Dostupni linkovi

Vlast nastavlja trošiti bez sankcija za bacanje novca


Podgorica, sjednica Vlade, novembar 2013.
Podgorica, sjednica Vlade, novembar 2013.
Ni u ovoj godini neće biti sankcija za neodgovorno trošenje novca poreskih obveznika jer sistemski Zakon o budžetu i fiskalnoj odgovornosti nije usvojen i nije stupio na snagu prvog januara ove godine, kako je to bilo planirano.

Zakon kojim je trebalo da bude sankcionisano nezakonito trošenje novca od strane budžetskih potrošača, kojim je trebalo unaprijediti kontrolu i nadzor, osigurati fiskalnu disciplinu i definisati kaznenu politiku u sve češćim slučajevima nepoštovanja zakonskih procedura prilikom raspolaganja novcem poreskih obveznika, koje je u brojnim izvještajima notirala i Državna revizorska institucija, neće važiti ni u ovoj godini.

Taj akt koji propisuje stroga pravila za budžetske potrošače prilikom raspolaganja novcem poreskih obveznika i predviđa jasnu odgovornost za kršenje budžetske discipline svih, uključujući i ministra finansija, nije se našao u skupštinskoj proceduri.

Vlada i parlament, kako u petak pišu podgoričke Vijesti, međusobno prebacuju odgovornost za neusvajanje tog važnog akta. Dok u nadležnom skupštinskom odboru tvrde da je odgađanje rasprave o tom zakonu tražilo Ministarstvo finansija, u Ministarstvu tvrde da takvog zahtjeva nije bilo.

Član Odbora za ekonimiju finasije i budžet iz vladajuće Sodcijaldemokratske partije Damir Šehović kaže da je ovaj sistemski zakon neophodno što hitnije donijeti:

"Zakon jasno propisuje fiskalne limite, odnosno stroga pravila koja su prije svega vezana za budžetski deficit, za javni dug, kao i za nivo izdavanja državnih garancija. Ono što je posebno važno jeste da zakon propisuje jasne kaznene odredbe za sve one koji prekrše pomenuta fiskalna pravila. U tom smislu ja smatram da zakon u što skorijem roku treba biti usvojen. Ne bih ulazio u razloge zašto to do sada nije urađeno, iako je on već neko vrijeme u skupštinskoj proceduri, već bih prije svega razmišljao u pravcu zakazivanja čak i vanredne sjednice Skupštine Crne Gore na kojoj bi između ostalih važnih zakona i ovaj važan sistemski zakon bio razmatran i usvojen. Tako bi smo došli u situaciju da se odredbe ovog zakona primjenjuju u 2015. godini", kaže Šehović.

Predsjednik Skupštinskog odbora Aleksandar Damjanović iz Socialističke narodne partije podsjeća da je Vlada prijedliog ovog zakona tek u julu dostavila Skupštini. Damjanović smatra da se još uvijek ne kasni sa usvajanjem ovog akta:

"On definiše da se sve budžetske radnje po novom zakonu moraju vršiti u 2014. da bi već u 2015. godini imali budžet po novim pravilima. Znajući da budžetska godina faktički počinje 1. januara a da budžetske radnje koje se tiču novog budžeta počinju u martu ili aprilu mjesecu, potpuno je jasno da će usvajanje tog zakona negdje u martu mjesecu ove godine biti optimalno da bi se provodili ti novi procesi. Ja očekujem da će već na prvom zasjedanju Skupštine u martu zakon biti usvojen a svakako će to biti prvi zadatak za odbor tokom januara i februara ove godine", kaže Damjanović.

Novinar Monitora Zoran Radulović, međutim, kaže da ga nije nimalo začudilo odugovlačenje oko donošenja ovog važnog akta:

"Valjda je sada svakome jasno da iz ovog dvadesetpetogodišnjeg iskustva riječ odgovornost nije nešto što predstavnici crnogorske izvršne vlasti vole da vide u istoj rečenici sa svojim imenom. Jedina odgovornost koju su oni spremni da prihvate jeste ona prema svojoj partiji i svom predsjedniku. Tako da je bila za očekivati da će onoga momenta kada se ispostavi da donošenje ovoga zakona nije neophodno, a to je bio momenat otvaranja poglavlja sa EU, čim je taj posao završen, a koji ih je tjerao da donesu ovaj zakon u Skupštinu i da ga usvoje, tog momenta su oni odlučili da što je duže moguće prolongiraju njegovo izglasavanje i njegovu primjenu. Podsjetiću da smo gotovo istu priču imali i sa usvajanjem Zakona o sprječavanju konflikta interesa kada su sa skupa sa predstavnicima zakonodavne vlasti članovi vlade mjesecima i godinama prilično uspješno izbjegavali bilo kakvu obavezu po tom osnovu", zaključuje Radulović.
  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG