Dostupni linkovi

Ćuprija: Treći slučaj infekcije klostridijom


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

U Opštoj bolnici u Ćupriji na Odeljenju ortopedije potvrđen je treći slučaj opasne bakterije klostridije, koja je izlovana kod jedne starije pacijentkinje. U ovoj bolnici već je preminula jedna pacijentkinja kod koje je potvrđena infekcija klostridijom.

Doktor Marko Ilić, direktor Opšte bolnice u Ćupriji kaže za radio Slobodna Evropa da je juče izvršen vanredni sanitarni nadzor tokom kojeg su uzeti brisevi zaposlenih i sa iventara, nakon čega će biti poznati uzroci zaraze. On navodi da se preduzimaju sve mere na prevenciji širenja zaraze i da situacija nije alarmantna, iako je otkrivena još jedana zaražena pacijentkinja.

“Juče je otkrivena još jedna zaražena pacijentkinja, ali nema nikakve panike i ničega od onoga što pišu pojedini mediji o navodnim novim smrtnim slučajevima, zatvaranju bolnice i karantinu. To jednostavno nije tačno”, kaže Ilić.

Doktor Ilić kaže da postoje dve vrste ove infekcije koje se povremeno javljaju i da je obema najčešći zajednički uzrok preterana upotreba antibiotika.

“Pošto je to bakterija koja se prenosi preko prljavih ruku, znači to je oralno fekalna infekcija. Postoje dve mogućnosi nastanaka - ili zbog upotrebe antibiotika ili zbog neadekvatne higijene”, kaže Ilić.

Preliminarni rezultati juče uzetih briseva, biće poznati sutra, a na osnovu njih biće preduzete mere koje bude naložio sanitarni inspektor. Od druge dve bolesnice sa potvrđenom klostridijom, jedna je izlečena i otpuštena iz bolnice na kućno lečenje, a druga će uskoro takođe biti otpuštena na kućno lečenje.

XS
SM
MD
LG