Dostupni linkovi

Crna Gora nakon Parade: Udarci na manjine pokazuju strah


Sa Parade ponosa u Budvi, 24. jul 2013.
Sa Parade ponosa u Budvi, 24. jul 2013.
Zbog nasilja i divljanja uoči, tokom i nakon prve gej povorke u Crnoj Gori budvanska policija privela je 22 osobe. Posao nije završen jer policija pokušava da utvrdi identitet i ostalih izgrednika. Inače, na učesnike povorke letjele su kamenice flaše i polomljeno staklo.

Dan nakon prve gej povorke i nasilja koje je pratilo taj, za LGBT zajednicu u Crnoj Gori istorijski događaj, građanska Crna Gora još vida rane od onoga što se u srijedu moglo vidjeti i čuti na ulicama njene turističke prijestonice.

Dakle, mržnja od koje se malobrojnima u Budvi ledila krv u žilama.

"Iskreno, sva se tresem, ali je ovo mjesto gdje treba da bude svako onaj koji odbija da mrzi drugačije od sebe", kazala nam je jedna Budvanka koja je šetala sa pripadnicima LGBT zajednice.

I Ministar za ljudska i manjinska prava Suad Numanović kaže za Antenu M da je Parada prošla u atmosferi koja ne priliči crnogorskom društvu.

"Jer poštovanje ljudskih prava i poštovanje različitosti je nešto sa čime se Crna Gora ponosi i prosto to je jedan kapital multinacionalnosti, poštovanja različitosti, poštovanja manjina i u ovom slučaju LGBT prava. Nažalost bilo je incidentnih slučajeva i svako onaj ko je prekršio zakon, a tu je policija i ostali nadležni organi da to procijene, treba da bude sankcionisan", kaže Numanović.

Zašto je nasilje protiv jedne manjine kakva je LGBT manjina tako izraženo i zašto su Crnogorci tako tolerantni na brojne društvene anomalije koje su uzele maha poput korupcije, kriminala, propale privatizacije koja ih je gotovo dovela u dužničko ropstvo, a tako netolerantni prema LGBT zajednici.

Doktorant i asistent na Jork univerzitetu u Torontu, Bojan Baća kaže da takvo ponašanje govori o mentalitetu građana koji nemaju hrabrosti da reaguju na društvene anomalije, ali zato udaraju na manjine koje su izvan politike.

"To je danas jedino što se smije raditi a da se osoba politički ne iskaže u konkretnoj političkoj konstalaciji društva. Dakle, pošto je narod u strahu da napravi konsenzus protiv odgovornih za kolaps ove države koje je lako identifikovati, onda ga pravi protiv LGBT populacije kao instance oko koje ne treba da se opravdava pred bilo kim. U tom smislu stvari će početi da se rješavaju kada se LGBT prava vrate u okvire političkog u kome se moraju posmatrati kao dio kompleksne mreže brojnih postojećih društveno političkih antagonizama bilo da su oni klasni, etnički partijski, rodni, generacijski. Do tada ja mislim da će homofobija biti ništa drugo do strah od homosapijensa u sebi i oko sebe", kazao je Baća.

A koji su to strahovi koji pokreću huligane i one okolo njih da nasrću na seksualne manjine i pokazuju visok stepen mržnje i netrpeljivosti prema toj populaciji?

Psihološkinja Aida Perović Ivanović kao razloge navodi žilavost tradicionalnog društva koje se grčevito opire promjenama i njeguje strah od promjene, zatim sklop ličnosti, ali i strah i skrivanje sopstvene homoseksualnosti.

"Stalno vidimo te grupe navijača koje su gole, polugoli i oni se stalno nešto grle, više jedni drugima na ramenima, oznojeni čestitaju jedni drugima, ljube se. Ulicom kada hodaju često su naslonjeni jedni na druge pa ipak niko na njih ne upire prstom da kaže ovo je neko iz gej populacije. To nam ne smeta, ali nam smeta kada neko otvoreno kaže da jeste gej", navodi ona.

Cinizam i Skeletor

I dok su se mnogi u srijedu pitali kako je moguće da šetnja koja promoviše prava seksualnih manjina može da prođe bez osude crkve, u večernjim satima, na poziv uglednih budvаnskih ugostiteljа stigao je pаroh SPC budvanski Boris Rаdović koji je osveštаo trg i ugostiteljske objekte. Uz osude, kako je rekao parade srama i bolesti, i moleći se bogu da od Budve i Crne Gore odagna sve bolesti i sve napade đavolske pop Radović je rekao da su homoseksualci neprijatelji čitave vaseljene.

To što je pop Radović nakon Prajda osveštao budvanske kafiće i trg komentarisali su brojni posjetioci socijalnih mreža i internet portala.

Tako je između ostalih, reditelj Nikola Vukčević na svom Fejsbuk profilo napisao "imate vi i prečih mjesta da sveštate".

Slične komentare na postupak SPC pratili su oni koji su ukazivali da bi ta crkva trebalo prije da se pozabavi pedofilijom u svojim redovima, a da pripadnike LGBT populacije ostavi na miru.

"Volio bih da znam ko će osveštati budvanske ulice poslije njihovog osveštanja. Znamo sto je radio Kačavenda, pa ne vidim smetnje da i poslije njihovog osveštanja neko osvešta ulice ili da ih komunalci opreru šmrkovima" .

"Kakav cinizam! Sljedbenici i zaštitnici Kačavende, Pahomija, Filareta, Cece, Arkana, Radovana Karadžića... "pročišćavaju"Budvu"."

A osveštanje Budve i riječi popa Radovića, jedan od naših sagovornika Bojan Baća ovako komentariše:

"Mislim da ovo kao da govori lik iz crtanog filma. Kada ovo čujemo zapitamo se da li pop govori o Skeletoru ili Megatronu ili svojim građanima pripisuje super moći kosmičkih razmjera".
XS
SM
MD
LG