Dostupni linkovi

Potvrđena suspenzija sa OI, ruski sportisti: Sahranjena atletika


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Sportski arbitražni sud odbacio je žalbu ruskih atletičara koji su tražili da im se dopusti takmičenje na predstojećim Olimpijskim igrama u Brazilu, iako su bili pozitivni na doping. Predsjednik Svjetske atletske federacije Sebastian Coe ističe kako ovo nije dan za slavodobitne izjave, ali dopingu nije mjesto u sportu. Ruska skakačica uvis Jelena Isinbajeva smatra da je odluka zapravo “sprovod atletike”.

Odluku o suspenziji sudjelovanja ruskih atletičara na Igrama u Riju potvrdio je Arbitražni sud u Lozani.

“Odluka suda nija obavezna za Međunarodni olimpijski komitet (MOK). Vrata su otvorena,a na njima je da odluče, od slučaja do slučaja, da li sportaš može ili ne može sudjelovati na Igrama”, rekao je glavni tajnik suda Matthieu Reeb.

Sjedište Svjetske antidoping agencije
Sjedište Svjetske antidoping agencije

Svjetska atletska federacija je ranije iz svih međunarodnih takmičenja suspendirala Ruski atletski savez, nakon što je nezavisna antidoping komisija pronašla dokaze o raširenom korištenju nelegalnih sredstava, što je, po svemu sudeći, podržavao Ruski atletski savez, kao i sama država.

Pravo nastupa će tako imati samo Darija Klišina i Julija Stepanova koje ne treniraju u Rusiji, već u SAD-u.

U zataškavanju i krivotvorenju pozitivnih doping uzoraka ruskih sportaša sudjelovala je ruska država - od moskovskog antidopinškog laboratorija, preko Ministarstva sporta, do ruske tajne službe FSB, čiji su agenti bili uključeni u metodologiju promjene doping uzoraka.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da žali zbog odluke suda u Lozani, te da je kolektivna odgovornost svih atletičara teško prihvatljiva.

Jedna od najpoznatijih ruskih atletičarki, Jelena Isinbajeva, koje je na tri prethodne Olimijade osvijila dvije zlatne i jednu brončanu medalju kazala je da je ovom odlukom sahranjena atletika.

Odluka MOK-a se očekuje u nedjelju.

Olimpijske igre u Riju počinju 5. augusta.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG