Dostupni linkovi

Pomaže li Rusija crnogorsku opoziciju?


Slike ruskog predsjednika Vladimira Putina na protestu Demokratskog fronta, Podgorica, 2015.
Slike ruskog predsjednika Vladimira Putina na protestu Demokratskog fronta, Podgorica, 2015.

Posmatrači i civilni sektor finansiranje političkih partija u tekućoj kampanji za lokalne izbore opisuju kao problematično i netransparentno, a u fokusu predizbornog prepucavanja našao se opozicioni Demokratski front (DF) koji je vladajuća Demokratska partija socijalista (DPS) optužila da ima moćnog sponzora.

Na nedavno održanoj konvenciji na Cetinju premijer i lider DPS-a Milo Đukanović utemeljio je kurs kampanje ustvrdivši da se na predstojećim izborima brani država – njena suverenost i zacrtni spoljnopolitički put – EU i NATO integracije.

Slikajući opozicioni DFi aludirajući na profesionalnu i skupu kampanju ovog političkog saveza koji, kako kaže, smatra glavnom prijetnjom državnom kursu, Đukanović je ustvrdio da iza DF-a stoji "moćan i snažan mentor i sponzor".

Nešto precizniji bio je zamjenik predsjednika DPS-a Duško Marković, koji za RSE ovako odgovara na pitanje – ko je moćni sponzor o kome Đukanović govori:

"Golim okom je vidljiva ogromna količina novca koji Demokratski front koristi za svoju političku kampanju – u medijima, na društvenim mrežama kao i na terenu. Jasno je ko podržava i finansira ovakvo djelovanje i kome je na široj ili, rekao bih, globalnoj političkoj sceni u interesu da Crna Gora ne bude dio NATO-a i EU."

Duško Marković
Duško Marković


Još konkretniji bio je Majkl Karpenter, zamjenik pomoćnika američkog ministra odbrane, koji je na saslušanju pred članovima spoljnopolitičkog odbora američkog senata insistiranje da se što brže ratifikuje Protokol o pristupanju Crne Gore u NATO obrazložio uticajem Rusije koja, prema njegovim riječima, podržava nevladine organizacije i političke partije u Crnoj Gori koje se protiv članstvu u Alijansi.

U Demokratskom frontu čiji glavni konstituenti javno izražavaju naklonost prema zvaničnoj Moskvi i podržavaju stav Rusije koja je ranije u nediplomatskom maniru kritikovala namjeru Crne Gore da se pridruži Alijansi danas nijesu željeli da komentarišu optužbe da Moskva finansijski stoji iza njihove kampanje.

DF danas nije želio da govori na tu temu, ali je član predsjedništva tog saveza Nebojša Medojević komentarisao te optužbe u intervjuu za TV Vijesti.

Na pitanje novinara TV Vijesti da li je Moskva sponzor Vaše kampanje i da li je pozamašan novac kojim raspolažete došao odatle ili iz nekih krugova bliskih tom centru Medojević odgovara: "Mi uopšte ne raspolažemo pozamašnim novcem. Mi našu kampanju organizujemo i radimo kao i svake godine, i sve što smo uložili u kampanju biće predmet izvještaja koji će poslije ispitivati DRI (Državna revizorska institucija Crne Gore)".

Nebojša Medojević
Nebojša Medojević


Medojević nije htio govorili koliko se novca troši na predizbornu kampanju, a na pitanje – kako se finansira kampanja – ističe:

"Kampanja se finansira kao i uvijek iz sredstava politčkih partija, pozajmicama, kreditima. Za Moskvu da Vam kažem, jer mi je važno, Đukanović i Duško Marković nemajuu dovoljno političke hrabrosti da kažu konkretno ko to nas finansira. Ja ih pozivam i ovaj put, Đukanovića, ako ima petlju, ako ima hrabrosti, ako je toliko hrabar kako se predstavlja da kaže tačno ko nas finansira."

Detalje o načinu finansiranja uglavnom ne objavljuju ni druge parlamentarne stranke.

Vanja Ćalović, izvršna direktorica Mreže za afirmaciju nevladinog sektora, kaže da je netransparentno finansiranje jedan od ozbiljnih problema tekuće kampanje.

"Podaci pokazuju da Zakon o finansiranju političkih partija u praksi nije dao baš dobre rezultate, jer institucije i dalje prikrivaju značajne podatke o tome kako se troši državni novac u izbornoj kampanji. Sa druge strane, što se tiče transparentnosti finansiranja političkih partija podaci nisu ni predviđeni da budu dostupni javnosti prije okončanja izborne kampanje, jer je to definisano tako u zakonu. Mi smo pokušali na osnovu drugog zakona, Zakona o slobodnom pristupu infirmacijama da od njih dobijemo podatke i izvode o trošenju sredstava. Međutim, izuzimajući riijetke prlamentarne stranke do ovog trenutka, još nijesmo dobili te podatke", riječi su Vanje Ćalović.

  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG