Dostupni linkovi

Vlada kada Vučiću padne na pamet


Aleksandar Vučić u toku izborne noći 24. aprila
Aleksandar Vučić u toku izborne noći 24. aprila

Da li je formiranje nove Vlade Srbije tvrđi orah nego što je mandatar i premijer tehničke vlade mislio ili je reč samo o njegovom načinu i stilu ponašanja, tek Aleksandar Vučić skoro na svakih desetak dana prolongira okončanje ovog posla. Dok on tvrdi da sve želi dobro da izmeri i izvaga, nižu se nedoumice zašto se odugovlači sa formiranjem vlade, da li postoje neki problemi, poput možda eventulnih stranih pritisaka.

Vlada će biti formirana do 16. juna, najpre je obećao mandatar. Onda je rekao da će biti formirana posle posete predsednika Kine. Kada je Si Đinping 19. juna napustio Srbiju, Aleksandar Vučić je poručio da će nova vlada biti formirana svakako pre međunarodne konferencije o Zapadnom Balkanu u Parizu, znači do 3. jula. U Pariz je ipak otišao kao tehnički premijer sa porukom da će nova vlada biti pre zasedanja direktora MMF 17. avgusta.

„Jesmo li mi imali i izbore kada im vreme nije? Imali smo izbore zato što je to bila volja premijera“, podseća Borka Pavićević, dramaturškinja i direktorka Centra za kulturnu dekontaminaciju.

Ona kaže da je sada isto tako i sa izborom vlade.

Borka Pavićević
Borka Pavićević

„I to se prolongira, i to je sasvim u stilu ili u duhu tog neprekidnog držanja jednog tizera i vanrednog stanja, u kojem ne postoje nikakve institucionalne obaveze nego samo volja, sila, koja arbitrira pomoću medija u stvarnosti i politici“, kaže Pavićević.

Obećanje da će vlada biti formirana u prvoj trećini zakonskog roka je već palo u vodu. „Radio sam, nisam lenčario, ali nisam stigao“, pravda se mandatar. No, da li Vučić ovim odlaganjem „peče na tihoj vatri“ ne samo socijaliste Ivice Dačića nego i svoje naprednjake neizvesnošću da li će se naći u novoj vladi ili se pak, njeno formiranje ispostavilo iz nekog razloga kao tvrdi orah?

“Želim da kažem ljudima kada da očekuju, i ne bih se ja šalio ni sa ovima što jure na brčkanje na more, i njima bih rekao da mogu da isplaniraju svoje brčkanje, ali ima još stvari koje želim da rešim i da vidim, da bismo doneli pravu odluku”, rekao je Vučić.

Uz objašnjenje da želi dobro da izvaga i izmeri, mandatar je rekao da želi ljude koji će da se bore.

Šta toliko budući premijer mora da vaga sa 131 mandatom koliko je dobila liste njegove Srpske napredne stranke? I da li zaista treba da poverujemo da nije reč o odlaganju već da “ne postoji datum kada bi to moglo da bude obavljeno zbog zgusnutog rasporeda mandatara”, kako nas uverava lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić?

Upravo da ne bi došlo do različitih tumačenja profesor Fakulteta političkih nauka Čedomir Čupić kaže da nije problem prolongirati termin za formiranje vlade, ali da se za to mora dati precizno i argumentovano objašnjenje.

“A ako se to samo odlaže a ništa se ne govori, onda su moguća razna tumačenja. Od toga da premijer manipuliše preko toga da ima neke probleme kako da sastavi vladu do onoga da se možda razmišlja i o tome da postoje spoljašnji pritisci pošto smo mi mala zemlja, nalazimo se u vrtlogu međunarodnih odnosa gde su interesi međunarodnih subjekata različiti”, kaže Čupić.

Vladimir Putin i Aleksandar Vučić
Vladimir Putin i Aleksandar Vučić

Aleksandar Vučić želi da ostavi utisak da na njega niko ne može da vrši uticaj i da odluke donosi samostalno. Ipak, teško je poverovati da će se potpuno oglušiti o reči ruskog predsednika Vladimira Putina koje je čuo tokom privatne posete Moskvi. Uz konstataciju “da su neophodan broj mandata dobili i saveznici njegove partije” Putin je izrazio nadu da će kakav god da bude budući sastav Vlade Srbije, mesta zauzeti dostojni ljudi koji će ozbiljno poklanjati pažnju razvoju bilateralnih odnosa Rusije i Srbije.

I dok se u Moskvi sreo sa Putinom, odlaske u Brisel i Sjedinjene Američke Države Vučić je otkazao uz objašnjenje da želi upravo da se posveti formiranju vlade. A nakon susreta sa ambasadorima EU i SAD Majklom Devenportom i Kajlom Skatom tvrdio je da nema nikakvih suštinskih ili strateških nesporazuma, ali da su po određenim pitanjima imali drugačija viđenja i shvatanja.

Jovan Komšić, profesor na Univerzitetu u Novom Sadu kaže da mu se čini da je i ovde ključan personalni aspekt.

Jovan Komšić
Jovan Komšić

“Verujem da su neke nedoumice rešene nakon pariskog Samita, nakon runde razgovora o regionu, naročito čvrsto nagoveštenom odlukom da se 19. jula otvore dva poglavlja sa Srbijom. I moguće je očekivati da nakon toga dobijemo sastav vlade u kome bismo dobili ljude koji su manje problematični na putu Srbije ka EU u odnosu na možda neki drugi kurs”, kaže Komšić.

U međuvremenu Vučić na svakih desetak dana obećava novi rok za formiranje vlade.

Osim da ne može da stigne zbog međunarodnih obaveza jedno od objašnjenja koje je dao je i situacija u svetu.

Teška je situacija... (smeh) Ljudi, pa je l' vi vidite šta se sve zbiva u svetu”, odgovorio je Vučić u nonšalantnom tonu na brojna novinarska pitanja o tome da li je negde zapelo prilikom sastavljanja novog kabineta.

Novinara i jednog od autora serijala “Marka žvaka” Dušana Čavića odugovlačenje oko vlade podseća na to što Vučić na svake dve godine građanima obećava da će za dve godine živeti bolje.

„Meni je jedan drugar skoro rekao da mu je mnogo lakše da gleda obraćanje premijera od kako ga posmatra kao stand upkomičara, da onda sve dobija pravi ton. Tako da kad sagledavam stvari na taj način i meni deluje mnogo interesantnije”, kaže Čavić.

Dok su datum formiranja vlade i imena ministara i dalje nepoznanica ono oko čega nema sumnje je da će ekspoze biti veoma dug. I obećava premijer “veoma ozbiljan”. Još jedno obećanje.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG