Dostupni linkovi

Britanski prijestolonasljednik u posjeti Hrvatskoj


Camilla, vojvotkinja od Cornwalla, princ Charles i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar - Kitarović, Zagreb
Camilla, vojvotkinja od Cornwalla, princ Charles i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar - Kitarović, Zagreb

Britanski prijestolonasljednik princ Charles i njegova supruga Camilla, vojvotkinja od Cornwalla, stigli su u dvodnevni posjet Hrvatskoj. Ovo je peti posjet princa Charlesa Hrvatskoj, a nakon Hrvatske kraljevski par nastavlja posjetu susjednim zemljama.

Prinčevski par od slijetanja aviona – bez trenutka pauze. Posjet je započeo susretom s predsjednicom Kolindom Grabar - Kitarović, koja im je i službeni domaćin. Princ Charles je vojnike Počasne bojne pozdravio na hrvatskom.

Princ od Walesa je u tamnom odijelu, a vojvotkinja u ljubičastom laganom kaputu.

Prema priopćenju iz Ureda Predsjednice, princ Charles se u razgovoru se prisjetio prvog boravka prije gotovo četrdeset godina te svojih posjeta Dubrovniku, Splitu i Brijunima.

Predsjednica Republike pozvala je princa Charlesa i kraljevsku obitelj da nastave dolaziti te provoditi svoje ljetovanje u Hrvatskoj.

Pred njihov odlazak u Osijek u utorak, ona je pohvalila izniman uspjeh mirne reintegracije Hrvatskog podunavlja kao "jednog od najuspješnijih mandata UN-a".

Princ od Walesa osobit je interes pokazao za stanje i mogućnosti hrvatskog gospodarstva u okviru Europske unije, a osvrnuvši se na značaj ulaganja u mlade, istaknuo je vrlo uspješni britanski program Chevening stipendija kroz koji je iz Hrvatske stipendirano stotinjak uspješnih polaznika.

Potom su posjetili zagrebački Gornji grad kamo su se dovezli zagrebačkom egzotikom, uspinjačom koja vozi od Donjeg do Gornjeg grada, a tamo ih je dočekao zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i brojni građani.

Nakon razgledanja kule Lotrščak i crkve svetog Marka otišli su nekoliko koraka do Banskih dvora, gdje im je bio domaćin premijer Tihomir Orešković sa suprugom, a tamo je bilo riječi i o obnovi Banskih dvora, raketiranih na početku rata u Hrvatskoj.

Princ Charles je, naime, poznat kao zagovornik obnove graditeljske baštine. Prema priopćenju, premijer Orešković pokazao je princu i vojvotkinji fotografije koje prikazuju posljedice raketiranja Banskih dvora 7. listopada 1991. te dvije ilustrirane knjige (Catalogue of Peace and War i Lettere a nessuno), s fotografijama kulturnog bogatstva prije rata i ratnim svjedočanstvima, te slikama kulturne baštine razorene tijekom rata u Hrvatskoj.

U dvorištu Banskih dvora, gosti su razgledali ploču s oznakom mjesta udara rakete koja je izravno pogodila palaču, a direktor Hrvatskog restauratorskog zavoda Mario Braun upoznao ih je s obnovom u raketiranju oštećenog dijela zgrade Banskih dvora.

Prinčevski par je u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) na zagrebačkom Trgu maršala Tita u sklopu obilježavanja 400. obljetnice Shakespeareove smrti pogledao i amatersku predstavu "Romea i Julije" u izvedbi županjskih gimnazijalaca, koji su dobili prvu nagradu na natječaju British Councila.

Program je zaključen završnim kolom iz Gotovčevog "Ere sa onoga svijeta", nakon čega su princ Charles i supruga izišli na pozornicu HNK i čestitali izvođačima, a županjskim gimnazijalcima dodijelili nagradu.

Princ Charels i Kolinda Grabar - Kitarović, Zagreb, 2016.
Princ Charels i Kolinda Grabar - Kitarović, Zagreb, 2016.

Prinčevski par izrazito je društveno angažiran. Princ Charles zagovara međureligijski dijalog, održivi razvoj i organsku poljoprivredu. Vojvotkinja se bori protiv nasilja nad ženama i zagovara potporu ženama žrtvama silovanja.

Princ Charles je pokrovitelj ili predsjednik ukupno 420 humanitarnih organizacija i zaklada, a vojvotkinja devedesetak.

Na svečanu večeru s prinčevskim parom na Pantovčaku pozvano je 68 uzvanika iz političkog, javnog i kulturnog života.

Za prinčevski par priređeni su pokloni - slika hrvatskog slikara Matka Trebotića "Mediteran 2016" i arhivski iločki traminac iz 1947. godine, upravo ono vino koje je servirano i na krunidbi Charlesove majke, kraljice Elizabete Druge davne 1952. godine. Na meniju je isključivo riba, lički krumpir, domaća salata i iločka vina.

U utorak će par posjetiti Osijek, gdje je rođen jedan od Charlesovih pradjedova.

Princ Charles bavit će se i ekologijom i održivim razvojem u Kopačkom ritu, a vojvotkinja Camilla posjećuje ergelu lipicanera u Đakovu, koju je nekada davno posjetila i kraljica Elizabeta Druga. U Osijeku će se princ Charles u organizaciji Centra za mir susresti i sa predstavnicima različitih religijskih i etničkih zajednica.

Poseban interes za Balkan

U Hrvatskoj se posjeta prinčevskog para dočekuje s velikom pozornošću, kako građani, tako i hrvatske vlasti.

"To je izraz dobrih odnosa između dvije države i jedna dobra poruka Hrvatskoj da Velika Britanija poštuje napore Hrvatske u izgradnji države i demokratskih procesa, i sasvim sigurno važno je za budućnost odnosa dviju država, kulturnu suradnju i turizam. Obitelj nastavlja posjetu dalje Srbiji, Crnoj Gori i Kosovu, i to je poruka svim ovim državama da interes Velike Britanije za ovaj prostor postoji", kaže za RSE Mate Granić, posebni savjetnik hrvatske predsjednice i dugogodišnji ministar vanjskih poslova.

"U Velikoj Britaniji kraljevska obitelj ne smije biti uključena u dnevnu politiku, prema tome princ Charles i supruga Camilla dolaze kao predstavnici države na načelnom planu, iako praktički dolaze na zamolbu britanskog Ministarstva vanjskih poslova", pojašnjava za naš radio Branko Caratan, bivši veleposlanik u Švedskoj i politički analitičar, te dodaje:

"Poruka koja se može isčitati iz ove posjete je uspostavljanje još boljih odnosa između Velike Britanije i zemalja koje par posjećuje i isticanje posebnog interesa za ovaj prostor."

Caratan posebno naglašava Charlesovo prisustvo na obilježavanju 70. obljetnice aktivnosti British Councila u Hrvatskoj, kulturne organizacije koja povezuje Ujedinjeno kraljevstvo i druge zemlje, a čija pokroviteljica je sama kraljica Elizabeta.

Prinčevski par je radi štednje u Hrvatsku došao unajmljenim charter avionom, a tokom njihove dvodnevne posjete Hrvatskoj prati ih gotovo 200 novinara.

XS
SM
MD
LG