Dostupni linkovi

Crnogorski oskar pokazao ukus masovne publike: Srbijanski folk i hrvatski pop


Sa dodjele Crnogorskog oskara
Sa dodjele Crnogorskog oskara
Dodjela "Crnogorskog oskara" nevladine organizacije Crnogorska kulturna mreža još jednom je podsjetila da je u Crnoj Gori moguće da svako po svom nahođenju koristi nacionalne odrednice za manifestacije upitnog kvaliteta i svrhe. No, veče u Splendidu je pokazalo ukus i kulturne preference domaće masovne publike.

Osnovana zarad organizovanja kulturno-zabavnih manifestacija i razmjene kulturnih iskustava sa drugim zemljama, NVO Crnogorska kulturna mreža je pod ambicioznim naslovom - Oskar popularnosti organizovala manifestaciju kojom je kao najpopularnije ličnosti u Crnoj Gori i regionu proglasila premijera Đukanovića i srbijanskog vicepremijera Aleksandra Vučića i to na osnovu mišljenja 2.500 građana koje su anketirali.

Od Aleksandra Damjanovića pokušavamo saznati više o propozicijama

"Crnogorski Oskar nema veze sa kulturom, zapravo ima ali to je manji dio. Što se tiče najpopularnije javne ličnosti nominovali smo 10 ljudi i gospodin Vučić je odnio najubjedljiviju pobjedu. Mogu da vam kažem da su iz Srbije u konkurenciji još bili i Ivan Ivanović i Zdravko Čolić, iz Bosne Safet Sušić i Edin Džeko, iz Hrvatske Ivo Josipović i Luka Modrić, iz Makedonije Kaliopi i iz Slovenije Mitja Drobnič."

No, iako su ga proglasili za najpopularniju ličnost u regionu od Vučića ni pisma ni razglednice, pa ni organizatori nijesu rekli hoće li mu priznanje poslati poštom. Za razliku od Vučića premijer Đukanović poslao je izaslanicu za preuzimanje Oskara

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:32 0:00
Direktan link

Poslanika Liberalne partije Andriju Popovića kojeg srećemo u publici pitamo kako tumači to što su najpopularnije ličnosti političari?

"Možda zato što narod najviše prati politiku .Iskreno ja bih više volio da su to sportisti, umjetnici, kulturni radnici ali to je tako na brdovitom Balkanu."

U mnoštvu nagrađenih vaša reporterka je za neke čula i neke vidjela prvi put. Tako je za promociju prirodnih ljepota Crne Gore, Oskara dobio Rus Sergej Zabjanko.

"Ja sam Sergej. Živim u Baru već dvije godine. Oskara sam dobio za jednogodišnji rad sa fotografijom i imam stranicu na Fejsbuku."

Sa dodjele
Sa dodjele
Najviše aplauza su dobili mladi sportisti, a u muzičkoj konkurenciji nije bilo, recimo, niti jednog predstavnika klasične muzike, brojnih horova u Crnoj Gori ili gradskih muzika čija tradicija ima par vijekova.

Tako je, na primjer, umjesto jednog Miloša Karadaglića čije prisustvo bi se očekivalo na dodjeli tako zvučne nagrade jer je njegov novi album trenutno broj jedan na top listi u Britaniji, na sceni bio izvjesni Aco Pejović.

CKM Oskar je ponovo pokazao da uz srbijanski folk, hrvatska pop muzika oblikuje muzički ukus crnogorske publike. Dame u svečanim haljinama najviše su se slikale sa Indirom Vladić iz grupe Kolonija dok su organizatori javno prebacili Severini što je tražila da joj se plati nastup u Crnoj Gori.

"Želim da naglasim da je Severina Vučković koja je dobitnica crnogorskog Oskara za najpopularniju pjevačicu u regionu za svoj dolazak tražila finansijsku nadoknadu što nije uobičajena praksa tako da mi nijesmo željeli da prihvatimo njene uslove", kaže Aleksandar Damjanović.

I dok se profesionalcima zamjera na profesionalizmu veće nazvano – Crnogorski Oskar vrvilo je od reklama privatnih firmi i investitora. Kako se onda organizuje jedno ovakvo veče, pitamo Damjanovića: "Jako teško, moram da priznam. Na žalost, u Crnoj Gori je izuzetno teško ostvariti partnerstvo sa bilo kojom kompanijom ili državom ukoliko u toj kompaniji ili državi ne poznajete nekog lično."
XS
SM
MD
LG