Dostupni linkovi

Crna Gora: Struja poskupljuje uprkos buntu građana


Crna Gora, elektromreža
Crna Gora, elektromreža
Struja će od 1. avgusta, prema nezvaničnim informacijama, poskupjeti za oko pet odsto. Odbor Regulatorne agencije za energetiku je utvrdio konačne prihode Elektroprivrede, Crnogorskog elektroprenosnog sistema i Crnogorskog operatora tržišta električne energije, prema kojima će se od 1. avgusta odrediti cijene struje koje će važiti do kraja jula 2012.

U Uniji slobodnih sindikata, međutim, smatraju da građane, do početka naredne godine čeka još jedno poskupljenje struje. Ova sindikalna organizacija je bila inicijator i jedan od organizatora protesta građana zbog poskupljenja od sedam odsto s početka godine. Umjesto traženog povratka na stare cijene, kilovati će sada biti još za nekoliko procenata skuplji.

"Sigurni smo da će bar još jednom do kraja godine, najkasnije od 1. januara, električna energija ponovo poskupjeti. Mi smo zbog tih poskupljenja, koja predstavljaju žestok udar na ionako težak materijalno-ekonomski položaj građana, i organizovali proteste. Ne znam kakva će biti reakcija građana. Unija slobodnih sindikata je energično protiv toga, a ovih dana će biti i sjednica Socijalnog savjeta na kojoj ćemo se žestoko suprotstaviti najavi, odnosno, odluci RAE koja će prouzrokovati povećanje cijene električne energije", kaže Član rukovodstva Unije slobodnih sindikata Zvonko Pavićević.

U NVO MANS, koja je zajedno sa Unijom slobodnih sindikata organizovala proteste zbog prethodnog poskupljenja struje, podsjećaju da je Regulatorna agencija za energetiku odobrila novo poskupljenje struje od pet odsto, na bazi metodologija o čijoj zakonitosti tek treba da se izjasni Ustavni sud, te da su ovako "građani opet izvukli deblji kraj".


Vlada obećava subvencije

U međuvremenu se oglasila direktorka Centra za zaštitu potrošača Olga Nikčević koja smatra da više nema šta da se kaže osim da je novo poskupljenje - nov teret na ionako slabim leđima građana.

Goran Đurović, član grupe građana koja je u više navrata osporila pred sudom odluke RAE, zamjera što je nova odluka donijeta bez detaljne analize, javne rasprave i sagledavanja pozicije podgoričkog Kombinata aluminijuma koji je ključan za crnogorski elektroenergetski sistem.

Iz Vlade opet obećavaju subvencije i dok generelni sekretar Saveza sindikata Zoran Masoničić kaže da još nema dovoljno dokumentacije kako bi komentarisao poskupljenje struje, Senka Rastoder iz sindikata zaposlenih u stručnoj službi Saveza nuđenje subvencija smatra ponižavajućim.

"Ako nekom ko ima penziju od 70 eura, date 5 - 6 eura da bi on kao smanjio račun za struju - to je vrijeđanje ljudskog dostojanstva", naglašava Senka Rastoder.

Senka Rastoder smatra da se kombinacijom mizernih primanja i stalnih poskupljenja koje će skok cijene električne energije iznova pokrenuti, dovodi u pitanje život građana.

"Kad dobijete platu koja uvijek kasni 4 - 5 mjeseci, vi samo vratite dio dugova, pa ste već sjutradan bez ijednog dinara. Time je, bukvalno, doveden u pitanje biološki opstanak", zaključuje.

Podgoričani su ogorčeni zbog poskupljenja struje:

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:02 0:00
Direktan link
XS
SM
MD
LG