Dostupni linkovi

Crna Gora treba da pokaže humanost


Izbjeglice u Budimpešti, 3. septembar 2015.
Izbjeglice u Budimpešti, 3. septembar 2015.

Dok izbjeglička kriza pred vratima EU eskalira iz dana u dan i dok su na udaru susjedne zemlje poput Srbije i Makedonije u Crnoj Gori još nema reakcije države i poziva građanima da prikupe pomoć za hiljade izbjeglica na njihovom putu do zemalja EU.

No, dok je humanost u Crnogoraca na stend baju, pojedini građani kao i NVO, protestima i kritičkim porukama za evropske lidere pokušavaju da skrenu pažnju na to da i Crna Gora iako mala može da doprinese ublažavanju posljedica ove nezapamćene krize koja je po mnogima već dobila karakter humanitarne katastrofe.

Malo ko je u Crnoj Gori ovih dana ostao ravnodušan na slike izbjegličkih kolona u kojima stotine hiljada nevoljnika iz Sirije, Afganistana i drugih zemalja pokušavaju da se domognu EU i tamo nađu utočište i spas od rata.

Riječi i saosjećanje sa hiljadama sirijaca, afganistanaca i drugih u ovom trenutku nijesu dovoljne – potrebna je akcija, pomoć u hrani, vodi i odjeći.

No, za sada od toga nema ništa, bar se država još nije javno oglasila i pozvala na prikupljanje humanitarne pomoći, iako su u nekim ranijim situacijama Crnogorci pokazali i dokazali svoju humanost.

Iako mala Crna Gora može i mora da da svoj skromni doprinos i pomogne onima u nevolji, poručuju građani Podgorice

molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:04 0:00
Direktan link


U Crvenom krstu Crne Gore kao dijelu međunarodnog sistema humanitarne pomoći spremni su da na poziv kolega iz Makedonije i Srbije reaguju i organizuju prikupljanje pomoći.

Taj poziv za sada nijesu dobili.

"Mi naravno pratimo cijelu situaciju. U komunikaciji smo sa njima i direktno i preko sistema međunarodne pomoći tako da ukoliko nam oni upute apel i ostalim nacionanim društvima da se pokrene neka humanitarna akcija mi ćemo to svakako odraditi. Oni to do sada nijesu uradili i onda u tom smislu ovdje kod nas nije bilo povoda da pokrenemo humanitarne akcije jer u Crnoj Gori ta kriza nije još nastupila", kaže Milica Kovačević, PR Crvenog krsta.

Mešihat Islamske zajednice u Crnoj Gori apelovao je na vjernike da se solidarišu i shodno materijalnim mogućnostima pomognu izbjeglice, bez obzira na njihovu vjeru. Iz Mešihata su kazali da je problem izbjeglica iz Sirije jedan od najvećih testova moralnosti i demokratskih vrijednosti modernog svijeta.

Dok se čeka eventualno pokretanje akcije i prikupljanje humanitarne pomoći za izbjeglice, potresne slike njihove patnje ponukale su podgoričanina Omera Šarkića da svoj revolt zbog politike EU prema tom pitanju iskaže protestom ispred zgrade EU u Podgorici.

To je, kaže za RSE, učinio kao roditelj i neko ko nije mogao da ostane ravnodušan prema slikama stradanja kojeg nijesu pošteđena ni djeca

Preminuli trogodišnji Sirijac Ajlan
Preminuli trogodišnji Sirijac Ajlan

"Kap koja je kod mene prelila čašu bila je ona fotografija djeteta iz Sirije kako beživotno leži na plaži u Bodrumu. Jednostavno nakon toga nijesam mogao više da spavam i osjetio sam potrebu da uradim nešto, iako nijesam znao ni kako ni šta. Jednostavno sam objavio na Fejsbuku ne konsultujući nikoga da ću u 15h sati protestovati tamo jer u svoj toj situaciji ja ponašanje zapadne civilizacije koja se toliko poziva na demokratiju i diči humanizmom ne mogu da opišem pristojnim riječima", navodi Šarkić.

Iz NVO Građanska Alijansa su uputili pisma ambasadorima EU u Crnoj Gori da u jeku izbjegličke krize njihove zemlje zaborave na politiku i pomognu onima kojima je pomoć potrebna .

Boris Raonić poziva građane Crne Gore da se samoorganizuju i prikupe pomoć za izbjeglice.

"Vidjeli smo da se u cijeloj EU organizuju građani koji donose hranu a neki čak prikupljaju i finansijska sredstva. Tako da svi oni građani kojima teško pada ova situacija nije dovoljno da postuju po socijalnim mrežama jer mislim da treba nešto konkretno da urade. Postoje brojne platforme koje služe za prikupjanje finansijske pomoći a svakako i druge vrste pomoći kao što su pomoć u hrani, odjeći i medicinskim sredstvima", zaključuje Raonić.

XS
SM
MD
LG