Dostupni linkovi

Crnogorci prvo konsultuju internet pa tek ljekara


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Fenomen "internet dijagnoze" nije zaobišao ni Crnu Goru pa je sve više informatički pismenih građana koji na najmanji zdravstveni problem reaguju tako što prvo traže savjet na internetu pa onda od doktora. Ma koliko neke informacije sa interneta bile korisne najbolji način da liječite neku boljku je da pođete kod onoga ko se školovao i obučavao da vam pomogne a ne da na svoju ruku u virtualnoj sferi tražite odgovore na pitanja koja se tiču vašeg zdravlja.

Internet nudi obilje informacija o očuvanju zdravlja, prevenciji, simptomima i načinima liječenja mnogih bolesti, lijekovima svih vrsta.

Nikada ranije te informacije nisu bile dostupne najširoj javnosti. Ipak, takva znanja, odnosno polu ili nedovoljne informacije ponekada mogu biti kontraproduktivni od toga da pacijenti kod ljekara dolaze sa već formiranim predubeđenjem kojoj bolesti pripada njihov zdravstveni problem na osnovu informacija sa interneta, pa ljekarima ponekad nije lako da ih u to razuvjere u tu, da je nazovemo internet dijagnozu.

Ima i onih koji primenjuju "recepte" i terapiju sa intereneta, slijedeći savjete pacijenata koji su bolovali od raznih oboljenja, nalik onom koje posetilac prepoznaje kao svoje.

Neki tvrde da su gužve i dugo čekanje na pregled kod ljekara doprinijeli tome da građani rješenje za zdravstvene tegobe potraže na internetu.

Loša organizacija zdravstvene zaštite, nepovjerenje u zdravstveni sistem u Crnoj Gori otvorili su vrata globalnoj mreži, gde se kriju i zamke, jer lijek koji pomaže jednom pacijentu, na drugoga ne djeluje, a može i da mu našteti.

Koliko su podgoričani skloni da odgovore na pitanja koja se tiču zdravlja prvo potraže na internetu prije nego i ako uopšte pođu kod izabranog doktora

Crna Gora - Anketa zdravlje 01
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:01 0:00
Direktan link


Građani ne spore da u određenim situacijama internet može da bude od koristi ali svakako treba prvo da potraže mišljenje ljekara

Crna Gora - Anketa zdravlje 02
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:32 0:00
Direktan link


Stručnjaci upozoravaju da je sve više obrazovanih osoba koje postaju zavisnici od interneta i padaju u neku vrstu paranoje, straha od bolesti tako da provode sate tragajući za odgovorima i svojom dijagnozom.

Neuropsihijatar Borislav Mitrić tim povodom u izjavi za RSE kaže da je ta pojava u posljednje vrijeme uzela maha.

Davljenik se hvata i za slamku spasa kaže stara poslovica a to najbolje znaju ljekari koji rade sa pacijentima koji su teško bolesni.

Upravo ti pacijenti često spas traže na internetu pa se tako tamo mogu naći informacije o čudesnim lijekovima za karcinom poput petroleja, otrova škorpije i slično.

"To je veoma opasna igra sa zdravljema a najčešće i sa životom", upozorava onkološkinja Ivana Durutović.

Doktorka Durutović kaže da se gotovo svakodnevno suočava sa pacijentima koji imaju i previše informacija o svojoj bolesti.

Ako internet može da vas navede na krivi put kada je vaše fizičko zdravlje u pitanju čini se da može da ima i koristi za mentalno zdravlje.

Stručnjaci navode da komunikacija preko globalne mreže stvara osjećaj slobode, mogućnost da udovoljite svojim interesovanjima, da komunicirate sa prijateljima i članovima porodice koji su udaljeni, da se sa njima vidite preko skajpa, da razgovarate.

U svakom slučaju uživajte u internetu ali ne igrajte se kada je zdravlje u pitanju...

XS
SM
MD
LG