Dostupni linkovi

Zakon o naknadama za zaposlene majke: Diskriminacija ili problem za budžet?


Ilustracija
Ilustracija

Nije prošlo ni 20 dana od usvajanja izmjena Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti po kome bi od januara naredne godine zaposlene majke sa troje i više djece trebalo da primaju doživotne naknade, iz redova vladajuće DPS najavljuju da će uskoro kod Ustavnog suda pokušati da ospore taj zakon. Naime, poslanica vladajućih Nada Drobnjak pokrenuće inicijativu za ocjenu njegove ustavnosti, jer smatra da je diskriminatorski prema nezaposlenim ženama i muškarcima.

Pitanje je, međutim, zašto Drobnjak traži ukidanje zakona a ne njegovu izmjenu i da li je iza priče o diskriminatorskom zakonu sakrivena istina da država zapravo nema para za zaposlene majke sa troje i više djece?

Poslanica DPS Nada Drobnjak kaže da će inicijativu za ocjenu ustavnosti podnijeti nakon što se administracija Ustavnog suda vrati sa odmora, a očekuje i, kako je navela, podršku nevladinih organizacija koje se bore za prava žena.

U razgovoru za naš program Drobnjak pojašnjava da je Zakon sa usvojenim izmjenama neustavan jer diskriminiše žene koje nijesu rađale ili imaju manje od troje djece, a kako kaže diskriminatoran je i prema muškarcima.

Pitali smo je zašto onda ona ili njena partija tokom skupštinske debate nijesu svojim sugestijama djelovali na usvojene izmjene zakona i tako i drugima omogućili dobijanje naknade, a ne da sada faktički traže ukidanje tog zakona?

„Na ovakvo rješenje je bilo nemoguće amandmanski djelovati, jer ne vidi se šta je cilj ovakvog rješenja i šta je predlagač zakona želio da postigne sa tim, osim da napravi jednu populističku priču lijepu na prvi pogled ne razmišljajući o mogućim ozbiljnim posljedicama toga. Zaista na prvi pogled to izgleda kao humana i lijepa priča koja će pomoći ženama“, kaže Drobnjak.

Prema zakonu koji je skupština usvojila 17. jula majke sa troje ili više djece, sa 15 odnosno 25 godina staža dobijaće doživotnu naknadu.

No, u Crnoj Gori niko ne zna podatak koliko će novca biti potrebno za isplate tih naknada, odnosno koliko je takvih majki.

Neke nezvanične procjene, međutim govore da bi to svakako bio iznos koji budžet ne bi mogao da izdrži.

Zorica Kovačević
Zorica Kovačević

Na to je u komentaru na usvajanje izmijenjenog Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti ukazala i ministarka rada i socijalnog staranja Zorica Kovačević.

“Kao ministar poštovaću odluke Skupštine vezano za sprovođenje tog zakona. Pitanje je da li je država tako bogata da može da izdrži toliki namet, ako znate da u okruženju nijedna država nema ovakav ili sličan zakon”, kazala je ona.

Ocena ustavnosti neustavna

Da li se DPS protivila usvajanju spornih izmjena tokom parlamentarne rasprave samo zato što smatra da je zakon diskriminišući prema dijelu ženske populacije ili je suština u tome što u budžetu nema novca za naknade zaposlenim majkama sa troje i više djece?

„Po meni je i dalje suština to što je on diskriminatoran. Ministarstvo rada i socijalnog staranja na čijem je čelu ministarka Kovačević naravno da poštuju zakone ove države i primjenjuje ih. Oni realno ukazju na problem da nema sredstava. Svaki zakon kada se uradi mora da se uradi i procjena koliko će on fiskalno uticati na budžet Crne Gore. U ovom slučaju predlagač nije dao pokazatelj koliko će to da optereti budžet. To mogu da budu ogromni novci“, kaže Nada Drobnjak.

Predagač izmjena zakona koji je zaposlenim majkama sa troje i više djece omogućio doživotne naknade, poslanik SNP Aleksandar Damjanović u četvrtak nije odgovarao na naše pozive.

Damjanović je portalu CdM kazao da će za anale ostati činjenica da je neko pokušao da osporava ustavnost socijalnog davanja u zemlji koja se diči sa ustavnim načelom socijalne pravde.

Podsjećamo na njegovu izjavu uoči početka skupštinske rasprave i usvajanja Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti:

„Smatram da postoji i prostora, a i potrebe da Crna Gora jednostavno na djelu pokaže da zaista teži da stvori društvo socijalne pravde i zaštiti one najranjivije kategorije koje podnose najveće žrtve u našoj državi a to su zaposlene majke sa troje i više djece i koje teško u ovakvim uslovima uspijevaju da spoje ulogu majke i ulogu zaposlene žene.“

Bivši predsjednik Ustavnog suda, profesor Blagota Mitrić kazao je za portal Analitika da je siguran da Ustavni sud nema argumente kojima bi izmjene Zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti, kojima se majkama sa troje i više djece daju doživotne naknade, mogao da ocijeni kao neustavne.

„Kao pravnika, živo me interesuje kojoj ustavnoj normi je ovaj zakon suprotan, odnosno ova zakonska norma. Uz to, mislim da je ustvari ovakav eventualni predlog (ocjene ustavnosti) neustavan, jer bi se njime grubo kršio fundmentalni član 1 Ustava, koji propisuje da je Crna Gora građanska, demokratska, ekološka i država socijalne pravde“, rekao je Mitrić.

XS
SM
MD
LG