Dostupni linkovi

Crvene tačke najstariji primjer pećinske umjetnosti


Otisci ruku u pećini El Castillo
Otisci ruku u pećini El Castillo
Crvene tačke, otisci ruku i figure životinja predstavljaju najstarije primjere pećinske umjetnosti u Evropi.

Jedanaest pećina u Španiji, uključujući i mjesta svjetske baštine, kao što su Altamira, El Castillo i Tito Bustillo, su već dugo poznate po starosti crteža koji se u njima nalaze.

Međutim, naučnici su sada koristili nove, unaprijeđene tehnike datiranja, kako bi preciznije odredili njihovu starosti. Za jedan od motiva, veliku crvenu tačku, smatraju da je stara 40.000 godina, prenosi BBC.

"U Cantabriji u El Castilu, otisci na zidovima su formirani tako što je boja prskana preko šaka naslonjenih na zidove pećine. Jedan ot tih motiva je star preko 37.300 godina, a pored njega se nalazi crveni disk, star više od 40.800 godina. To je trenutno najstariji primjer pećinske umjetnosti u Evropi, a možda i u svijetu", kazao je dr. Alistair Pike, vođa istraživanja.

Tim naučnika je starost dobio ispitivanjem pokrova, koji je stvoren preko motiva, a koji se sastoji od kalcij-karbonata, ili kalcita. Taj materijal se stvara na istom principu kao i stalaktiti i stalagmiti u pećini.

U toku procesa nastanka, mineral kalcit sakuplja mali broj atoma radioaktivnog uranija, koji se nalazi u prirodi. Uranij se vremenom raspada određenom brzinom i nastaje torij. Odnos ovih dvaju elementa zbog toga služi kao vrsta sata kojim se može odrediti vrijeme nastanka minerala.

Metoda datiranja pomoću uranija i torija postoji već desetljećima, ali je sada poboljšana i potreban je mali uzorak da bi se dobio dobar rezultat.

Najstariji datumi se poklapaju sa prvom poznatom imigracijom Homo sapiensa u Evropu. Prije oko 41.000 godina, Evropom su vladali neandertalci.
XS
SM
MD
LG