kćer i moja bratanična, one su stalno bile kod mene dok su bile djevojke. Odmaraju, piju kafu... neće da rade.

RSE: A da li je to težak posao?

Radojka: Nije težak, posao, najprije se malo navikne, samo volja treba. Ako ima dobru volju mogao bi za čas da savlada posao. Ja sam to brzo naučila.

RSE: Cijene ručno rađenih vunenih dušeka zavise od dimenzija i kreću se od 40 do 60 eura, a za jorgan treba izdvojiti do 80 eura. Radojka za par mjeseci proda preko stotinu jorgana i dušeka. Gdje su sve išli vaši jorgani i dušeci?

Radojka: Ne znam kuda sve ne, od Bijeloga Polja, primorja, Bileće u Vojvodinu... Dala sam oglas da šijem jorgane, bile su nam potrebne pare. I onda narod navalio sa svih strana. Onda sam ponovila oglas i sašila nove i to je prolazilo.

RSE: Koja je razlika između vašeg dušeka i jorgana i tih drugih materijala?

Radojka: Vuna je zdrava i topla. Doktori kažu – da zna narod koliko je vuna zdrava niko je ne bi bacao nego bi se svi vratili na vunu.
XS
SM
MD
LG