Dostupni linkovi

Opozicija će odgovoriti ako Vlada „preživi“


Premijer Milo Đukanović na jednoj od sjednica Skupštine Crne Gore
Premijer Milo Đukanović na jednoj od sjednica Skupštine Crne Gore

Predstojeće glasanje u parlamentu o povjerenju Vladi Mila Đukanovića, nesporno će dovesti do nove političke slike u Crnoj Gori. U zavisnosti od toga da li će Vlada dobiti ili izgubiti povjerenje, postavlja se pitanje kako će odgovoriti na datu situaciju opozicione stranke u slučaju da Vlada dobije povjerenje glasovima dijela opozicije.

Opozicione stranke ne žele da u ovom trenutku otkrivaju plan i strategiju u slučaju da Vlada Mila Đukanovića u parlametu dobije povjerenje.

Glasanje i rasprava o povjerenju Vladi biće održani 25. januara, na inicijativu premijera Đukanovića, koji je predlog o povjerenju izvršnoj vlasti formalizovao oko Nove godine.

Očekivanja su da Đukanovićeva Vlada dobije većinu, ali uz podršku pojedinih opozicionih poslanika. Takav potencijalni scenario za drugi dio opozicije, koji se ranije jasno izjasnio da će glasati protiv povjerenja Vladi, predstavljaće političku korupciju.

Kako će reagovati opozicione stranke, da li zajedno ili pojedinačno, zavisi od međusobnog dogovora. Nekoliko dana unazad, objavljene su nezvanične informacije da dio opozicije razgovara o mogućem odgovoru, ako glasanje pokaže da aktuelna Vlada ima podršku i dijela opozicije.

Poslanik Demosa Zoran Miljanić kaže da će ta partija imati spreman odgovor, a konsultacije sa drugim partijama traju odavno:

„Te konsultacije nisu počele sad, konsultacije se odvijaju u kontinuitetu tako da, naravno da će opozicija i dalje sarađivati. Osnovni cilj opozicije je, a ja mogu reći u ime Demosa, smjena ove vlasti i formiranje prve demokratske vlasti. Ovo je očigledno igra zatvorenih karata. U svakom slučaju Demos će imati odgovor na svaku situaciju koja će nastati nakon glasanja o povjerenju Vladi. Bilo to izglasavanje nepovjerenja, bilo da će neka od partija opozicije glasati povjerenje, kako god da bude Demos će imati spreman odgovor i spremnu reakciju na svaku situaciju“, navodi Miljanić.

Dritan Abazović iz Građanskog pokreta Ura očekuje da opozicione stranke daju zajednički snažan odgovor na moguće izglasavanje povjerenja Vladi. Između ostalog, Abazović vjeruje da bi time došlo do urušavanja postignutog u pregovorima o organizovanju poštenih izbora:

„Ne bih volio ali sve ukazuje da će, ukoliko se taj čin političke korupcije zaista i desi, Radna grupa ne samo zamrznuti rad nego će rad koji je do sada postignut biti potpuno prosut i neće više u toj formi moći da se nastavi, već će se tražiti neki alternativni modeli. Ja ne bi isključio nijednu mogućnost, to je potpuno moj lični stav. Ono što je moj apel i što će biti zalaganje Građanskog pokreta Ura jeste da taj odgovor opozicije bude zajednički. Kakav god on bio radikalan ili manje radikalan...“, komentariše Abazović.

U stranci Bečićevih Demokrata ne žele, kako su rekli, da otkrivaju poteze sve dok ishod glasanja u Skupštini ne bude poznat, ali i oni najavljuju adekvatnu reakciju.

U Socijaldemokratskoj partiji, članici vladajuće koalicije iz koje je najavljeno da će se glasati protiv povjerenja Vladi, nismo mogli da obezbjedimo stav o mogućoj reakciji nakon glasanja.

Osim opozicionih stranaka u parlamentu, dio opozicije okupljen u Demokratskom frontu ne učestvuje u radu institucija. Oni su najavili da će ispred parlamenta, protestnim okupljanjem propratiti ishod glasanja o povjerenju Vladi.

XS
SM
MD
LG