Dostupni linkovi

Crnogorska vlada u kliještima KAP-a i Elektroprivrede


Kombinat aluminijuma Podgorica - ilustracija
Kombinat aluminijuma Podgorica - ilustracija
Vlada Crne Gore se nalazi pred sve snažnijim pritiskom stranih investitora koji traže sve više razumijevanja za svoje probleme, a sve manje strpljenja imaju za teškoće drugih kompanija i same države.

Pred premijerom Igorom Lukšićem je težak zadatak da nađe rješenje koje će pomiriti međusobno suprotstavljene interese stranih investitora, ali koje bi istovremeno bilo prihvatljivo i za državu Crnu Goru.

Crnogorska Vlada se našla između čekića i nakovnja, što zbog prirode te pozicije može biti veoma bolno. Dva moćna investitora na nju vrše pritisak, a problem je u tome što su im interesi međusobno suprotstavljeni.

Rusi u podgoričkom Kombinatu aluminijuma, pored sve državne pomoći koju su do sad dobili ponovo traže razumijevanje i pomoć zbog nesposobnosti da sami riješe probleme, a Italijani koji gazduju Elektroprivredom odbijaju da dalje trpe dugove KAP-a za neizmirivanje računa za električnu energiju.

Kritičari kažu da je takva situacija rezultat netransparentnih aranžmana čijem sklapanju nijesu prethodile ozbiljne studije, kao i da su prioritet, umjesto državnih, imali lični interesi.

Poslanik opozicione Nove srpske demokratije Slaven Radunović za RSE kaže da je došlo vrijeme za plaćanje računa za odsustvo strateškog pristupa u upravljanju nacionalnom ekonomijom.

"Ne bih želio da sam u njihovoj koži", rekao je Radunović.

"Vlada sada najvjerovatnije mora da se odluči za nekoga od ova dva partnera koji joj je važniji. Vrlo je teška situacija, Vlada krpi rupe kako nailaze. Kako za koje izbore prifali para tako se nešto proda da bi se tog momenta makar malo dovela situacija u onu koja je poželjna za predizborni period i makar po ovom pitanju ne bih volio da budem u njihovoj koži", kazao je on.

Funkcioner vladajuće Demokratske partije socijalista Zoran Vukčević je prokomentarisao ocjene da je situacija između dvije vatre, u kojoj se sada nalazi Vlada rezultat netransparentnih aranžmana, odsustva strateškog pristupa, odnosno, da su prioritet, umjesto državnih, imali lični interesi.

"Ja se apsolutno ne slažem sa takvim ocjenama zato što smatram da bilo koji inostrani investitor koji dođe u Crnu Goru on prije svega donosi kapital i znanje i donosi ono što je bitno za Crnu Goru, a to je ulaganje u neku budućnost. Konkretno, kada govorimo o proizvodnji električne energije, moramo da budemo svjesni jedne činjenice da Crna Gora od ukupnog hidro-potencijala koristi 17 posto. Zar je to perspektiva Crne Gore valjda nije nego je perspetkiva Crne Gore da te svoje potencijale na najbolji način iskoristi. Da li Crna Gora ima svog, domaćeg kapitala da ulaže u te objekte. Kako obezbijediti ta sredstva? Jedino iz akumulacije od inostranih investitora", kaže Vukčević.

Pat pozicija

Kombinat aluminijuma i Elektroprivreda su, za Crnu Goru, od ključne važnosti zbog višestrukog uticaja na: bruto-domaći proizvod, broj zaposlenih, platni bilans sa inostranstvom.
Oleg Deripaska
Oleg Deripaska

Pošto upravljaju tim, strateški važnim preduzećima, ali i zbog svoje finansijske moći u međunarodnim razmjerama, Centralno-evropska aluminijumska kompanija ruskog tajkuna Olega Deripaske koja gazduje KAP-om i italijanska A2A koja je manjinski, ali skoro ravnopravan suvlasnik Elektroprivrede sa pravom upravljanja sigurno nijesu subjekti koje treba olako shvatiti.

Pred Vladom je sada težak problem. Italijanski partner više nema razumijevanja za probleme KAP-a koji duguje preko 32 miliona eura, pa je, tokom susreta premijera Igora Lukšića i generalnog direktora A2A Renata Ravanelija zaključeno da se taj problem mora hitno dugoročno riješiti.

S druge strane, u Kombinatu aluminijuma, ruska uprava je ponovo uzburkala duhove prijetnjama da će ugasiti proizvodnju, kao i namjerom da finansijske teškoće prelama preko leđa radnika. Njihovu namjeru za smanjenje radničkih plata za 15 posto, Sindikat je glatko odbio uz prijetnju da će fizički udaljiti menadžment iz firme.

"Sadašnji model snabdijevanja Kombinata aluminijuma električnom energijom je neodrživ, pa je neophodno hitno rješavanje problema uz puno razumijevanje potreba Elektroprivrede i KAP-a," ocijenjeno je tokom sastanka u utorak.

Funkcioner opozicione Socijalističke narodne partije Aleksandar Damjanović kaže da jedino kvalitetno rješenje predstavlja izgradnja novog elektro-energetskog postrojenja, odnosno, drugog bloka pljevaljske Termoelektrane.

"Vlada se našla u sred pat-pozicije u vezi odnosa prema Deripasknom CEAC-u i italijanskoj A2A", kaže Damjanović, koji naglašava da bi međunarodna arbitraža, kao ishod, bila najgora solucija.

"Sasvim je moguće da je ta pat pozicija uzrokovana time što nije bilo dovoljno transparentnosti kod sklapanja aranžmana. Zato apelujem kada se bude definisao postojeći ugovor da se potpuno transparentno pokaže javnosti i da se o tom novom ugovoru pita i parlament. Bojim se samo da se ne ode u drugu krajnost i da se ugovor sklopi a da jedan od ta dva strateška partnera bude nezadovoljan. Vi sami znate da postoje neke klauzule koje se tiču i mogućih arbitražnih postupaka i tako dalje, a sve to može da izazove ozbiljne probleme za državu", ocjenjuje Damjanović.

U cijeloj priči sa najnovijom inicijativom italijanske A2A je važno imati u vidu da su se Lukšić i Ravaneli saglasili da regulatorni okvir u oblasti energetike mora biti fleksibilniji da bi se obezbijedila održivost u slučaju poremećaja na tržištu što samo može značiti da će se određivanje cijena električne energije liberalizovati, te da građani mogu računati sa značajnim poskupljenjem.
XS
SM
MD
LG