Dostupni linkovi

Crna Gora: Po zimnicu u prodavnicu


Zimnica
Zimnica

Iako savremen i brz način života prijeti da recepte naših baka i majki za ajvar, džemove i ostale đakonije potisne u zaborav, ipak dio domaćica u Crnoj Gori čuva ovu tradiciju.

Polovina oktobra je vrijeme za pripremu zimnice. Međutim, na nikšiškoj pijaci, uprkos dobroj ponudi i, kako prodavci tvrde, pristojnim cijenama, prodaja ide slabo, pa na osnovu prodaje sezonskog povrća, prodavačice tvrde da se zimnica priprema manje nego prethodnih godina.

"Žene koje rade su previše zauzete, a žene koje su domaćice, nemaju para. Džakovi se više ne kupuju", kaže nam jedan prodavačica, a druga ističe: "Najviše se pravi ajvar i kisele se paprike. Mada se ove godine kupuje manje."

Starije domaćice, koje pronesu po neki džak paprika sa pijace, pričaju nam da bi zimnicu pravile u većoj mjeri da imaju više novca, dok mlađe Nikšičanke kažu da ne prave zimnicu.

"Kod mene to niko ne jede i na kraju je samo podijelim. Jedino kiselim kupus, kada dođe vrijeme. Zimnicu ne jedemo, samo meso", navodi jedna Nikšićanka.

Priprema voća i povrća i ostavljanja zimnice za hladne zimske dane, nekada je na ovim prostorima bio kult koji se njegovao, a recepti razmjenjivali među prijateljicama i u porodici. Danas je drugačija, priča naša sagovornica Dragana, koja i dalje po tradicionalnim receptima priprema zimnicu sebi i svojim prijateljima.

Pijaca, ilustrativna fotografija
Pijaca, ilustrativna fotografija

"To je nasljeđe iz porodice, iako danas spremanje zimnice nije popularno među ženama, posebno među mlađim. Velika je ponuda zimnice u prodavnicama. Kila ajvara je 1,2 eura, a paprika 10 centi. Zašto bi se žene mučile?! Nekadašnje ostave su pretvorene u garderobere u mnogim stanovima, a danas se novi stanovi ni ne grade sa ostavama. Nekada smo imali paprike samo u sezoni i zato se spremala zimnica. Danas paprike imamo tokom čitave godine, a zimnicu možete kupiti u prodavnicama. Svježeg povrća ima tokom čitave godine. Zimnicu spremam zbog mirisa, koji me vraćaju u mladost. Vole djeca, vole prijatelji, ali nije to više kao što je nekada bilo", ističe Dragana.

Nutricionista-dijetetičar Dušanka Vujović Lacmanović kaže da je zimnica zdrava i preporučljiva u ishrani, ukoliko je pripremljena na pravilan način jer tako pripremljeno povrće, uz odgovarajuću proceduru i uz prirodne konzervanse, predstavlja izvor vitamina koji je neophodan organizmu tokom zimskih mjeseci.

"Zimnica je zdrava jer u toku zimskih mjeseci nemamo svježu papriku i kupus, a ona čuva sve hranjive sastojke voća i povrća. S toga preporučujemo da se uzimaju prirodni konzervansi, kao što su sirće domaće jabukovo ili vinsko, i razni začini. Sam postupak pripreme namirnica je važan. Kuva se kratko u kipućoj vodi, da se ne bi izgubili svi vitamini koji sadrže namirnice jer su oni jako labilni na visokim temperaturama", kaže Vujović Lacmanović.

Šta će Dragana, njeni prijatelji i porodica jesti i uživati u zimskim mjesecima, šta je to pripremila i po kojim receptima?

"Spremila sam kandirano voće, kompote, sokove, paprike. Kupila sam dva džaka paprika, oko tri eura. Kupus se pravio za 29. novembar, a sada može i nešto malo ranije. Ajvar spremam na klasični način i kuham ga. Stavljam ga u tople tegle koje se zapeku u mlakoj rerni. Pri takvoj sterilizacije vam ne treba nikakav konzervans, mada nikada ne sačeka sljedeću sezonu jer se pojede jako brzo", odgovara Dragana.

XS
SM
MD
LG