Dostupni linkovi

Napad u Njemačkoj: IDIL preuzeo odgovornost


Policija pored voza u kome se dogodio napad, 18. jul 2016.
Policija pored voza u kome se dogodio napad, 18. jul 2016.

Takozvana Islamska država Iraka i Levanta (IDIL) potvrdila je u utorak da je "jedan od njenih boraca" izveo napad sjekirom u putničkom vozu u Njemačkoj, koji se dogodio u ponedjeljak navečer oko 21 sat po srednjeevropskom vremenu. Teško je ranjeno četvoro putnika, a više osoba je zadobilo lakše povrede. Policija je saopštila da je 14 lica pretrpjelo šok.

Incident se dogodio u vozu koji je saobraćao na liniji između gradova Wurzburg Heidingsfeld - Ochsenfurt, na jugu Njemačke.

"Počinilac napada u Njemačkoj bio je jedan od naših boraca i on je izvršio napad, kao odgovor na poziv da se napadaju zemlje članice koalicije koje se bore protiv 'Islamske države'", navodi se u saopštenju grupe kojeg je prenijela agencija Amak, bliska IDIL-u.

Bavarski ministar unutrašnjih poslova Joakim Herman rekao je da je napadač ubijen pri pokušaju bjekstva sa lica mjesta.

Florian Huemmler, portparol policije kazao je da je napadač imao sjekiru i nož.

"Napadač je povrijedio putnike. Tri osobe su teško ranjene, a jedan lakše povrijeđen. Napadač je imao nož i sjekiru. Voz se zaustavio, a napadač je pobjegao iz voza. Policija ga je ubila dok je bježao”, kazao je Huemmler.

Kako javlja BBC, motiv napada se još uvijek utvrđuje.

Policija je saopštila da je napadač 17-godišnji afganistanski izbjeglica koji je živio u obližnjem gradu Ochsenfurt.

Za mrežu ARD, Joakim Herman je rekao da je tinejdžer došao u Njemačku bez pratnje starije osobe.

Njemački mediji, pozivajući se na očevice, su javili da je prilikom napada napadač uzvikivao "Alahu ekber".

Državni zvaničnici su izjavili i da je u sobi u kojoj je živio sedamnaestogodišnji napadač, pronađena rukom nacrtana zastava tzv. Islamske države.

U Njemačkoj je prošle godine registrovano više od million migranata, uključujući više od 150.000 Afganistanaca.

Sličan napad dogodio se u maju, kada je muškarac ubio jednu osobu i ranio još tri, nožem na željezničkoj stanici u blizini Münchena. Napadač je poslan u psihijatrijsku bolnicu, nakon što vlasti nisu našle njegovu vezu sa islamskim ekstremizmom.

Inače, napad u njemačkom vozu došao je nekoliko dana nakon što je u Nici, u Francuskoj, naouružani vozač kamiona usmrtio 84 osobe tokom proslave francuskog nacionalnog praznika Bastilje.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG