Dostupni linkovi

Crnogorski turisti u Egiptu su dobro, pomoć ako zatreba


Jedna od hotelskih plaža u Egiptu
Jedna od hotelskih plaža u Egiptu
U ponudi turističkih agencija u Crnoj Gori aranžmani za boravak u Egiptu su preko cijele godine bili među najpopularnijim, čak i u vrijeme junskih previranja u Kairu. Da li su ti aranžmani aktuelni i sada u trenutku dok u glavnom gradu Egipta nasilje i krvoproliće dostižu vrhunac i da li je neko od crnogorskih turista u toj zemlji zatražio pomoć ili prijavio da mu je bezbjednost ugrožena?

Ne zna se koliko tačno ali u Egiptu, preciznije u Hurgadi trenutno ima turista iz Crne Gore koji su tamo otputovali preko agencije Galileo, kaže nam direktor Srđan Kovačević.

"Imali smo tokom ove sezone veliki broj putnika i u ovom trenutku imamo turiste koji ljetuju u Hurgadi. Na početku sezone smo imali i Šarm el Šeik pa je ta destinacija jednostavno otkazana za cijelu sezonu. Međutim ljetovanja u Hurgadi i dalje su aktuelna. Naravno da smo u stalnoj komunikaciji sa našim vodičima u Hurgadi i partnerskim agencijama tamo i koji nas uvjeravaju da je njihova bezbjednost odlična i da nemaju problema zbog aktuelne političke krize u Egiptu", navodi Kovačević.

Zbog posljednjih krvavih sukoba u Kairu, nasilja u kojem su poginule stotine stanovnika tog grada, u podgoričkoj agenciji Grand klijentima ne preporučuju i ne nude aranžmane za Egipat jer kako kaže direktor Sreten Kankaraš ne žele da bilo koga dovode u opasnost.

"Pokušavamo ljudima, našim klijentima da objasnimo šta se tamo dešava. Svima je jasno o čemu se radi i slati turiste tamo po nama bi bilo ravno prevari. Vi imate situaciju da između gradova putujete u konvojima sa naoružanom vojskom koja štiti turiste. Tako da bi u ovoj vanrednoj situaciji slati ljude tamo bilo suludo i mi za sada naše turiste nećemo tamo slati", ističe Kankaraš.

Ambasada u Kairu

U slučaju da je državljanima Crne Gore potrebna bilo kakva pomoć tokom boravka na teritoriji Egipta, mogu se obratiti Ambasadi Srbije u Kairu na telefone: +202 2735-40-61, 202 2736-54-94, 202 2736-70-94.

Nijedan državljanin Crne Gore, koji se tokom tekućih nemira zatekao u Egiptu, nije zatražio konzularnu pomoć ili prijavio da mu je bezbjednost ugrožena, kaže za RSE Ivan Vučinić iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija.

"Nas zastupa Ambasada Srbije u Kairu i za sada se niko od naših turista u Egiptu nije javio za pomoć. Svakako, ukoliko bi se to desilo Ambasada Srbije je po sporazumu dužna da nas o tome obavijesti. Za sada nemamo nikakvih obavještenja. Takođe, mi ne znamo koliki je broj naših državljana tamo, a i znate da turisti nemaju obavezu da se javljaju nama prilikom odlaska i boravka u nekom od ljetovališta u Egiptu".

Preporuka MVPEI, na osnovu informacija i preporuke Ambasade Srbije u Kairu, crnogorskim državljanima koji eventualno namjeravaju da putuju u Egipat je da odgode ugovorene aranžmane dok se situacija u Egiptu ne normalizuje.

Ambasada Srbije u Kairu u stalnom je kontaktu sa predstavnicima turističkih agencija u Egiptu a ambasador Dragan Bisenić kaže za RSE da su 24 sata na raspolaganju za informacije i pomoć srpskim i crnogorskim turistima. Skreće pažnju na nove mjere koje su egipatske vlasti uvele nakon izbijanja posljednjih sukoba

„Pre svega to se odnosi na zabranu kretanja od 19 sati do šest ujutro. Preporučujemo da u to vreme budu u svojim hotelskim kompleksima da bi izbegli eventualne neprijatnosti. Svi ti hoteli raspolažu velikom ponudom i interesantnim sadržajima i nema potrebe da rizikuju izlascima van njih. Jer ta mera podrazumeva i hapšenje osoba koje se u vreme zabrane nađu na ulici ili drugim javnim mestima“, kaže Bisenić.
XS
SM
MD
LG