Dostupni linkovi

Crna Gora i EU: Četiri poglavlja na čekanju, vlasti nisu zabrinute


Ilustracija
Ilustracija
Brisel je odlučio da Crnoj Gori za sada ne dozvoli otvaranje četiri poglavlja u okviru pristupnih pregovora. Međutim, privremeno odlaganje, prema riječima stručnjaka, predstavlja normalan dio procesa i trajaće samo dok se ne ispune traženi uslovi.

Evropska komisija je, u izvještajima o skriningu, ocijenila da Crna Gora nije spremna da otvori pregovaračka poglavlja 1 i 11 koja su posvećena slobodi kretanja robe i poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Pošto su slično ocijenjene i oblasti koje tretiraju poglavlja 3 - pravo osnivanja preduzeća i sloboda pružanja usluga i 8 - politika konkurencije, sada je zaustavljeno otvaranje ukupno četiri poglavlja u okviru pristupnih pregovora.

Reagujući na medijske izvještaje, ambasador Evropske unije u Crnoj Gori je poručio da se ne radi ni o kakvoj blokadi, već o ispunjavanju uslova za njihovo otvaranje.

Predsjednik Evropskog pokreta u Crnoj Gori Momčilo Radulović napominje da se radi o četiri poglavlja koja, kako kaže, za razliku od nekih drugih nijesu dobila dobre ocjene.

"Radi se o obimnim i zahtjevnim poglavljima, a ispostavljanje dodatnih kriterijuma za otvaranje poglavlja je normalan i očekivan dio procesa pristupnih pregovora", rekao je Radulović.

"I Hrvatska je na početku imala cijeli niz poglavlja u kojima je morala tzv. mjerila za otvaranje poglavlja. Dobićemo cijeli set zadataka koje moramo ispuniti u određenom vremenskom roku", pojašnjava Radulović.

Otvaranje poglavlja 1 - sloboda kretanja robe se odlaže jer u Izvještaju o skriningu stoji da je crnogorsko zakonodavstvo djelimično u skladu sa pravnim tekovinama EU, dok se za poglavlje 11 - poljoprivreda i ruralni razvoj kaže da je Crna Gora dostigla nizak nivo usklađenosti sa pravnim tekovinama Evropske unije u ovoj oblasti.

Đorđije Blažić, predstavnik Unije poslodavaca u Radnoj grupi za poglavlje 3 koje tretira pravo osnivanja preduzeća i slobodu pružanja usluga, za naš program govori o teškoćama koje su uzrok odlaganju otvaranja ovog poglavlja.

"Definitivno postoje teškoće. Naravno, detaljnije će izvještaj Evropske komisije govoriti. To je vrlo jasna poruka da Crna Gora mpra da radi još uvijek na trećem poglavlju da bi otvorila pregovore. U izvještaju su sigurno navedeni konkretni razlozi gdje treba Crna Gora da nastavi u procesu evropskih integracija. Naravno, to će podrazumijevati da će pregovarački tim za to poglavlje morati da se upozna sa tim razlozima i da će morati da radi na otklanjanju tih razloga", navodi Blažić.

Crna Gora je pristupne pregovore počela juna prošle godine i do sada su, iako je donoseći odluku o početku pristupnih pregovora sa Crnom Gorom Evropska komisija saopštila da će poglavlja poglavlja 23 - pravosudje i osnovna prava i 24 - unutrašnji poslovi biti prva otvorena i posljednja zatvorena, ipak privremeno zatvorena dva lakša poglavlja 25 - nauka i istraživanje i 26 - obrazovanje i kultura.

Da bi se pristupni pregovori okončali, potrebno je zatvoriti ukupno 35 poglavlja što će biti proces koji se, prema procjenama stručnjaka, neće završiti prije 2020.

Član skupštinskog Odbora za evropske integracije i funkcioner vladajuće Demokratske partije socijalista Predrag Sekulić nije zabrinut zbog odluke Evropske komisije da za sada ne dozvoli otvaranje četiri poglavlja.

"Ne mislim da je u ovom trenutku bilo što problematično. To je nešto što je uobičajeno kada je u pitanju usaglašavanje prava EU sa pravom države koja želi da bude članica EU. Uostalom, i svi mi znamo da je naše pravo u potpunosti usaglašeno sa evropskim onda ne bi bilo potrebe za pregovorima i otvaranja poglavlja. To je nešto što je uobičajeno, ali sa druge strane ono što je veoma važno jeste da mi činimo dodatne napore kako bi što prije prevazišli ove probleme", konstatuje Sekulić.

"Moramo biti svjesni da u ovom trenutku nijesmo spremni da otvorimo sva poglavlja", kaže član skupštinskog Odbora za evropske integracije i funkcioner opozicione Pozitivne Crne Gore Dritan Abazović.

"Ovo možda nije ohrabrujuća poruka ali je vrlo jasan signal da neće ništa moći da se provede na mufte, ili na brzinu, već će zaista svakom detalju biti obraćana velika pažnja. Ja mislim da je dobro da mi već sada imamo jasnu sliku koja poglavlja možemo a koja ne da otvorimo, što bi jasno trebalo da ukaže gdje bi trebalo da ojačamo kapacitete, ne samo administrativne nego i u smislu donošenja novih zakona koji će nam omogučiti da startujemo i sa tim poglavljima koja su i po meni i po mišljenju Evropske komisije sporna. To nije nešto što bi trebalo da obeshrabri, naprotiv. Proces je takav, jednostavno treba da shvatimo da nećemo moći da računamo na brza otvaranja niti na brza zatvaranja poglavlja", zaključuje Abazović.
XS
SM
MD
LG