Dostupni linkovi

Crnogorski poslanici o Tužilaštvu: Od uspjeha do prikrivanja kriminala


Ranka Čarapić, foto: savo Prelević
Ranka Čarapić, foto: savo Prelević
Rezultati u borbi protiv organizovanog krimala i korupcije u Crnoj Gori u velikoj mjeri zavise od rada državnog tužilaštva. Ta institucija će biti pod posebnim prismotrom tokom pregovora o članstvu u Evropskoj uniji. U crnogorskom parlamentu su iznesena veoma oprečna mišljenja o sadašnjem radu crnogorskog tužilaštva u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije - od zadovoljstva rezultatima do optužbi da je upravo tužilaštvo saučesnik u prikrivanju najtežih krivičnih djela.

Predstavljajući izvještaj o radu državnog tužilaštva u prošloj godini, vrhovna državna tužiteljka Ranka Čarapić je saopštila da je Crna Gora napredovala u procesu evropskih integracija zahvaljujući pokrenutim i okončanim postupcima u oblasti organizovanog kriminala i korupcije i zapljeni imovine.

Tužiteljka je saopštila da je ta institucija ažurno i efikasno postupala u svim predmetima i da se dovršava više komplikovanih tužilačkih istraga i najavila nove optužnice:

„Privodi se kraju veoma složena finansijska istraga u slučaju Zava koji je okončan osuđujućom presudom i finansijska istraga u slučaju Auto-moto društvo Budva, koji je pravosnažno okončan osuđujućom presudom. U toku je nekoliko važnih tužilačkih istraga koje će u drugoj polovini godine, vjerujemo, rezultirati novim sudskim postupcima u organizovanom kriminalu i korupciji.“

Tužiteljka Čarapić je ocjenila da je u prethodnom periodu bilo pritisaka na tužilaštvo i to zatrpavanjem krivičnim prijavama. Ona je saopštila da je cilj takvih pritisaka na tužilaštvo ostvarivanje političkih ambicija.

„Treba prestati sa zatrpavanjem državnog tužilaštva krivičnim prijavama koje nisu motivisane krivično pravnim razlozima, već prizemnim pobudama njihovih tvoraca. Znamo da je država ima kao problem broj jedan, problem organizovanog kriminala i korupcije, a da kao institucija činimo sve da toj obavezi odgovorimo profesionalno i zakonito“, navela je Čarapić.

„Vrhovna državna tužiteljka je sa svojim tužilaštvom saučesnik prikrivanja u slučajevima ratnih zločina kakav je deportacija", kaže Koča Pavlović.

Za opozicione stranke je izvještaj o radu tužilaštva za prošlu godinu karikaturalan, tužilaštvo će početi da radi svoj posao tek kada dođe do promjene vlasti. Ovo su ocjene opozicionih stranaka koje su izuzetno nezadovoljne radom tužilaštva i izvještajem o radu.

Zakon ne važi jednako za sve i tužilaštvo predstavlja recidiv čuvara socijalizma, odnosno današnjeg političkog poretka. Koča Pavlović iz Pokreta za promjene je saopštio da je tužilaštvo saučesnik u mnogim djelima.

„Vrhovna državna tužiteljka je sa svojim tužilaštvom saučesnik prikrivanja u slučajevima ratnih zločina kakav je deportacija. Vrhovna državna tužiteljka i njena organizacija su saučesnici nečinjenjem u slučajevima organizovane kriminalne pljačke koja se dešava Crnoj Gori već nekoliko godina. Gospođa vrhovna državna tužiteljka i njena organizacija su saučesnici aktivnim djelovanjem i protivzakonitim djelovanjem u slučajevima nasilja nad novinarima“, tvrdi Pavlović.

Ništa o Keljmendiju

Poslanik Nove srpske demokratije Budimir Aleksić je rekao da je poseban problem u tužilaštvu – nepotizam.

„Nedavno su reagovali i advokati koji ističu da tužilaštvo izraženim nepotizmom ugožava ionako lošu reputaciju i povjerenje građana Crne Gore u tu instituciju“, naveo je Aleksić.

Poslanik pokreta za promjene Nebojša Medojević je pozvao tužiteljku da podnese ostavku:

Nebojša Medojević
Nebojša Medojević
„Ovaj izvještaj bi možda trebalo nasloviti kao izvještaj o radu državnog tužioca izuzev kada su u pitanju krivična djela koja bi mogla imati veze sa Demokratskom partijom socijalista ili sa vrhom kriminalne organizacije u Crnoj Gori. Crna Gora mora da raskine sa strukturama organizovanog kriminala. To ne može da uradi dok se vrhunski državni funkcioneri i političari slikaju s njima, zabavljaju s njima, posluju sa njima i imaju zajedničke interese.“

„Veom krupne slučajeve korupcije su počinili gradonačelnici, ministri aktuelni ili bivši i neki koji praktično dugo vremena vode Crnu Goru. I vaš veliki nedostatak kao tužilaštva jeste uopšte, što tu nijeste napravili iskorak“, ustvrdio je Predrag Bulatović iz SNP-a.

U zaštitu tužilaštva stala je Demokratska partija socijalista čiji je poslanik Miodrag Vuković pozvao tužilaštvo da češće izlazi u javnost i demantuje neistine koje se o radu te institucije saopštavaju:

„Zašto ne komentarišete otvorenije, jer ja mislim da je to nužno, da je nevjerovatna revnost pojedinih posebno navodno nevladinih organizacija naročito MANS-a, da svaki dan podnose tužilaštvu po desetine prijava protiv svega i svakog osim protiv sebe. A imali bi razloga da sami sebe prijave vama.“

Poslanici su zamjerali tužeteljki na tome kako su završavani konkretni slučajevi, kao slučaj kontroverznog biznismena poznatog u regionu Nasera Keljmendija, koji je za nelegalnu gradnju hotela u Ulcinju kažnjen sa svega 10.000 eura.

Tužiteljka Čarapić kaže da joj nisu poznate Keljmendijeve nelegalne aktivnosti:

„Mi nemamo zaista ni jedan, apsolutno ni jedan dokaz da je Keljmendi narkodiler, narkobos ili ne znam kako ga sve nazivaju. Ono za šta smo imali dokaze mi smo procesuirali.“
XS
SM
MD
LG