Dostupni linkovi

'Čuvari plaže' iz Srbije na crnogorskom primorju


Jadransko more kod Budve
Jadransko more kod Budve
Policajci iz Srbije u naredna dva meseca radiće na crnogorskom primorju gde će zajedno sa kolegama iz Crne Gore, Hrvatske i Albanije brinuti o bezbednosti turista.

Na osnovu sporazuma Crne Gore i Srbije, po pet pripadnika srpskog MUP-a, među kojima će biti uniformisani policajci i kriminalistički inspektori u civilu, smenjivaće se na tri nedelje u Baru, Budvi i Herceg Novom gde će posećivati odmarališta u kojima borave srpski državljani, obilaziti plaže i biti na raspolaganju svima kojima je pomoć potrebna.

Aleksandar Vukomanović, dvadesetdevetogodišnji policajac iz Subotice, za RSE kaže da ga raduje što putuje na more gde će raditi sa kolegama iz regiona.

Aleksandar Vukomanović
Aleksandar Vukomanović
„Čast mi je da mi se ukazala prilika da predstavljam svoju državu na crnogorskom primorju i da upoznam nove ljude. Maksimalno ću se truditi da pružim svoj doprinos, da pomognem gradjanima Srbije i Crne Gore, crnogorskim kolegama... Nijedan policajac ne bi voleo da ima puno posla, jer želimo da sve bude u najboljem redu, ali ako ga bude bilo trudiću se da sve zadatke uradim profesionalno i na najbolji način. Želim da ostavim pozitivne utiske kod naših domaćina, kod kojih sam ranije boravio samo turistički. Nadam se da ćemo imati malo vremena i za zabavu, ipak ćemo tri nedelje raditi na moru, pa bih voleo da probam ronjenje.“

Policajci iz Srbije u Crnoj Gori neće imati izvršna ovlašćenja, ali će srpski turisti za informacije i pomoć moći da im se obrate telefonom ili na licu mesta.

Dejan Jović, četrdesetogodišnji kriminalistički inspektor iz Beograda, prošlog leta sa crnogorskim kolegama radio je u Budvi. Na isti posao opet odlazi za par dana.

„Tamošnji posao nam nije ništa drugačiji nego ovde. Nema tu nekog žešćeg kriminala. Ljudi o kojima vodimo računa na crnogorskom primorju su uglavnom naši gradjani, a najčešće nam se obraćaju zbog sitnih kradja u kojima im nestaju novac i dokumenta. Onda se potrudimo da im pomognemo da ne čekaju dugo da bi mogli da predju granicu i vrate se u Srbiju. U svemu nam maksimalno pomažu kolege iz Crne Gore. Uglavnom patroliramo uveče po Budvi i Herceg Novom i obilazimo mesta gde ima najviše ljudi. Prošle godine smo radili zajedno samo sa crnogorskim policajcima i saradnja je zaista bila na najvišem mogućem nivou. Čak smo sklopili i brojna prijateljstva, ostale su te veze i do danas, često se čujemo i vidjamo.“

Ivan Babić
Ivan Babić
Ivan Babić, tridesetogodišnji policajac iz Raške, u nedelju prvi put ide na zadatak u Crnu Goru.

Za RSE kaže da će se truditi da bude od koristi svima, i turistima i kolegama iz regiona.

„S obzirom da idem prvi put ne znam do detalja šta me tamo čeka, ali verujem da će biti puno pozitivnih stvari, da će saradnja biti dobra i siguran sam da će mi prijati razmena iskustava sa kolegama iz drugih zemalja. Policijski posao je svuda isti i mislim da je dobar potez što će zajedno raditi policajci iz Hrvatske, Albanije, Crne Gore i Srbije. Radujem se što idem da radim na moru, ali mi je najdraže što mi je ukazana čast da tako predstavljam svoju zemlju. A pravo da vam kažem, spakovao sam i opremu za more, i kupaći naravno, jer se nadam da će biti i malo slobodnog vremena za plažu i opuštanje.“

U mešovitim patrolama crnogorskim primorjem policajci iz Srbije radiće od 1. jula do 1. septembra.
XS
SM
MD
LG