Dostupni linkovi

Šire li političari govor mržnje na društvenim mrežama?


Govor mržnje na društvenim mrežama, Facebook
Govor mržnje na društvenim mrežama, Facebook

Imaju li političari posebnu odgovornost prilikom objavljivanja stavova na ličnim profilima na društvenim mrežama? Ovo pitanje se nameće nakon što su se društvene mreže usijale zbog postova političkih ličnosti koji su u dijelu javnosti okarakterisani kao "šovinizam" i govor mržnje. Prvi post je izrečen na račun Bošnjaka i Albanaca, a drugi na račun Srba.

Poslanica opozicionog Demokratskog fronta (DF) Marina Jočić je povodom prelaska stranačkog kolege u drugu partiju objavila post u kojem je napisla: "Neće moći da mu kao Srbinu potpredsjednik bude Musliman, niti predsjednik političkog savjeta Albanac".


Nakon što je ova objava naišla je na mnoštvo negativnih komentara na društvenim mrežama oglasio se poslanik vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) Nikola Gegaj ​koji je za Pobjedu komentar Jočićeve nazvao "šovinističkom izjavom" dok je partija kojoj pripada poslanica Jočić DF, i NOVA dale "snažnu podršku" i stala iza onoga što je objavila poslanica Marina Jočić uz konstataciju "da nemaju zbog čega da se izvinjavaju".

Podsjetimo, radi se o istoj poslanici koja je 15. februara u holu Skupštine Crne Gore po sopstvenom priznanju Jočićeve, datom kasnije na sudu, ošamarila poslanicu Martu Šćepanović iz DPS-a i tada je visoki funkcioner DF šamare poslanice Jočić okarakterisao kao "malu vaspitnu packu".

U drugom slučaju, Socijaldemokratska partija (SDP) je odmah reagovala na fejsbuk komentar svog člana koji je objavio post na račun Srba, koji ne možemo citirati zbog brojnih psovki.

"Povodom privatnog Facebook komentara jednog od nekoliko hiljada članova naše partije, koji nije član nijednog partijskog organa, a koji se pokušava dovesti u vezu sa SDP, saopštavamo da taj i svi fašistički komentari nemaju nikakve veze sa našom partijom koja četvrt vijeka baštini i brani upravo suprotnu politiku...", navodi se u saopštenju SDP-a.


Komentarišući objave sa ličnih fejsbuk profila, koje su usijale društvene mreže, direktorka Centra za građansko obrazovanje (CGO) Daliborka Uljarević smatra da se ne može praviti razlika između onogo što su tzv. lične objave političara na društvenim profilima od onoga što je izraz njihovih političkih uvjerenja i opredjeljenja.

Uljarević ističe "da bi to, u najmanju ruku, bio licemjeran pristup".

"Ako želite da ovu zemlju uredite da ona bude tolerantnija, bolja, da ona pruža jednake šanse svima – ne možete ni u kom slučaju, bilo da se radi o socijalnim mrežama bilo da se radi o nekim drugim kamernim krugovima promovisati neki drugačiji pristup. I tu su socijalne mreže dragocjeno ogledalo toga, da vidimo kakvi su nam stvarno političari. Jer mislim da se nerijetko oni zalete i da bez mnogo razmišljanja neke stvari napišu za koje generalno znaju da nijesu politički korektne, a to više kanališu u onome što su njihovi drugi javni nastupi", objašnjava Uljarević.

Status 'bijelih medvjeda'

Ne kvalifikujući same objave Uljarevićeva kaže da su one u najmanju ruku neprihvatljive.

"I mislim da političari koji pretenduju da se bave politikom na moderan način ne mogu da imaju taj jezički izraz. Ali ovdje je mnogo problematičnije to što ovo nije samo jezički izraz, ovo je u osnovi njihov način razmišljanja", dodaje Daliborka Uljarević.

Partije su razičito reagovale na objave funkcionera i članova na ličnim fejsbuk profilima.

Dok je DF podržao poslanicu Marinu Jočić, SDP se jasno ogradio i osudio komentar partijskog člana. Ali Daliborka Uljarević smatra da to nije dovoljno.

"Jer sve ono iza čega ne stojite kao partija, a što bilo koji vaš zvaničnik ili član nekog organa promoviše, mora da izazove ne samo jasnu osudu već i partijsku sankciju", ocjenjuje Uljarević.

Daliborka Uljarević: Savremeni političari ne mogu da imaju taj jezički izraz
Daliborka Uljarević: Savremeni političari ne mogu da imaju taj jezički izraz


Bilo je i ranije primjera gdje su objave sa privatnih fejsbuk profila nailazile na oštru osudu crnogorske javnosti ali su institucije sistema do sada reagovale samo u slučaju direktnih prijetnji.

Pa je Novica Knežević iz Šavnika zbog objavljivanja prijetnji Specijalnom državnom tužiocu (SDT) Milivoju Katniću na svom fejsbuk profilu uhapšen i nakon priznanja osuđen na dva mjeseca zatvora.

Da li institucije sistema imaju mjesta da reaguju i zbog ovakvih i sličnih objava?

"Pa institucije sistema odavno u Crnoj Gori primjenjuju različite standarde koji, u suštini, izražavaju njihovu slabost, jer se nerijetko vježbaju u onome što je primjena zakona na običnim građanima, a nemaju tu istu vrstu ni snage, ni pristupa kada je riječ o političarima. Oni imaju neku vrstu statusa 'bijelih medvjeda' odnosno, do te mjere su zaštićeni, bilo da se radi o vlasti ili o opoziciji, da se njima može i ono što običan građanin ne može ni da zamisli ili da biva vrlo oštro kažnjen ukoliko to primijeni", zaključuje Daliborka Uljarević.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG