Dostupni linkovi

Crnogorski parlamentarci i put u Evropu: Delegacije iz kinder jajeta


Parlament Crne Gore, ilustracija
Parlament Crne Gore, ilustracija
Nesporazumi među crnogorskim poslanicima o tome ko će putovati na zanimljive političke destinacije kao što su Strazbur i Brisel, posljedica su međusobne nesposobnosti da se dogovore. Ipak i ekonomska kriza je zakucala na vrata crnogorskog parlamenta, što je smanjilo diplomatske aktivnosti poslanika, studijska putovanja i međunarodne aktivnosti.

Iako skupštinsku delegaciju u parlamentu Savjeta Evrope treba da sačinjavaju predstavnici vlasti i opozicije, a ujedno delegacija treba da bude rodno ravnopravna, crnogorsku delegaciju od početka godine čine samo predstavnici vladajućih stranaka.

Objašnjenja za ovakvu situaciju su različita, vlast tvrdi da opozicija ne može da se dogovori ko će biti njihov predstavnik u delegaciji koja će četiri puta godišnje putovati na Strazbur na zasjedanje parlamentarne skupštine Savjeta Evrope, dok opozicija tvrdi da je netransparentno određena delegacija u okviru vladajuće koalicije.

Danima unazad Miladen Bojanić iz opozicione Pozitivne Crne Gore insistira da je crnogorska delegacija u Strazburu nelegitimna:

"Ja sam ponovio zahtjev da se pod hitno vrati ta delegacija i opozove jer ta delegacija u Skupštini Savjeta Evrope može da ima samo turistički karakter. Dok god ne ispunjava uslove po pitanju sastava članova iz redova opozicije i po sastavu žena u sazivu ne može da odlučuje niti da raspravlja o bilo kakvim pitanjima vezanim za Crnu Goru", kaže Bojanić.

Na drugoj strani, Miodrag Vuković iz Demokratske partije socijalista smatra da je problem u izostanku dogovora u opoziciji ko će biti njihov predstavnik.

"Naša opozicija nikako ne može da se dogovori to je javno i saopštila. Ne mogu da se dogovore ne samo oko delegacija koje predstavljaju naš parlament u međunarodnim organizacijama nego kao što je javnosti poznato ne mogu da se dogovore ni oko potpredsjednika u odborima našeg parlamenta na koje ima pravo", navodi Vuković.

Ranko Krivokapić
Ranko Krivokapić
Zato je u jednom trenutku, kako je poslanik Miladen Bojanić saopštio podgoričkim Vijestima, predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić pokušao da riješi problem sistemom lutrije, odnosno izvlačenjem imena predstavnika crnogorskog parlamenta u parlamentarnoj Skupštini Savjeta Evrope - iz kinder jajeta.

Tu informaciju nam je potvrdio i šef poslaničkog kluba Socijalističke narodne partije Aleksandar Damjanović:

"Predsjednik parlamenta je dao jedan predlog koji može da u nekim budućim vremenima bude i jedno od rješenja, a to je da se metodom slučajnosti odabere onaj član delegacije koji bi imao taj rodno senzitivni balans. Naravno da je to teško uraditi u trenutnoj situaciji jer su već data imena za delegacije i mi mislimo da se tu mora doći do kompromisa, da kolege iz vladajuće većine moraju da imaju rodno balansirane svoje predstavnike", pojašnjava Damjanović.

Petodnevni boravak crnogorske delegacije u ovakvom sastavu u parlamentu Savjeta Evrope u Strazburu koštao je Skupštinu Crne Gore preko 8.000 eura, objavile su podgoričke Vijesti. To otvara pitanje da li i koliko ekonomska kriza utiče na putovanja poslanika, njihove međunarodne aktivnosti i studijska putovanja.

Prema riječima Aleksandra Damjanovića, za sada ima prostora za realizaciju aktivnosti vezanih za učešće u pregovaračkim radnim grupama.

"Sada imamo i nešto pojačane nadležnosti u smislu učešća u pregovaračkim radnim grupama koje rade skrininge u Briselu. Toga je puno i predstavnici skupštinske službe su ukljulčeni u sastav radnih grupa i to je novi trošak za parlament. Tako da u tom dijelu te aktivnosti jesu otprilike usklađene sa postojećim budžetom i na nivou su uobičajenih aktivnosti u parlamentu", kaže Damjanović.

Miodrag Vuković, predsjednik Odbora za međunarodne odnose, smatra da je ekonomska kriza zaustavila dio međunarodne komunikacije crnogorskog parlamenta. Izostanak sa međunarodnih susreta utiče na formiranje prave slike o tome šta Crna Gora radi, u kakvom je statusu i kakvi su društveni i politički procesi, kaže Vuković:

"Reći ću vam da parlamentrana delegacija u Centralno evropskoj inicijativi, u parlamentarnoj dimenziji te regionalne organizacije trebalo je da se pojavi ove nedjelje. Mi ćemo biti jedna od dvije ili tri države koje ne prisustvuju upravo zbog toga što se nema novca i što je taj materijalni razlog hendikepirajući. Plašim se da će ovo što se desilo i ono što će se događati sa delegacijom u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope dovesti do redukcija u planovima koji se tiču naših međunarodnih aktivnosti", zaključuje Vuković.
XS
SM
MD
LG