Dostupni linkovi

Pobjeda Nikolića ne donosi tektonske promjene u odnosima sa Crnom Gorom


Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić
Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić
Crnogorski mediji značajnu pažnju posvjećuju pobjedi Tomislava Nikolića na predsjedničkim izborima u Srbiji. Fokusirana je Nikolićeva ocjena odnosa Crne Gore i Srbije koji su po njemu lošiji nego s Hrvatskom, kao i njegova opaska da u Crnoj Gori živi mnogo građana koji se izjašnjavaju kao Srbi, te da će intenzivno raditi na tome da im se omoguće najbolji uslovi za život.

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović je rekao da "svaku demokratski iskazanu volju građana treba poštovati", a novoizabranom predsjedniku Srbije Tomislavu Nikoliću je poželio da ostvari program zbog kog mu je povjeren mandat.

"Uvjeren u bliskost odnosa Crne Gore i Srbije, uzajamno poštovanje i ravnopravnost, siguran sam da predsjednici dvije države treba da budu posvećeni afirmaciji takvih vrijednosti", rekao je Vujanović za državnu "Pobjedu".

Crnogorski premijer Igor Lukšić je, čestitajući Nikoliću, rekao da očekuje nastavak izgradnje dobrih odnosa Crne Gore i Srbije, odnosno, da će Nikolić doprinositi regionalnoj saradnji i realizaciji ciljeva koji su svima bliski.

"Nema nikakvog razloga da tako ne bude i vjerujem da ćemo u narednim sedmicama i kada budemo znali konačan sastav nove vlade Srbije, moći da inteziviramo napore na realizaciji projekata o kojima smo govorili. Vjerujem da će i Nikolić tome dati doprinos", rekao je Lukšić crnogorskim novinarima u Čikagu gdje se nalazi na samitu NATO.

Poslanik vladajuće Demokratske partije socijalista Obrad Mišo Stanišić očekuje poboljšanje odnosa Crne Gore i Srbije.

“Građani Srbije su odlučili i gospodinu Nikoliću treba čestitati. Ja vjerujem u ono što je rekao i naš premijer Lukšić – da će odnosi Crne Gore i Srbije krenuti uzlaznom putanjom i da će odnosi dvije države, kao i sa ostalima u regionu biti bolji, i ne samo na bilateralnom planu“, kaže Stanišić.

Nikolićevu pobjedu je prokomentarisao i predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić.

"Srbija je napravila veliki korak naprijed i pokazala da se demokratskim izborima, poslije možda i vijek i po, u Srbiji može promijeniti vlast. To je najveće dostignuće izbora", smatra Krivokapić.

Srđan Milić
Srđan Milić
Povodom pobjede Tomislava Nikolića na predsjedničkim izborima u Srbiji, oglasila se i crnogorska opozicija.

Predsjednik Socijalističke narodne partije Srđan Milić, koji je uoči izbora otvoreno podržao Borisa Tadića, rekao je da poštuje izbornu volju građana Srbije, ali da je takav izbor suprotan njegovim ličnim preferencijama.

Lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić, čija partija blisko sarađuje sa Nikolićevom strankom, telefonom je čestitao pobjedniku predsjedničkih izbora u Srbiji.

"I da nijesmo prijatelji sa Nikolićem i Naprednom strankom, navijao bih za promjenu jer mislim da su za funkciju predsjednika Srbije dovoljna dva mandata", kaže funkcioner Nove, Goran Danilović i dodaje: “Ja vjerujem da gospodin Nikolić mudro želi da odradi svoj predsjednički mandat. Vjerujem da ne želi komplikaciju, naprotiv od njega očekujem jednu zrelu politiku, politiku dobrih međususjedskih odnosa. Gospodinu Nikoliću za takvo nešto slijedi podrška sunarodnika u cijelom regionu”

"Neće se desiti nikakvi tektonski poremećaji", kaže urednik politike u dnevniku “Vijesti” Nedjeljko Rudović koji kaže da ga za razliku od mnogih nije iznenadila Nikolićeva pobjeda.

“Nikolić već godinama diše za vratom Tadiću i on je juče iskoristio svoju šansu. Očigledno je da se Srpska napredna stranka mnogo bolje organizovala od Demokratske stranke i desilo se da Nikolić poslije nekoliko pokušaja postane predsjednik Srbije. Ne vjerujem da će doći do bilo kakvih naročitih promjena u odnosu Srbije prema svojim susjedima. Ne vjerujem ni da će doći do nekih tektonskih poremećaja u Srbiji, budući da je Nikolić odlučio da okrene kurs i on je takođe sada zagovornik evropske integracije Srbije”, smatra Rudović.

O mogućim političkim implikacijama Nikolićeve pobjede na Crnu Goru Rudović kaže:

“Što se Crne Gore tiče moguće je da će tu biti izvjesnih manjih promjena. Moguće da će doći do neke tješnje saradnje sa srpskom nacionalnom zajednicom u Crnoj Gori, mada i ova do sada nije bila baš rijetka. Tako da, u suštini, malo toga će se promijeniti”.
XS
SM
MD
LG