Dostupni linkovi

Crna Gora: Političari ignorišu socijalni bunt u susjedstvu


Zgrada Vlade Crne gore u Podgorici
Zgrada Vlade Crne gore u Podgorici
Talas socijalnih nemira u Bosni i Hercegovini nalazi se u vrhu medijskih izvještaja u Crnoj Gori, međutim državni zvaničnici i političke partije ih do sada nisu komentarisali.

U razgovoru za Radio Slobodna Evropa predstavnici političkih partija u Crnoj Gori razumiju socijalne razloge protesta građana Bosne, ne opravdavaju nasilje, uviđaju upliv političkih zahtjeva i ne vjeruju da će doći do prelivanja nezadovoljstva u Crnu Goru.

Iskazivanje nezadovoljstva građana BiH zbog izuzetno teške socijalne situacije, narasle korupcije i žestokog raslojavanja u društvu, razumljivo je svim političkim partijama u Crnoj Gori. Nasilje na ulicama je neprihvatljivo, a protesti koji su u toku otvaraju veliki broj pitanja.

Miodrag Vuković iz Demokratske partije socijalista smatra da se sve mora vratiti u institucije i komplikovanu državnu strukturu

''Već godinama govorimo da je Bosna nefunkcionalna država, da u Bosni postoji jedna politička struktura koja samo misli na sebe, to su nacionalne elite, nacionalne poglavice, vrhovi raznoraznih kantona, entiteta Upravo komplikovana državna struktura produkuje loše rješavanje elementarnih ali za svaku socijalnu državu najvažnijih pitanja kao što je pitanje položaja pojedinca, čovjeka kao osnovnog konstituenta jedne demokratske zajednice'', navodi Vuković.

Podržavajući socijalni aspekt protesta, Goran Danilović iz Nove srpske demokratije izražava opreznost zbog zahtjeva koji su se mogli čuti o promjeni državne strukture Bosne, a na šta je ovih dana ukazao i predsjednik Republike Srpke Milorad Dodik.

''Ima i nekih pitanja koja nemaju nikakve veze sa dnevnom ekonomsko-socijalnom politikom. To su zahtjevi koji bi valjda trebalo da promijene suštinu unutrašnjeg uređenja Bosne. Ne vjerujem da će svi u Bosni svoj socijalni status neizostavno povezati sa unutrašnjim uređenjem. Da bi se bolje živjelo mora se imati više političke odgovornosti. Ne smetaju vam komšije da vi u svojoj kući radite najbolje što umijete'', zaključuje Danilović.

Dritan Abazović iz Pozitivne ocjenjuje da su teški uslovi života, socijalna situacija i narasli pritisak u posljednjih decenija predstavljaju realnost u regionu.

''Nadam se makar dio zahtjeva koji traže demonstranti da će zaista biti ispunjeni i da je to jedan način borbe prije svega za dostojanstvo naroda koji je doveden na prosjački štap, ne svojom zaslugom. Tako je i u Bosni ali i u ostalim zemljama u regionu'', ocjenjuje Abazović.

Preliva se samo kriminal

Naši sagovornici ne vjeruju u mogućnost prelivanja talasa nezadovoljstva i demonstracija u zemlje regiona pa ni u Crnu Groru.

''Nije se primio protest ni u cijeloj Bosni. Evo ni u drugom entitetu. Ima protesta, bilo je protesta, ali ja ne vidim da je ikoga zaboljela glava u vladajućim strukturama tog entiteta. Ne mislim da se bolje živi u njemu nego u federaciji'', kaže Miodrag Vuković iz DPS-a.

''Uspio sam da dođem do jednog tvrdog zaključka da se ovdje uspješno preliva samo kriminal. Toliko smo postali imuni na ono što se dešava u svijetu da zaista vrlo teško možemo očekivati kod nas adekvatne reakcije.Ne priželjkujem ni u najmanjem način na koji se to u Bosni radi , niti ga opravdavam'', ističe Goran Danilović iz Demokratskog fronta.

Dritan Abazović smatra da nije nemoguće da se i u Crnoj Gori dogode veći protesti jer se država suočava sa problemima sličnim kao u Bosni.

''Tu prije svega mislim na nepotizam, na previše politizovane institucije, na marginalizaciju onoga što je zaista građansko dostojanstvo i ostvarivanje elementarnih prava, na bahatost vladajuće elite'', kaže Abazović.

Predsjednik Unije sindikata Srđa Keković upozorava da postoji mogućnost socijalnog bunta i u Crnoj Gori iz više razloga:

''Činjenica je da su socijalne tenzije narasle u ovih 20 godina tranzicije, da je povećan taj jaz između šačice bogatih i ogromnog broja siromašnih, da nemate više taj srednji sloj. Svi radnici su sada došli do nivoa da se bukvalno brani gola egzistencija . U takvim uslovima bilo koji trenutak, nesmotreni iskorak kada je u pitanju vlada i upravljanjem državom može da bude okidač", naglašava Keković.

Nekoliko Fejsbuk grupa u crnoj Gori je pozvalo na proteste zbog socijalne situacije i prvi skup je najavljen za subotu 15. februar. Za sada se ne zna ko stoji iza tih poziva niti su poznati konkretni zahtjevi.

Pitali smo građane Podgorice koliko prate i šta misle o protestima u susjednoj Bosni i Hercegovini:

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:09 0:00
Direktan link
XS
SM
MD
LG